Παιχνίδια αντιβαρεμάρας για παιδιά

Παιχνίδια αντιβαρεμάρας για παιδιά

Πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουμε υπομονετικά τη σειρά μας στον παιδίατρο, αλλά δυστυχώς τα παιδιά μας δεν αντέχουν την αναμονή και γκρινιάζουν. Ή ακόμα και στο σπίτι πολλές φορές βαριούνται και αρχίζουν την γκρίνια.
Παρακάτω παρουσιάζουμε δέκα παιχνίδια αντιβαρεμάρας με τα οποία μπορείτε να απασχολήσετε τα μικρά σας για αρκετή ώρα. Προσαρμόστε τα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

1. Τραγουδήστε ένα τραγούδι αντικαθιστώντας τα λόγια με λαλαλαλα ώστε να προσπαθήσουν να βρούνε ποιο είναι.

2. Σκεφτείτε έναν αριθμό και τα παιδιά πρέπει να βρούνε ποιος είναι κάνοντας ερωτήσεις (Είναι μικρότερος από το 5, έχει δύο ψηφία κ.α.).

3. Το αγαπημένο μας παιχνίδι, με το οποίο διασκεδάζουμε πολύ, και ταυτόχρονο μαθαίνουμε και τα επαγγέλματα είναι τα “μπερδέματα”. Αρχίζω να διηγούμαι ιστορίες χρησιμοποιώντας λάθος μέρη (Σήμερα το πρωί μόλις ξύπνησα, πεινούσα πολύ και πήγα στο βιβλιοπωλείο να πάρω ένα κουλουράκι να φάω… Μετά έπρεπε να ψωνίσω για να μαγειρέψω και πήγα στο ιχθυοπωλείο να πάρω κρέας…). Τα μικρά γελάνε πολύ και περιμένουν με ανυπομονησία να βρούνε το λάθος. Προσαρμόστε το στην ηλικία του παιδιού σας χρησιμοποιώντας αντί για επαγγέλματα αντίθετες λέξεις (Πήγα να αγοράσω ένα βιβλίο και ο κύριος που με εξυπηρέτησε δεν μου μίλησε όμορφα, ήταν ιδιαίτερα ευγενικός….)

4. Παίρνοντας μαζί σας ένα αυτοκινητάκι, δώστε του οδηγίες προς τα που να κατευθυνθεί χρησιμοποιώντας τις λέξεις ευθεία, δεξιά, αριστερά. (Προχωρήστε ευθεία, τώρα σταματήστε και στρίψτε αριστερά…. )

5. Το παιχνίδι του Ναι ή Όχι που παίζαμε μικρά και προσπαθούσαμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις χωρίς να πούμε τις λέξεις ναι / όχι.

6. Διαλέγετε ένα φρούτο ή λαχανικό ή αντικείμενο και προσπαθείτε με 5 ερωτήσεις που θα κάνετε ο ένας στον άλλο να μαντέψετε ποιο είναι.

7. Ψάξτε μέσα στο χώρο να βρείτε αντικείμενα που έχουν σχήμα κύκλου, ή τετραγώνου ή ορθογωνίου παραλληλόγραμμου. Όποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει.

8. Βρείτε αντικείμενα στο χώρο που να ξεκινούν από το γράμμα Κ ή που να έχουν χρώμα μπλε (για μικρότερα παιδιά).

9. Βγάλτε από την τσάντα σας 5 – 6 αντικείμενα (γυαλιά, ένα κέρμα, χαρτομάντιλα…), βάλτε τα στη σειρά, πείτε στο μικρό σας να κλείσει τα μάτια και αφαιρέστε κάθε φορά ένα αντικείμενο. Θα πρέπει να προσπαθεί να βρει ποιο λείπει. Το παιχνίδι αυτό βελτιώνει τη μνήμη του και την παρατηρητικότητά του.

10. Φτιάξτε σύνθετες λέξεις. Επιλέξτε μία λέξη (παιδί) και προσπαθήστε να φτιάξετε άλλες από αυτή (παιδότοπος, παιδίατρος…), για μικρότερα παιδιά που δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη την έννοια της σύνθετης λέξης μπορείτε να φτιάχνετε και παράγωγες (παιδικός).

Επιλέξετε τα αγαπημένα τους και χρησιμοποιείστε τα κάθε φορά που χρειάζεται να τα απασχολήσετε. Έτσι θα αποφύγετε τη γκρίνια και θα διασκεδάστε μαζί τους.

της Δέσποινας Κυριακάκη
Kαι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα θα βρείτε στο blog της Δέσποινας https://mama-kids-fun.blogspot.gr

Ανάπτυξη παιδιού