Συμβουλές για να ξεφορτωθείτε τις ψείρες

Συμβουλές για να ξεφορτωθείτε τις ψείρες

Κόλλησε ψείρες; Συμβουλές για να τις ξεφορτωθείτε!!

Κυρίως κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι ψείρες αρχίζουν να επισκέπτονται και να κατοικούν στα κεφαλάκια των παιδιών ηλικίας από 5 έως 12 ετών. Πιο επιρρεπή; Τα κοριτσάκια ή τα αγοράκια με μακριά μαλλιά, στα οποία οι ψείρες βρίσκουν … πρόσφορο έδαφος ευκολότερα!

Αν λοιπόν το παιδί σας παραπονεθεί για έντονη φαγούρα στο κεφαλάκι του και έχετε εντοπίσει μικρά λευκά στίγματα στα μαλλιά του, μην πανικοβληθείτε! Σίγουρα, οι ψείρες δεν είναι μια ευχάριστη ανακάλυψη, είναι ωστόσο ένα σύνηθες γεγονός στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα παιδιά σχολικής ηλικίας και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού.

Η μετάδοση γίνεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες). Οι ψείρες δεν μπορούν να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη κακής υγιεινής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεμπερδέψετε μια και καλή από τις ψείρες.

  • Βάζετε ηλεκτρική σκούπα καθημερινά και καθαρίζετε το πάτωμα, τους καναπέδες, τα έπιπλα καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
  • Για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της φθειρίασης, χρησιμοποιείστε αντιφθειρικά προϊόντα με τη μορφή λοσιόν και σαμπουάν. Ο συνδυασμός αιθέριων ελαίων και άλλων ενεργών συστατικών, προλαμβάνουν ή απομακρύνουν τις ψείρες αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο και καταπραΰνουν το κεφαλάκι των παιδιών από τον κνησμό και τους ερεθισμούς. Επίσης, το σχολαστικό καθημερινό χτένισμα με βρεγμένα μαλλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εντοπίσετε και να απομακρύνεται τις ψείρες.
  • Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, είναι σημαντικό να γίνεται και απολύμανση στο χώρο. Φροντίστε να πλένετε τις μαξιλαροθήκες, τις πετσέτες αλλά και τα σεντόνια του παιδιού σας σε μεγάλη θερμοκρασία στους 60˚ καθώς οι ψείρες, οι νύμφες και οι κόνιδες, καταστρέφονται σε 5 μόλις λεπτά. Τις βούρτσες και τα χτενάκια μπορείτε να τα πλύνετε σε λεκάνη με ζεστό νερό.
  • Το ξύδι, τα μαλακτικά μαλλιών και ο ζεστός αέρας του σεσουάρ αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που παραμένει στην τρίχα και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά τη θεραπεία.
  • Απομονώστε τα λούτρινα κουκλάκια του παιδιού σας σε μια πλαστική σακούλα για λίγες ημέρες.
  • Ενημερώστε τους δασκάλους του σχολείου ώστε και οι υπόλοιποι γονείς να ελέγξουν τα παιδιά τους και να τα θεραπεύσουν ταυτόχρονα.
  • Μάθετε στο παιδί σας πώς να αποφύγει να κολλήσει ψείρες.

Πηγή

Υγεία