Σκυλιά στα σχολεία με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του bullying

Σκυλιά στα σχολεία με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του bullying

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή στα Ιταλικά σχολεία σε συνεργασία με την ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου “Università Europea” της Ρώμης.

Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια της ιταλικής πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αλλά και να σταματήσει το φαινόμενο του μπούλινγκ, δηλαδή της ενδοσχολικής και όχι μόνο βίας, τον ρόλο του εκπαιδευτικού για τα παιδιά θα έχουν και οι σκύλοι! Σκοπός του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της βίας μεταξύ των παιδιών καθώς και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων αποκατάστασης για παιδιά με ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Η ψυχολόγος GiorgiaCaucci αναφέρει στο https://www.velvetpets.it:

«Η παρουσία σκύλων στα σχολεία θα βοηθήσειαισθητά τα παιδιά που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς επιδρώντας θετικά στη σωστή κοινωνικοποίηση τους, στον δεσμό τους, καθώς και στην συνεργασία και φιλία μεταξύ τους.

Οι πιθανότητες αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης του ενδεχόμενου μπούλινγκ καθώς και οι σχέσεις των παιδιών έξω από το σχολείο που βρίσκονται σε επαφή με σκύλους είναι πολύ περισσότερο αισιόδοξες.

Όταν ένας σκύλος μπαίνει σε μία σχολική τάξη οι ισορροπίες αλλάζουν. Η αρμονία που μεταδίδει, η παρουσία και η συμπεριφορά ενός σκύλου φέρνει θετικά συναισθήματα. Και όχι μόνο, τα παιδιά επηρεάζονται από τη συμπεριφορά του, ενώνονται μαζί του αλλά και μεταξύ τους.

Έτσι τα σκυλιάμετατρέπονται σε έναν πραγματικό και πολύ ισχυρό εκπαιδευτικό, διδάσκοντάς τους έτσι την αξία της συλλογικότητας και της υπομονής, ενώ τα μαθαίνουν να ακούν και να καταλαβαίνουν τον άλλον ακόμα και όταν εκείνος δεν μιλάει, ακόμα και αν όλοι τον θεωρούν πιο αδύναμο και απροστάτευτο κρίκο.

Σημαντικό επίσης είναι το μήνυμα που δίνουν, αυτό της ομάδας. Μόνο ένας σκύλος ξέρει πόσο σημαντική είναι η ομάδα στην οποία ανήκει, την σέβεται, την προστατεύει και δεν θα έκανε ποτέ και για κανένα λόγο κακό σε κάποιον.

Το πρόγραμμα που εισάγει τους σκύλους στα σχολεία σκοπό έχει να αντιμετωπίσει το ενδοσχολικό μπούλινγκ που τις περισσότερες φορές μεταφέρεται και έξω από το σχολείο αλλά και να αποτρέψει να ριζωθούν μέσα στα παιδιά συμπεριφορές που θα τα ακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Στόχο έχει επίσης να τα μάθει να είναι πιο υπεύθυνα, να σέβονται το συνάνθρωπό τους και να υπερασπίζονται τους πιο αδύναμους, εκείνους που έχουν μία πιο κλειστή προσωπικότητα ή εκείνους που έχουν κάποια σωματική αδυναμία ή αναπηρία.

Είναι μαθήματα που μόνο ένας σκύλος, με την διακριτικότητα και τον απίστευτο τρόπο που τον διακρίνει, μπορεί να μεταδώσει. Είναι μόνο θετικά τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές που δέχονται τα παιδιά.

Γιατί τα παιδιά, έστω και εκείνα που έχουν πέσει στην παγίδα του μπούλινγκ, είναι ακόμα σε θέση να επικοινωνήσουν με την ψυχή και να αλλάξουν τον κόσμο ακολουθώντας, έστω και ασυναίσθητα, την αξιοθαύμαστη κοσμοθεωρία ενός σκύλου».

της Artemis Gonidi

Πηγή

Σχολείο