Το μπλέ που αγκαλιάζει

Το μπλέ που αγκαλιάζει

H Μαρία Παπαδοπούλου, το Μαράκι μου το γλυκό είναι μια σπουδαία, άξια και παράδειγμα προς μίμηση μαμά δυο παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, που προσωπικά θαυμάζω πολύ.
Μόλις πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμμετρία, “Το Μπλ3 που αγκαλιάζ3ι”. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που μας περιγράφει όλη την ιστορία της από τις πρώτες ανησυχίες ότι κάτι δεν πάει σωστά στην ανάπτυξη των παιδιών της, την διάγνωση, μέχρι και την αποδοχή.
Γιατί το να αποδεχτείς και να δεχτείς ότι τα παιδιά σου είναι στο φάσμα του αυτισμού είναι πολύ δύσκολο, θέλει πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη και καθημερινό αγώνα.

Αυτό το βιβλίο οφείλουν να το διαβάσουν όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως για να καταλάβουν πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας των οικογενειών που βρίσκονται στο φάσμα, για να ανακαλύψουν μήπως και το δικό τους παιδί βιώνει τις ίδιες δυσκολίες αλλά αυτοί θεωρούν ότι απλά είναι ατίθασο, καλομαθημένο ή ανυπάκουο, όπως νόμιζαν οι παλιές γενιές που δεν είχαν ούτε τη σωστή πληροφόρηση, ούτε τους σωστά ενημερωμένους γιατρούς!
Αξίζει να το διαβάσει ακόμα και ο γονιός που μεγαλώνει “τυπικά” παιδιά για να εκτιμήσει το παιδάκι του, να μην το πιέζει και να μην έχει τρομερές απαιτήσεις από αυτό.

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:
“Το Μπλ3 που αγκαλιάζ3ι”, δεν είναι παραμύθι όμως ξεκίνησε σαν παραμύθι. Μια αληθινή ιστορία. Tο ταξίδι που διανύει η οικογένεια όταν ο αυτισμός τους χτυπά απροσδόκητα την πόρτα. Μα η αγάπη υφαίνει μαγικά φτερά και ζωγραφίζει λέξεις, απλώνει δρόμους και χτίζει γέφυρες. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα προσπαθήσω να κρατήσω το χέρι της μητέρας, που παίρνει την ίδια διάγνωση για το παιδί της και νιώθει ότι ένιωσα κι εγώ. Θα ήθελα να δώσω το χέρι στους γονείς, που δεν έτυχε να πάρουν τη διάγνωση αυτή και να τους δείξω το δρόμο που βαδίζουμε. Θα ήθελα να δει ο δάσκαλος, τί αισθάνονται τα παιδιά μας στο χώρο του σχολείου. Ποια μαγεία κρύβεται μέσα τους!

Εδώ διαβάστε συνέντευξη ή αλλιώς κατάθεση ψυχής της Μαρίας Παπαδοπούλου!

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Βλέπει τον ασπρόμαυρο γέροντα, που στέκεται στην πόρτα του δωματίου, να πλησιάζει την κούνια του Νικόλα. Τα μάτια του, κρύα και άδεια από συναισθήματα, κοιτούν απευθείας μέσα στα δικά της. Ένα ασπρόμαυρο παιδί, ίδιο με το παιδί της, αναδύεται μέσα από τον Νικόλα. Ποιος είναι αυτός που έκλεψε τα χρώματά του; Ποιος είναι αυτός που άδειασε το βλέμμα του; Η Κατερίνα θα θυμάται για χρόνια τον γέροντα, θα τη συντροφεύει σε κάθε της βήμα, θα τον φοβηθεί, θα τον διώξει. Τι θα συμβεί όταν αποφασίσει να τον βάλει στη ζωή της οικογένειάς της; Η Κατερίνα, ο Δημήτρης, ο Νικόλας και η Χριστίνα παίρνουν τα πινέλα του και ζωγραφίζουν τη ζωή τους, ζωγραφίζουν παραμύθια αληθινά, που τους οδηγούν σε μπλε ταξίδια! Απλώνουν γύρω τους μπλε δρόμους που μπορεί να είναι δύσβατοι, αλλά τους χαρίζουν τη σοφία,τη δύναμη και την ελπίδα. Μια ιστορία για τον αυτισμό, που είναι σοφός σαν γέροντας, για τα ταξίδια μέσα μας και για τη δύναμη της αγάπης.

Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ ή να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

Μπορείτε επίσης και να το κερδίσετε λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό μας!

της Έφης Αργυροπούλου
Journalist and blogger of Working Moms.

Efi's Diary Αυτισμός Βιβλία ενηλίκων