Ολοήμερα γίνονται από Σεπτέμβριο όλα τα δημοτικά σχολεία σ’ όλη τη χώρα

Ολοήμερα γίνονται από Σεπτέμβριο όλα τα δημοτικά σχολεία σ’ όλη τη χώρα

Ολοήμερα γίνονται από Σεπτέμβριο όλα τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία) όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Προανήγγειλε ακόμη τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με στόχο να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτού σχολικών βιβλιοθηκών από τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σε όλη τη χώρα.

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χαρακτήρισε βασικό πυλώνα τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως από 4 ετών και πάνω κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικαδίας.

Μιλώντας για αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, είπε πως τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), κάνοντας γνωστό πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

Ανακοίνωσε ακόμη πως τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων. «Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο. «Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο.

Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού. «Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση. «Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γεύματα, ανέφερε ότι αυτά θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων. Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πηγή

Ειδήσεις Παιδεία