Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) το 2009:

– 1 στις 2 μητέρες διέκοψε τη γαλουχία λόγω αναφερόμενης ανεπαρκούς ποσότητας γάλακτος.
– 1 στις 8 ανέφερε σαν βασικό λόγο την επιστροφή στην εργασία.
Επιπρόσθετοι λόγοι απογαλακτισμού που αναφέρθηκαν ήταν τα προβλήματα με το στήθος, η κούραση, το άγχος, η κατάθλιψη, το πλήθος υποχρεώσεων στο σπίτι και τα άλλα παιδιά, η ανησυχία για την ποσότητα γάλακτος που λαμβάνει το βρέφος, η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους του βρέφους, η ασθένεια της μητέρας, η λήψη φαρμάκων από τη μητέρα και η ασθένεια του βρέφους.

Επιπλέον, περίπου 1 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα δεν θήλασαν καθόλου. Βασικοί λόγοι που αναφέρθηκαν από τις μητέρες για την απόφαση αυτή ήταν η προηγούμενη αρνητική εμπειρία θηλασμού , προσωπικοί λόγοι, η νοσηλεία του νεογνού σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΝΝ), η λήψη φαρμάκων από τη μητέρα, οι εισέχουσες θηλές, η πολύδυμη κύηση, το κάπνισμα, η ασθένεια της μητέρας ή η κούραση, το άγχος και η επιλόχεια κατάθλιψη.

Όλοι οι ανωτέρω λόγοι δεν αποτελούν αντενδείξεις για το μητρικό θηλασμό, αντίθετα με κατάλληλη ενημέρωση και καθοδήγηση θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και ο θηλασμός να συνεχιστεί κανονικά.
Ζήτησε βοήθεια!! Για όλα τα προβλήματα,υπάρχουν λύσεις!!

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061
Fb : Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού
Site : www.symvoulosthilasmou.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.