Θηλασμός και καισαρική τομή

Θηλασμός και καισαρική τομή

Συχνά παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η καισαρική τομή, όντας μια χειρουργική επέμβαση, ενέχει κινδύνους λόγω της αναισθησίας και της πιθανότητας αιμορραγίας και επιμόλυνσης του χειρουργικού τραύματος.

Επίσης, ο πόνος, το στρες, η χορήγηση ενδοφλεβίως υγρών στο νεογνό, ο πρώιμος αποχωρισμός μητέρας-νεογνού και η δυσκολία τοποθέτησης του νεογέννητου στο στήθος μπορεί να επηρεάσουν και τη γαλουχία.

Το είδος του τοκετού αποδείχθηκε επίσης ότι σχετίζεται με το θηλασμό και στην Ελλάδα. Οι γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό είχαν περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να θηλάζουν αποκλειστικά τους 3 πρώτους μήνες.

Το εύρημα αυτό έχει αποδοθεί στην καθυστερημένη επαφή του νεογνού με τη μητέρα όταν γίνεται καισαρική τομή, στα χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης της μητέρας και στο μετεγχειρητικό πόνο.

Το καλύτερο είναι να γίνει φυσιολογικά ο τοκετός και όπου είναι ιατρικώς απαραίτητο, να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις.

Ωστόσο, ακόμη και μετά από καισαρική τομή, η μητέρα μπορεί να ξεκινήσει να θηλάζει και αμέσως μετά τον τοκετό,ενώ με τη βοήθεια κάποιου ειδικού στο θηλασμό, μπορεί να επιτύχει αποκλειστικό θηλασμό!

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061

Fb : Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Site : www.symvoulosthilasmou.gr

 

Θηλασμός