4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Μέρα Ζώων – “Εσύ με κρατάς στη ζωή. Μην με αφήσεις!”

4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Μέρα Ζώων – “Εσύ με κρατάς στη ζωή. Μην με αφήσεις!”

Εσύ με κρατάς στη ζωή. Μην με αφήσεις!

Βασικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ζώο συντροφιάς.

Θέλετε να αποκτήσετε κατοικίδιο;

Τα κατοικίδια ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια και δεν είναι παιχνίδια που τα πετάς όταν τα βαρεθείς. Έχουν ψυχή και συναισθήματα. Πάρτε ζώο μόνο αν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη του. Σε καμία περίπτωση μην πάρετε ζώο περιμένοντας να το φροντίσει το 8χρονο παιδί σας, είναι υποχρέωση του ενήλικα να καλύπτει τις ανάγκες του κατοικίδιου του . Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των αδέσποτων ζώων προέρχεται από την εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων.

Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε ότι:

  • τα ζώα έχουνκόστος διατροφής, περίθαλψης και ενδεχομένως φιλοξενίας σε πανσιόν αν δεν μπορείτε να τα έχετε μαζί σας στις διακοπές
  • οι σκύλοι χρειάζονταικαθημερινά βόλτα και φυσικά γαβγίζουν (μιλάνε στη γλώσσα τους
  • αφήνουν τρίχες και έχουν ανάγκη απόκαθαριότητα και περιποίηση

Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις αυτές, μην πάρετε ζώο. Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου που εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες του είναι 2 (βασανιστικά) χρόνια.

Πως να προστατεύσετε το ζώο σας από εξωγενείς παράγοντες;

  • Φόλες.Μην το αφήνετε ποτέ ελεύθερο στη βόλτα και προσέχετε μην φάει κάτι από κάτω. Οι φόλες είναι πολύ συχνές στα πάρκα και στις αλάνες. Αν δείτε το ζώο σας ή κάποιο αδέσποτο με συμπτώματα δηλητηρίασης (σπασμοί, αφροί στο στόμα, τρέκλισμα) δεν έχετε πολύ χρόνο. Έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκάλι οξυζενέ για να του προκαλέσετε εμετό (του δίνετε από το στόμα με το ζόρι) και 2 ενέσεις ατροπίνης τις οποίες μπορείτε να κάνετε στο μηρό του (τις προμηθεύεστε από όλα τα φαρμακεία). Μετά πηγαίνετέ το αμέσως σε κάποιο κτηνίατρο ή σε κάποιο νοσοκομείο ζώων που εφημερεύει (στην Αττική υπάρχουν 2, στο Πικέρμι και στο Κορωπί).
  • Αν χάσετε το ζώο σας.Ο μόνος τρόπος να ξαναβρείτε το ζώο σας αν χαθεί είναι η σήμανση. Πρέπει να του φοράτε πάντα μεταλλική ταυτότητα με το τηλέφωνό σας στο κολάρο και να του βάλετε microchip. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να το ξαναβρείτε.
  • Ποιος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα.Η Πολιτεία, η οποία βάση νόμου έχει αναθέσει την αρμοδιότητα της στείρωσης, ιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμού και σήμανσης των αδέσποτων ζώων στους Δήμους, επιχορηγώντας μάλιστα το πρόγραμμα αυτό με 70% (το υπόλοιπο 30% το καταβάλουν οι Δήμοι). Αν και η πολιτεία αναθέτει τυπικά τις αρμοδιότητες αυτές στους Δήμους, ούτε τους ελέγχει ούτε τους υποχρεώνει να τις υλοποιούν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Δήμοι να μην έχουν πρόγραμμα, ενώ όσοι έχουν δεν διαθέτουν υποδομές και προσωπικό, αφήνοντας έτσι το έργο στις φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Ποιος βοηθάει τα αδέσποτα.Δυστυχώς όχι η πολιτεία. Το κάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι πολίτες.Βοηθήστε τα σωματεία να βοηθήσουν τα ζώα. Αποτελούνται από λίγους εθελοντές και διαθέτουν ελάχιστους πόρους.

Μην αγοράζετε ζώο.

Υιοθετήστε και σώστε ένα αδέσποτο.

Θα σας ευχαριστεί με το βλέμμα του κάθε μέρα! 

της Γονίδη Άρτεμης (Artemis Gonidi
Σκέψεις