Πεινιρλί της Χρυσάνθης

Πεινιρλί της Χρυσάνθης

Υλικά:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη

Για την σάλτσα:
Αλάτι-πιπέρι- ρίγανη- ξύδι- λίγο νερό
3 κ. σούπας τοματοπελτέ
Ελαιόλαδο
Αλλαντικά της αρέσκειά σας σε φέτες (πάριζα, γαλοπούλα κτλ)
Τυρί κίτρινο της αρεσκείας σας σε φέτες (γκούντα, κασέρι κτλ)

Εκτέλεση:
Σ ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε το αλεύρι,κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τη ζάχαρη. Στο αλεύρι πασπαλίζουμε το αλάτι. Ρίχνουμε στο κέντρο το νερό και τη μαγιά που την ανακατεύουμε να λιώσει. Σιγά σιγά ανακατεύουμε με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά ελαστική. Την χωρίζουμε σε έξι μπάλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για δύο ώρες τουλάχιστον σκεπασμένες με μια πετσέτα κουζίνας.

Σ’ ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και ρυθμίζουμε με το νερό να έχουμε μια σάλτσα όχι πολύ πηχτή.

Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο με το χέρι, ενώνουμε πιέζοντας τις άκρες να σχηματίσουμε βαρκούλα. Έπειτα στρώνουμε τα υλικά με την εξής σειρά. Σάλτσα – αλλαντικό – τυρί. Ψήνουμε τα πεϊνiρλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 210- 220 °και πάνω σ’ ένα στρογγυλό ταψί που θα το γυρίσουμε ανάποδα ή σε μια λαμαρίνα την οποία πρώτα θα πασπαλίσουμε με αλεύρι το σημείο που θα ακουμπήσουμε το πεϊνiρλί μας.

Καλή επιτυχία και Καλή σας απόλαυση.
της Χρυσάνθης Γρίβα

Μαγειρική