Μαμαδίστικο κέικ πορτοκάλι

Μαμαδίστικο κέικ πορτοκάλι

Μανούλες μου γλυκές και αγαπημένες.

Αυτό το κέικ θα το λατρέψετε, είναι από τα αγαπημένα μου. Κυρίως για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί είναι πεντανόστιμο και δεύτερον γιατί δε χρειάζεται μίξερ. Και φυσικά είναι με καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο εάν θέλετε αλλά θα έχει περισσότερη ένταση το λάδι).
Χαρτί και μολύβι…μανούλες……

Μάρτιος λοιπόν και είναι η εποχή που έχουμε υπέροχα πορτοκάλια (προσοχή δοκιμάστε τα πρώτα γιατί εάν είναι λίγο ξινά θα βγει ξινόπικρο το κέικ και θα νομίζετε ότι κάτι δεν έγινε σωστά).

Για μία αλουμινένια μακρόστενη φόρμα (σούπερ μάρκετ).
Εάν θέλετε κανονική φόρμα – την κλασσική για κέικ διπλασιάστε τα υλικά σας.

Υλικά:

  • ½ κούπα καλαμποκέλαιο
  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ έβαλα ελάχιστα λιγότερη)
  • 2 αυγά
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι λιωμένο σε ραβδομπλέντερ ή multi (αφού το πλύνετε πρώτα).
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε με τη σειρά το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λιωμένο πορτοκάλι και τέλος το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη ή και με μία μαρίζ (ή με ό,τι έχουμε αρκεί να ανακατευτούν καλά καλά όλα μας τα υλικά μας και να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, βασικό βήμα αυτό).
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε απαλά. Το μείγμα μας θα είναι λίγο περισσότερο υγρό από τα συνηθισμένα κέικ.

Ρίχνουμε το μείγμα μας στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 165-170 βαθμούς Κελσίου για 50 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Tips:

  • Τα αυγά πρέπει πάντα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε όλα τα κέικ κοσκινίζουμε το αλεύρι μας για να γίνει πιο αφράτο.
  • Εάν δεν αγαπάτε το γιαούρτι στο κέικ (αν και εγώ το λατρεύω) μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μία κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας. Πριν το βγάλετε από το φούρνο βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του μία οδοντογλυφίδα. Εάν βγει στεγνή είναι έτοιμο …..για φάγωμα.

Καλή επιτυχία και Καλή απόλαυση.

Σας φιλώ Nadia Markopoulou.
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε στο blog της:
Spoon ‘n Love
www.spoonlove.gr

 

Ζαχαροπλαστική