Home > Θηλασμός > Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος

Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος

  •  
  •   
  •  
  •  

Το γάλα κάθε θηλαστικού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου είδους.

Στα πλαίσια μελέτης στη Γαλλία το 2005, εξετάσθηκαν οι αντιδράσεις νεογνών ηλικίας 3-4 ημερών κατά την έκθεσή τους σε οσμή ανθρώπινου και εξανθρωποποιημένου γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όσφρηση αποτελεί για το νεογέννητο την πιο ισχυρή αίσθηση.

Τ’ αποτελέσματα έδειξαν ότι τα νεογνά που θήλαζαν μεικτά, έστρεφαν το κεφάλι τους προς το ανθρώπινο γάλα άλλης μητέρας, παρά στο ξένο που συνήθιζαν να πίνουν, δείχνοντας εμφανώς την επιλογή τους στο ανθρώπινο γάλα. Άλλα νεογνά που δεν θήλαζαν και λάμβαναν μόνο εξανθρωποποιημένο γάλα, στην οσμή του μητρικού γάλακτος έδειξαν με τη συμπεριφορά τους ότι το προτιμούν από το ξένο αγελαδινό που έπιναν. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η οσμή του ανθρώπινου γάλακτος είναι πιο ελκυστική από του ξένου, ανεξαρτήτως της προηγούμενης εμπειρίας των νεογνών από τη μέχρι τότε σίτισή τους.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΑΛΑ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ-ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ

Περισσότερη λακτόζη – τροφή του βρεφικού εγκεφάλου που αναπτύσσεται ραγδαία τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Περισσότερες πρωτεΐνες για ανάπτυξη των μυών. Δεν περιέχει μεγάλο φόρτο ουσιών- καλύτερη δυνατή απορρόφηση από τον οργανισμό του βρέφους. Περιέχει αλάτι και υψηλό υπόλειμμα που μπορεί να γίνει ανεκτό μόνο από τα ώριμα όργανα του νεογέννητου μοσχαριού – δεν απορροφώνται από τον οργανισμό του βρέφους.

Είναι εύπεπτο, σχεδιασμένο να δίνεται σε μικρά συχνά γεύματα ούτως ώστε το βρέφος να είναι σε εγρήγορση και να λαμβάνει ερεθίσματα από το περιβάλλον του.

Περιέχει περισσότερη καζεΐνη που επιφέρει πλήρωση και νωθρότητα.

Η γεύση και η σύστασή του αλλάζει.

Είναι πάντα το ίδιο. Τα συστατικά του βρίσκονται στη σωστή μορφή και αναλογία. Τα συστατικά του είναι κατώτερης ποιότητας και διαφορετικής μοριακής δομής. Είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να χορηγηθεί,ενώ το αγελαδινό έχει υποστεί επεξεργασία και παστερίωση, ενώ  απαιτεί εξοπλισμό και προετοιμασία πριν τη χορήγησή του.

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr
Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Πηγή πρώτης δημοσίευσης

Δείτε επίσης
Ό,τι χρειάζεσαι για το παιδί σου με ένα κλικ στην πόρτα σου
6 βήματα να ηρεμήσετε το αναστατωμένο παιδί
Να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;
Δώσε στο παιδί σου φτερά να πετάξει, για να ξέρεις πως θα μείνεις για πάντα μέσα του

Αφήστε απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή σχολίου, αποδέχεστε την Πολιτική απορρήτου.
*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το workingmoms.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του workingmoms.gr