Τι δεν πρέπει να λείπει από το μενού των παιδιών μου το καλοκαίρι;

Τι δεν πρέπει να λείπει από το μενού των παιδιών μου το καλοκαίρι;

Ώρα για να κάνουμε βουτιές, θα δροσιστούμε αλλά και θα περάσουμε ανέμελα, ξένοιαστα, ξεχνώντας για λίγο την καθημερινή μας ρουτίνα, όπως το σχολείο και όλα όσα έχει να κάνει στο βαρύ-καθημερινό-χειμωνιάτικο πρόγραμμα μας. Όμως έχουμε πολλές φορές αμφιβολίες για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε  τα παιδιά μας διατροφικά σε μια τόσο χαλαρή και ωραία περίοδο.

  • Τι δεν πρέπει να λείπει από το μενού των παιδιών μου τώρα το καλοκαίρι;

Οι αυξημένες θερμοκρασίες και η υψηλή φυσική δραστηριότητα των παιδιών το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα την έντονη εφίδρωση. Έτσι, τα παιδιά χάνουν πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες και είναι επιτακτική η ανάγκη για την επαρκή ενυδάτωσή τους (πρόσληψη υγρών). Για το λόγο αυτό καλό είναι να πίνουν τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, γάλα), καθώς επίσης και να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γιαουρτιού, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

  • Τι μπορούμε να έχουμε μαζί μας σαν σνακ στη παραλία, για πρωινές ή απογευματινές ώρες;

Λαχανικά:  Όπως καρότα ή αγγούρια κομμένα σε στίκς (ραβδάκια), ή μαρουλόφυλλα, ή ακόμα και ντοματίνια καλά πλυμένα

Φρούτα: Είτε πλυμένα σε ένα σακουλάκι ολόκληρα (μήλα-αχλάδια-ροδάκινα-μπανάνες-κεράσια-βερίκοκα, κ.λπ.) είτε σε κομμάτια, μέσα σε ένα τάπερ (πεπόνι-καρπούζι-και όλα τα φρούτα)

Ρυζογκοφρέτες-φρυγανιές-καλαμπογκοφρέτες-αλμυρά κράκερ

Απλά μπισκότα, τύπου μιράντα, digestive

Σάντουιτς που μέσα έχει μόνο μέλι ή με ταχίνι- ταχινίμελο-ταχίνι κακαό-αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμα και φυστικοβούτυρο ή μαρμέλαδα σπιτική ή μερέντα

Σάντουιτς με λαχανικά και τυρί ή αβγό και ντομάτα

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο, τσουρεκάκι ,κριτσίνια, κράκερ

Μπάρες ενέργειας ή μπάρες δημητριακών,ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα πολύ θρεπτικό και οικονομικό είναι το στραγάλι-σταφίδα

Αν πάλι θέλετε να καθίσετε και το μεσημέρι στην παραλία αποφασίστε τουλάχιστον να τραβηχτείτε σε μια βαθιά σκιά, και μπορείτε να έχετε μαζί σας:

· Σάντουιτς με 2 φέτες  γαλοπούλα  ή λουκάνικο γαλοπούλας ή κοτόπουλο σε συνδυασμό με μαρούλι-ντομάτα

· Σπιτική πίτα συνδυασμένη με σαλάτα ή τα μαμαδίσια κλασσικά κεφτέδακια ψημένα με κοτόπουλο ή μοσχάρι με σαλάτα

· Μια τονοσαλάτα ή 2 αβγά, 1 ντομάτα και 1 αγγούρι.

· Μια σαλάτα με διάφορα λαχανικά και λίγα ζυμαρικά ή ρύζι, με μια φρέσκια σάλτσα που έχει βάση το γιαούρτι και λίγο ψωμί

· Μια μερίδα κρέας ή σουβλάκι ψητό με ντομάτα-αγγούρι και ψωμί.

· Μια μερίδα γεμιστά.ή μπριαμ ή φασολάκια

· Μια σαλάτα ανάμεικτη με μαυρομάτικα φασόλια και καλαμπόκι.

  • Το παιδί μου μπορεί να τρώει όλη μέρα σταφύλια! Παρόλο που είναι αδύνατος όμως, ανησυχώ για τις θερμίδες που λαμβάνει. Τι προσφέρει το συγκεκριμένο φρούτο στον οργανισμό του και σε ποια ποσότητα μπορεί να το τρώει καθημερινά; 

Το σταφύλι αποκαλείται ‘ευτυχές δημιούργημα της φύσης’. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Παράλληλα, το σταφύλι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της κολίτιδας και των eye-diseases-info.com. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C που ενισχύει το αμυντικό σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ανάρρωσης και σε οξείες εμπύρετες καταστάσεις, ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις αναιμιών.

Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή γιατί το ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε μόλις 10-12 ρόγες.

  • Το παιδί μου τρελαίνεται για οστρακοειδή. Μπορώ να τα δίνω άφοβα;    

Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι κάποια θαλασσινά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση από παιδιά, όμως επειδή ορισμένα θαλασσινά έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως για τροφικές αλλεργίες σε μικρούς και μεγάλους καλό είναι οι γονείς να τα δίνουν με μέτρο στα παιδιά τους και να μην γίνεται πολύ συχνή κατανάλωση , προσέχοντας και παρατηρώντας παράλληλα μήπως κάποιο από τα θαλασσινά που καταναλώνουν τους προκαλεί αλλεργία. Πολλές φορές είναι πιθανό να μην προκαλεί αλλεργία το ίδιο το θαλασσινό αλλά κάποιο από τα συστατικά με τα οποία είναι αυτό μαγειρεμένο.

  • Το παιδί μου τρελαίνεται για παγωτά. Πόσα μπορεί να τρώει την εβδομάδα; Επίσης, τι πρέπει να προσέχω στο παγωτό που αγοράζω απ’ το περίπτερο πριν του το προσφέρω για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι χαλασμένο;   

Tο παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, βέβαια, ως γαλακτοκομικό προϊόν μάς προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C.

Η καλύτερη στιγμή για να δώστε στο παιδί ένα παγωτό είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό, όταν το βγάζετε βόλτα και σε μια μέτρια κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα .  Προσοχή στην ποσότητα, ώστε να μην του κόψετε την όρεξη για το φαγητό. ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Από την άλλη, τα παγωτά γρανίτα, τα σορμπέ ή το παγωμένο γιαούρτι με φρούτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν τις λιγότερες θερμίδες

Όταν είναι χαλασμένο:
θα το καταλάβετε όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζατε, αλλά φαίνεται παραμορφωμένο.
Επίσης, μην καταναλώνετε παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, αφού υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί.
Διατηρείτε το παγωτό πάντα στην κατάψυξη.

  • Το παιδί μου λατρεύει το καρπούζι. Εκτός από νερό και ζάχαρη, τι άλλο προσφέρει στον οργανισμό της το συγκεκριμένο φρούτο;

Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι αποδίδει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη. Έτσι, το καρπούζι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, , στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, στη μνήμη συμβάλλει και στη βελτίωση παθήσεων του ήπατος, σε κυστίτιδες, στην ουρική αρθρίτιδα και σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, ενώ με το συνδυασμό των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επίσης, ωφελεί πολύ αυτούς που πάσχουν από ίκτερο. Ακόμη, τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

  • Το παιδί μου τρελαίνεται για χυμούς. Είναι αλήθεια ότι οι χυμοί παχαίνουν; Πόσους μπορώ να του προσφέρω την εβδομάδα;

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Λόγω της ευχάριστης γεύσης τους αποτελούν τρόφιμα πολύ αποδεκτά από όλες τις ηλικίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του. Επιπλέον είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενυδάτωσης.

Οι χυμοί φρούτων τέλος, αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο να συνηθίσει το παιδί τη γεύση του φρούτου. Σύμφωνα με πλήθος μελετών, μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα, μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην παιδική ηλικία ανέρχεται στις 2,5 μερίδες ημερησίως 1, δηλαδή στο ήμισυ των διεθνών συστάσεων,  οι οποίες προτείνουν την πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως για την επίτευξη ενός καλού επιπέδου υγείας.

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία

Παιδική διατροφή