Πώς μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην ανάγνωση;

Πώς μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην ανάγνωση;

Η μητέρα γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του παιδιού της στα μαθήματα που παρουσιάζει σχετικές δυσκολίες. Η έλλειψη, όμως, χρόνου καθώς εργάζεται δεν της επιτρέπει πάντα να καλύψει τις βασικές μαθησιακές του ανάγκες.

Παρακάτω παρουσιάζεται  ένα ενδεικτικό πρόγραμμα για την ανάγνωση, το οποίο επιδιώκει να καθοδηγήσει την εργαζόμενη μητέρα μέσα  σε ένα εύλογο αλλά ποιοτικό χρονικό διάστημα να βοηθήσει το παιδί στην ανάγνωση.

Για την ανάγνωση:

  • Δίνονται δισύλλαβες ή τρισύλλαβες λέξεις για τονισμό.
  • Έπειτα δίνονται λέξεις με λάθος τους τόνους για να τις διορθώσει το ίδιο το παιδί, μετά προτάσεις και τέλος ένα κείμενο για τοποθέτηση τόνων.
  • Δίνονται εικονοκάρτες (μπορεί να τις προμηθευτεί στο εμπόριο) που πάνω τους είναι γραμμένα τα γράμματα, στα οποία το παιδί παρουσιάζει σύγχυση ή δυσκολεύεται να διαβάσει.
  • Ο ήχος των γραμμάτων γίνεται με συμβολισμό και με λέξεις που ξεκινούν από αυτά (μπορεί να είναι και λέξεις μέσα από το κείμενο ανάγνωσης του σχολικού  βιβλίου).
  • Έπειτα, γράφονται προτάσεις, στις οποίες το παιδί καλείται να συμπληρώσει  τα κενά με τις κατάλληλεςλέξεις.
  • Το παιδί με αυτές τις λέξεις συνθέτει ένα κείμενο (δίνεται η δυνατότητα εμπλουτισμού του λεξιλογίου).
  • Το παιδί διαβάζει  μεγαλόφωνα το κείμενο.
  • Το παιδί απομονώνει από το κείμενο τιςλέξεις με τα γράμματα που συγχέει ή τις λέξεις που δυσκολεύεται να διαβάσει.
  • Παίρνει ένα λευκό χαρτόνι, τις γράφει με μαύρο μαρκαδόρο και πάνω στα γράμματα που συγχέει ή δυσκολεύεται ζωγραφίζει μια εικόνα που ξεκινάει από το γράμμα.
  • Τις βάζει μέσα σε πλαίσιο, τις κόβει και τις αποθηκεύει μέσα σε ένα κουτί (έτσι, με τον καιρό συγκεντρώνει πολλές λέξεις, τις οποίες μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή).

Η αυτοματοποίηση της ανάγνωσης αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για το παιδί και είναι κάτι που πρέπει εμείς οι μητέρες να το κατανοήσουμε. Πολλές φορές χάνουμε την υπομονή μας λόγω εξάντλησης και υπερβολικής ανησυχίας, ακούγοντας το παιδί να προσπαθεί να διαβάσει.

Προσπαθούμε να σκαρφιστούμε διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να διαβάζει με το σωστό τρόπο τις λέξεις ή το κείμενο, οι οποίοι κάποιες φορές αποδεικνύονται ανεπαρκής.  Το μυστικό είναι το παιδί να μάθει από την πρώτη στιγμή να χρησιμοποιεί σωστές μεθόδους ανάγνωσης, ώστε από μόνο του να φτάσει να διαβάζει σωστά. Αυτός είναι και ο σκοπός μιας εργαζόμενης μητέρας.

 

Ιωάννα Δημητριάδου

Ειδική Παιδαγωγός- Συγγραφέας του Upbility.gr

Επιστημονικός συνεργάτης του  mytwins.gr

Σχολείο