Τα βήματα για να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευτήκαμε και μας αξίζει

Τα βήματα για να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευτήκαμε και μας αξίζει

Καταρχήν, απολαμβάνουμε το κάθε λεπτό, χωρίς να συνδέουμε τα γεγονότα με το χθες και το αύριο. Αγκαλιάζουμε τη φρεσκάδα της κάθε στιγμής και απολαμβάνουμε την ομορφιά της. Νιώθουμε ό,τι συμβαίνει, πετώντας τις ανασφάλειες. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να αγαπάμε την οικογένειά μας, τους φίλους, τη δουλειά, τον εαυτό μας. Να αγαπάμε τη ζωή μας. Απομακρύνουμε όποιον προσπαθεί να εμποδίσει αυτή μας την πορεία και φτιάχνουμε μια λίστα με όλα όσα επιθυμούμε να κάνουμε.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, γιατί σίγουρα κάποιος λόγος υπάρχει. Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης το παράπονο «αχ, και να ήταν όλα αλλιώς», όμως για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, χρειάζεται να έχουμε αποδοχή σε ό,τι μας φέρνει, χωρίς επικρίσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν πηγαίνουν τα πράγματα όπως εμείς θα θέλαμε, καλό είναι να θυμόμαστε πως σίγουρα κάποιος λόγος θα πρέπει να υπάρχει που δοκιμάζονται οι αντοχές και η ανοχή μας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλείνουμε τα μάτια και ονειρευόμαστε τη ζωή που θέλουμε, νιώθουμε με όλο μας το είναι πως εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές. Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, είναι στο χέρι μας η υλοποίηση των ονείρων μας. Με πειθαρχία και σκληρή δουλειά, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, εμείς είμαστε οι δημιουργοί του κόσμου μας. Ονειρευόμαστε και ζούμε!

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΐ ΜΑΣ, τρώμε ήρεμα και χαλαρά. Νιώθουμε τις γεύσεις και φτιάχνουμε νόστιμα υγιεινά γεύματα για εμάς και όσους αγαπάμε. Δεν ξεχνάμε πως ταΐζουμε το σώμα μας που καθημερινά παράγει αίμα, οξυγόνο, αναπλάθει κύτταρα. Και πώς να μην υποκλιθούμε στο θαύμα της ζωής που συντελείται στο γυναικείο κορμί, μέσα στο οποίο σε 40 εβδομάδες δημιουργείται ένας τέλειος άνθρωπος.

ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να λέμε στον καθρέφτη «σε αγαπώ και σε αποδέχομαι άνευ όρων», «σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα»… Δεν ανοίγουμε το κινητό και το τάμπλετ τη στιγμή που ανοίγουμε και τα μάτια μας, αλλά αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας. Βγαίνουμε από το σπίτι με χαμόγελο και νιώθουμε ευλογημένοι που άλλη μία μέρα ξεκινά.

ΑΣ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΑΣ, αφού κανείς μας δεν είναι τέλειος. Όταν γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, τότε μόνο μπορούμε και να τις διορθώσουμε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν λάθη και μαθαίνουν από αυτά. Όποιος δεν κάνει λάθη δεν κάνει και ποτέ τίποτα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πότε χρειαζόμαστε βοήθεια για να βελτιώσουμε κάποιες πλευρές του εαυτού μας και να έχουμε το θάρρος να τη ζητάμε.

ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΟ, προσπάθεια και συνέπεια. Δεν θέλει βιασύνη αλλά μικρά σταθερά βήματα και ένα πλάνο. Μπορούμε να έχουμε ένα τετράδιο που θα το ονομάσουμε «Το τετράδιο των ονείρων μου!» και μέσα σε αυτό να σημειώνουμε τα όνειρά μας, να τα ζωγραφίζουμε με χρώματα και να φτιάχνουμε το πλάνο υλοποίησής τους. Με υπομονή, όλα θα γίνουν στο σωστό χρόνο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ μας αποσπούν την προσοχή. Χρειάζεται να παρατηρούμε τις σκέψεις μας και να μην επιτρέπουμε στις αρνητικές να μας συντροφεύουν την ημέρα. Κάθε φορά που κάποια σκέψη μάς αποπροσανατολίζει από τα όνειρα και τους στόχους μας, την αποδυναμώνουμε κάνοντας μια θετική. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς ελέγχουμε το μυαλό μας!

ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για τρία πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, «άνθισαν τα τριαντάφυλλά μου, άκουσα το αγαπημένο μου τραγούδι, ήπια καφέ με μια φίλη». Είναι σημαντικό να μάθουμε να εστιάζουμε στα δώρα της ζωής.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ που μας φέρνει σε άμεση επαφή με την παρούσα στιγμή. Σε κάποιο ήσυχο σημείο του σπιτιού ή του γραφείου κλείνουμε τα φώτα, ανάβουμε ένα αρωματικό κερί, καθόμαστε αναπαυτικά, κλείνουμε τα μάτια και ξεκινάμε να αναπνέουμε βαθιά. Νιώθουμε την αναπνοή μας και εστιάζουμε σε αυτήν. Με κλειστά μάτια, αρχίζουμε να αισθανόμαστε το σώμα μας να βρίσκεται σε βαθιά χαλάρωση και λέμε «Είμαι απόλυτα υγιής και δυνατή! Όλη η ισχύς και η δύναμη του κόσμου βρίσκονται μέσα μου!» ή όποια άλλη θετική δήλωση μας εκφράζει περισσότερο. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας. Νιώθουμε τον αέρα να μπαίνει στο σώμα μας και συγκεντρωνόμαστε στην εισπνοή και την εκπνοή. Εστιάζουμε σε κάτι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, π.χ., φρέσκα πολύχρωμα λουλούδια ή ένα αναμμένο κερί λεβάντας. Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Παρατηρούμε καλά τα λουλούδια, τα μυρίζουμε, βυθίζουμε τη σκέψη μας σε αυτά.

Sophia Linari

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Sofia Linari, happiness therapist
Από το blog της Κας Λίναρη: www.happinesstherapy.gr

Σκέψεις