Η ψυχογενής ανορεξία γνωρίζει τέτοια εξάπλωση στις μέρες μας, ώστε να θεωρείται μια «σύγχρονη επιδημία». Κύρια ένδειξή της είναι η σοβαρή απώλεια βάρους, ενώ, παράλληλα, το άτομο επιμένει ότι είναι υπέρβαρο.
Ο ρόλος της διατροφής:
Η διατροφική παρέμβαση σε ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία πρέπει να γίνεται από μια ομάδα επιστημόνων (παθολόγο, ψυχολόγο-ψυχίατρο και διατροφολόγο) για να μπορέσουμε να έχουμε και όσο το δυνατόν πιο μόνιμα αποτελέσματα, αλλά και για να μπει το άτομο ομαλά σε ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα, ώστε να αρχίσει να επανακτά καλή σχέση με την τροφή αλλά και με το σώμα του.
Μέσα στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν:
- 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και ξηρών καρπών
- 3 μερίδες γαλακτοκομικών
- 10-12 ποτήρια υγρών
- 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων
- 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
- 2 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)
- Ελαιόλαδο, που παρέχει στον οργανισμό μας ευεργετικά λιπαρά οξέα.
- Για πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορείτε να προσθέσετε σε μια κρεμώδη σούπα ηλιόσπορους.
- Μέλι ή μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή ζάχαρη.
- Σκόνη γάλακτος στο φρέσκο γάλα ή το αγαπημένο σας μιλκ σέικ, για αύξηση της ενεργειακής αξίας τους.
Επιπλέον, υπάρχουν τροφές οι οποίες αν καταναλωθούν μέσα στην ημέρα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη:
- Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα σύνηθες συντηρητικό τυποποιημένων τροφών όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, το κινέζικο φαγητό και τα έτοιμα γεύματα εμπορίου.
- Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, οι πάστες, τα μπισκότα κ.α.
- Τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως ψωμί ή κουλουράκια με γλυκάνισο και ούζο έχουν ήπια ορεξιογόνο δράση.
- Κατανάλωση μυρωδικών όπως σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ.
- Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ρύζι και λευκά μακαρόνια.
- Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως τυριά >40% λιπαρά, κρέμα γάλακτος, τηγανιτά εδέσματα ανοίγουν την όρεξη. Καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με μια καλή πηγή φυτικών ινών (όπως μια πράσινη σαλάτα) προκειμένου να δυσαπορροφάται ένα μέρος των λιπαρών και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έτσι ώστε να μην οδηγούν το άτομο στο ψυγείο γρήγορα!
της Έφης Δέδε
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ “Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία“
Τηλ. επικοινωνίας: