Μαμά, θέλω και εγώ ένα ζωάκι στο σπίτι

Μαμά, θέλω και εγώ ένα ζωάκι στο σπίτι

Και όλα ξεκινάνε με αυτή τη μικρή και ταυτόχρονα γεμάτη νόημα φράση. Πρώτη σκέψη της μαμάς; «Ποιος φίλος τους έχει και ζήλεψαν»; Δεύτερη σκέψη;: «και να έχουμε ένα ζωάκι, μόνο εγώ θα το φροντίζω και τα παιδιά θα το βαρεθούν σύντομα»! Αρχικά λοιπόν μαμάδες….. ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!!!!

Οι ενήλικες συνηθίζουμε να βλέπουμε πρώτα τα αρνητικά μιας πρότασης ή κατάστασης και όχι τα θετικά. Με την απόκτηση ενός κατοικίδιου, τα παιδιά σίγουρα θα ωφεληθούν σε πολλά στάδια ανάπτυξης καθώς και θα αναλάβουν ευχάριστες ευθύνες που θα ενισχύσουν την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Όταν λοιπόν ακούσετε τη φράση αυτή από τις γλυκές παιδικές φωνούλες και μετά το πρώτο σοκ φυσικά, συζητήστε με τα παιδιά πράγματα όπως γιατί θα ήθελαν ένα ζωάκι ή πώς φαντάζονται τη ζωή τους με ένα ζωάκι στην καθημερινότητά τους και το βασικότερο; Ποια κατοικίδια ζωάκια είναι υποψήφια στο μυαλό τους ως μελλοντικοί τους συγκάτοικοι; Τα παιδιά είναι μικροί ενήλικες και ό,τι χρήζει συζήτησης ή συνεργασίας με μεγαλύτερους το λατρεύουν. Για αυτό και καλό θα ήταν, να εξηγήστε στα παιδιά σας ποιες είναι οι αμφιβολίες που μπορεί να τρέφετε για αυτή τους την απόφαση, να τους δώσετε να καταλάβουν πως θα βοηθήσετε και θα στηρίξετε αυτή τους την απόφαση και θα συνεργαστείτε για το καλύτερο.

Μη σκέφτεστε μόνο την κούραση που μπορεί να προκαλέσει ένα κατοικίδιο αλλά σκεφτείτε κυρίως το πόσα καλά θα επιφέρει στους μικρούς σας θησαυρούς. Μελέτες έχουν δείξει πως η συμβίωση των παιδιών με τα κατοικίδια, μπορεί να ενισχύσει την γλωσσική τους ανάπτυξη (κυρίως σε βρέφη αφού οι πρώτες λεξούλες που μαθαίνουν είναι για τα ζωάκια), την δραστηριότητά τους, καθώς με τα ζωάκια μπορούν να παίξουν πολλά φυσικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα να κυνηγήσουν μια μπάλα, να κάνουν αγώνα τρεξίματος και πολλά άλλα που είναι σαφώς καλύτερα από παιχνίδια όπως τα ηλεκτρονικά, η ενασχόλησή τους με κάποιο τάμπλετ κ.ο.κ. Επίσης, ακούμε πολύ συχνά ότι τα παιδιά λόγω μαθημάτων, εξωσχολικών my-pharm-blog.com και άγχους, προκειμένου να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους καταφεύγουν σε λύσεις όπως ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάποια ταινία στη τηλεόραση και άλλα πολλά που ενισχύουν το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο στις ημέρες μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τι καλύτερο και ποιο αγχολυτικό λοιπόν από ένα ζωάκι το οποίο θα έχει επιλέξει το ίδιο το παιδί με τη βοήθειά σας φυσικά;

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, τα παιδιά σας να έχουν επιλέξει ήδη κάποιο κατοικίδιο όπως ένα μικρό σκυλάκι, μια γατούλα ή ένα παπαγαλάκι. Πριν όμως από την τελική επιλογή, καλό θα ήταν να τους κάνετε ένα μικρό τεστ, κάτι σαν δοκιμαστική περίοδο με ένα πιο μικρό ζωάκι όπως για παράδειγμα ένα ψαράκι, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τις ευθύνες που θα έχει το νέο μέλος της οικογένειάς σας, τι φροντίδα χρειάζεται το καθένα αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να περνούν δημιουργικό χρόνο μαζί του. Αυτή η έκθεση των παιδιών στην κατάσταση που ονομάζεται «απέκτησα κατοικίδιο» θα τα βοηθήσει στο να έχουν καλύτερη κρίση για το ποιο ζωάκι μπορούν να έχουν στο σπίτι ανάλογα με το πόσο χρόνο και χώρο μπορούν να του διαθέσουν.

Πριν από οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρετε, ακούστε τα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους, συνεργαστείτε, περάστε δημιουργικό χρόνο σχετικά με την εύρεση ενός κατοικίδιου, βοηθήστε τα και θα έχετε σίγουρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πού ξέρετε; Ίσως έτσι πραγματοποιήσετε και κάποιο δικό σας παιδικό όνειρο για ένα ζωάκι που ήταν ανεκπλήρωτο…. μέχρι σήμερα!

Της Ηλιάννας Γκανιάτσα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής.

Μελέτη σχετικά με τα κατοικίδια έγινε από εδώ.

Ανάπτυξη παιδιού Ψυχολογία