Γράφει η Μπέττυ ΧαβέλαIBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού.
Η πρωτοβουλία «νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη» (BFHI) , ξεκίνησε το 1991 σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί  ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε νοσοκομειακά συγκροτήματα, θα υποστηρίζουν τις μητέρες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα.
Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να πάρει σωστές, βασισμένες στην υγεία, αποφάσεις σχετικά με τη βρεφική διατροφή και εάν επιλέξει το μητρικό θηλασμό, να την υποστηρίξει στον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της για 6 μήνες και στη συνέχιση του θηλασμού, με συμπληρωματική διατροφή, μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής και μετά. Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως φιλικό προς τα βρέφη, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο.
ΔΕΚΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Από τον Π.Ο.Υ. και τη UNICEF
  1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό
  2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας
  3. Πληροφόρηση των εγκύων για τα οφέλη του θηλασμού
  4. Έναρξη θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση
  5. Εκπαίδευση θηλασμού και διατήρησης της γαλουχίας, ακόμη κι αν επιβάλλεται ο αποχωρισμός μητέρας-νεογνού
  6. Δεν δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  7. Συνδιαμονή, “rooming in”, δηλαδή η μητέρα να παραμένει μαζί με το μωρό της 24 ώρες/24ωρο.
  8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το ζητά (on demand)
  9. Όχι πιπίλες ή τεχνητές θηλές όταν το μωρό θηλάζει, ιδίως τις πρώτες 40 μέρες
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.