Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Δευτέρα
Σολομός με μακαρόνια

Αυτό το πιάτο το έμαθα σ΄ ένα εστιατόριο στη Γερμανία και ήταν απ τα πρώτα σε κατανάλωση! Απ’ τα αγαπημένα μου! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Για μια μερίδα
Υλικά:

100 γρ. σολομό κομμένο κύβους
Mία μερίδα βρασμένα μακαρόνια αλ τέντε
Λίγο αλεύρι ( για αλεύρωμα του σολομού)
αλάτι , πιπέρι
2 κ.σ. λάδι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Κόβω το σολομό κύβους και αλατοπιπερώνω. Στη συνέχεια τον αλευρώνω.
2. Σ ένα τηγάνι καίω το λάδι και τηγανίζω το σολομό να ροδίσει ελαφρά απ όλες τις πλευρές.
3. Ρίχνω τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση προσθέτω τα μακαρόνια. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω να πάρει μια βράση .
4. Αδειάζω σ ένα πιάτο και αν θέλω πασπαλίζω με μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τρίτη
Κινέζικο μοσχαράκι

Ένα πράγμα που μου έλειψε απ τη Γερμανία που ζούσα κάμποσα χρόνια , είναι τα κινέζικα εστιατόρια!! Λατρεύω τη κινέζικη κουζίνα και πιστεύω πως αυτό το πιάτο θα το λατρέψετε κι εσείς!!! Αν δεν έχετε γουόκ στο σπίτι χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε βαθύ τηγάνι.

Υλικά:
125 γρ. μπασμάτι ρύζι
12 γρ, αποξηραμένα μανιτάρια
1 πιπεριά
1 πράσο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. αρακά κατεψυγμένο
150 γρ. ρίζες φασολιών (είναι μικρές άσπρες ρίζες σε βάζο)
150 γρ. μοσχάρι χωρίς λίπος
2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
10 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ)
4 κ.σ. σόγια σος
150 γρ. νερό
1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση:
1. Ξεπλένω καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνω μισή ώρα σε ζεστό νερό να μουλιάσουν.
2. Εν το μεταξύ βράζω και στραγγίζω το μπασμάτι . Το κρυώνω και το αφήνω στην άκρη για αργότερα. Δεν μας πειράζει αν κολλήσει γιατί έτσι θα μπορείτε αν θέλετε να το φάτε με τσοπστικς!
3. Κόβω το πράσο , τη πιπεριά,το κρεμμύδι και το σκόρδο λεπτές φέτες. Ξεπλένω και στραγγίζω τις ρίζες φασολιών.
4. Στο γουόκ ζεσταίνω το φυστικοβούτυρο και τηγανίζω σε δυνατή φωτιά πρώτα το κρέας και στη συνέχεια  τα λαχανικά .Στραγγίζω και κόβω τα μανιτάρια μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στο γουόκ με τα υπόλοιπα υλικά.
5. Κόβω και τη πιπερόριζα μικρούς κύβους και τη προσθέτω στο γουόκ. Ύστερα προσθέτω τη σόγια σος και το νερό . Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω το καλαμποκάλευρο με ελάχιστο κρύο νερό και το ρίχνω στη σάλτσα μου για να δέσει .
6. Σερβίρω με μια πλούσια μερίδα μπασμάτι.

Τετάρτη
Ομελέτα με κολοκυθάκια

Πανεύκολο και νοστιμότατο πιάτο ,  η ομελέτα είναι αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Η συνταγή προέρχεται απ τη Χίο και είναι της κυρίας Μαρίνας Πλάτη!

Υλικά:
1/2 κ. μικρά κολοκυθάκια
4 αυγά
2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 κ.σ. λάδι
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Ξύνω τα κολοκυθάκια και τα πλένω. Ρίχνω σε κατσαρόλα νερό , λίγο αλάτι και τα κολολυθάκια και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν.Τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
2. Κόβω τα κολοκυθάκια μικρά κομματάκια , τα βάζω σε μια λεκανίτσα και προσθέτω τρεις κουταλιές τυρί και ανακατεύω.
3. Χτυπάω τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.Βάζω το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνω το μισό μείγμα απ τα αυγά. Χαμηλώνω τη φωτιά ,ρίχνω το μισό τυρί , τα κολοκυθάκια και το υπόλοιπο αυγό.
4. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί , σκεπάζω το τηγάνι και αφήνω να ψηθεί λίγο η ομελέτα. Τη γυρίζω απ την άλλη πλευρά και αφήνω να σιγοψηθεί. Την κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω σε πιατέλα.

Πέμπτη
Μπριζολάκια με σάλτσα κυνηγού

Το λατρεύω αυτό το φαγητό!!!! Να έχετε και μπόλικο ψωμάκι στο τραπέζι για να βουτάτε στη σαλτσούλα!!!
4 μπριζόλες χοιρινές χωρίς κόκκαλο (χωρίς λίπος, μόνο το ψαχνό).

Υλικά:
300 γρ. διάφορα μανιτάρια
2 κρέμες γάλακτος (των 250 ml)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
Λίγο κάρυ
Αλατοπίπερο
3 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
1. Αλατοπιπερώνω τα μπριζολάκια μου και τα βάζω σ ένα τηγάνι με το βούτυρο να τηγανιστούν.
2. Μόλις πάρουν χρώμα κι απ τις δύο πλευρές προσθέτω το κρεμμύδι, το μπέικον και τα μανιτάρια και τ αφήνω να μαραθούν.
3. Ίσως χρειαστεί ακόμα λίγο αλάτι. Προσθέτω το κάρυ και τη κρέμα γάλακτος και αφήνω να βράσει μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα.
4. Αν έχετε μικρά τηγανάκια στο σπίτι μπορείτε να τα σερβίρετε κατευθείαν εκεί!

Παρασκευή
Πατατόπιτα

Αυτή τη συνταγή την πήρα από ένα περιοδικό με παραδοσιακές πίτες της Λοξάνδρας και μ άρεσε πολύ !  Τη μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας!

Υλικά:
2 1/2 κ. πατάτες
450 γρ. λάδι
1 πράσο
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
4 φύλλα χοντρά έτοιμα

Εκτέλεση:
1. Από τα 4 φύλλα στρώνω τα 2 σε κανονικό ταψί. Ρίχνω στο καθένα από 75 γρ, λάδι.
2. Σε μια λεκάνη κόβω τις πατάτες σε ψιλές φέτες . Προσθέτω το πράσο ψιλοκομμένο , το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι και 150 γρ. λάδι. Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα ρίχνω στο ταψί με τα φύλλα. Τα στρώνω καλά να έχει παντού το ίδιο πάχος..
3. Απλώνω από πάνω τα άλλα δυο φύλλα και ραντίζω το καθένα με 75 γρ. λάδι.
4. Ψήνω στους 180 βαθμούς ώσπου να ψηθεί καλά η πίτα μου.

Σάββατο
Τορτελίνια αλά πάνα

Τα αγαπημένα των παιδιών! Τα τορτελίνια θέλουν λίγη προσοχή μόνο στο βράσιμο ώστε να μη μαλακώσουν πολύ και διαλύονται. Επίσης επειδή η σάλτσα είναι αρκετά λιπαρή δεν μπορείτε να βάλετε λάδι αφού τα βράσετε και ίσως κολλήσουν . Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να τα διατηρήσετε σωστά μέχρι να τα σερβίρετε είναι να τα ρίξετε σε νερό που βράζει και να τα αφήσετε να βράσουν ακριβώς 4 λεπτά. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα απ τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη με τα τορτελίνια μέσα. Θα φουσκώσουν όσο πρέπει .Θα τα στραγγίσετε μόνο όταν θέλετε να σερβίρετε.

Υλικά:
2 σακουλάκια τορτελίνια με τυρί
500 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κούπα γκούντα τριμμένο
Αλάτι , πιπέρι
4 φέτες ζαμπόν κομμένες λωρίδες
Παρμεζάνα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Βράζετε τα τορτελίνια με το τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα , τη κρέμα γάλακτος , το ζαμπόν και αλατοπίπερο και τα βάζω στη φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα . Η σάλτσα θα πήξει όσο ζεσταίνεται.
3. Όταν θέλω να σερβίρω θα στραγγίσω τα τορτελίνια μου και θα τα ανακατέψω με τη σάλτσα μου. Όχι νωρίτερα γιατί αν η σάλτσα είναι ζεστή τα τορτελίνια θα λασπώσου. Αν θέλετε πιο δυνατή γεύση πασπαλίστε με παρμεζάνα.

Κυριακή
Μοσχάρι ραγού

Επειδή οι περισσότερες νοικοκυρές είναι πραγματικά πολυάσχολες προσπαθώ οι συνταγές που σας δίνω να είναι εύκολες , γρήγορες αλλά πάνω απ όλα χωρίς συμβιβασμούς στη ποιότητα και τη γεύση. Έτσι κι αυτό το πιάτο είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία και φυσικά έχει δοκιμαστεί πολλές φορές ώστε να είναι σίγουρη η επιτυχία του!

Υλικά:
1 κ. μοσχάρι από σπάλα
Αλεύρι
Λάδι
2 σκ. σκόρδο λιωμένο
4 φέτες πανσέτα καπνιστή κομμένη κομματάκια
1 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. ζωμό βοδινού
1 1/2 κ.σ. πελτέ
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
4 καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες
400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:
1. Κόβω το κρέας σε κύβους και το αλευρώνω. Το τηγανίζω σε ελάχιστο λάδι απ όλες τις πλευρές. Το κρατάω στην άκρη.
2. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρω το σκόρδο και τη πανσέτα ώσπου να ξεροψηθεί η πανσέτα. Ξαναβάζω στο τηγάνι το κρέας, τα καρότα, το κρασί , το πελτέ, τη μουστάρδα και το θυμάρι και αφήνω να πάρουν μια βράση.
3. Τα γυρνάω σε γάστρα και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο σκεπασμένα περίπου 2 ώρες.
4. Προσθέτω τα κρεμμύδια και ψήνω άλλη μισή ώρα να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Το γλυκό της εβδομάδας
Μπανόφι της κας Σόνιας Λάγια

Η Σόνια είναι μια αρχιμαγείρισσα με πολλές διακρίσεις και βραβεία που γνώρισα πρόσφατα και έβαλα αμέσως στη καρδιά μου για την απλότητα και αμεσότητά της! Τις συνταγές τις μπορεί κανείς να τις απολαύσει στη Κω το καλοκαίρι και σε Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα το χειμώνα!  Έχω τη τιμή να φιλοξενώ στη σελίδα μου τη δική της συνταγή για Μπανόφι!! Ας την απολαύσουμε!!

Υλικά:
2 πακέτα μπισκότα Παπαδοπούλου
100 gr βούτυρο
Μισή κουταλιά κανέλα
1 kg μπανάνες
4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε το ζαχαρούχο με το κουτί μέσα σε μια κατσαρόλα να βράσει για 3 ώρες.
Τρίβουμε και ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο και τη κανέλα. Τα στρώνουμε στο ταψί και τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε και χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα σ ένα μπολ με σύρμα να γίνει κρεμώδη. Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση με τα μπισκότα. Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα από πάνω και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Κόβουμε και σερβίρουμε με σαντιγί. Καλή επιτυχία!

Τα ψώνια της βδομάδας

ΨΑΡΙΑ:
100 γρ. σολομό ανά άτομο

ΚΡΕΑΤΑ:
150 γρ. μοσχαράκι χωρίς λίπος
4 μπριζόλες χοιρινές μόνο το ψαχνό
1 κ. μοσχάρι από σπάλα

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
μαϊντανό
2 πράσα
1 πιπεριά
κρεμμύδια
10 γρ. πιπερόριζα
1/2 κ. κολοκυθάκια μικρά
300 γρ. μανιτάρια διάφορα
2 1/2 κ. πατάτες
1 σκόρδο
θυμάρι
4 καρότα
400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ:
125 γρ. μπασμάτι
1 πακ. μακαρόνια
αλεύρι
4 κρέμες γάλακτος
12 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
50 γρ. κατεψ. αρακά
150 γρ. ρίζες φασολιών
φυστικοβούτυρο
βούτυρο
4 αυγά
καλαμποκάλευρο
σόγια σος
400 γρ. κεφαλοτύρι
100 γρ. μπέικον
κάρυ
4 φύλλα πίτας χοντρά
2 πακέτα τορτελίνια
1 γάλα
200 γρ. γκούντα
4 φέτες ζαμπόν
πελτέ
μουστάρδα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
2 πακέτα μπισκότα Παπαδοπούλου
100 gr βούτυρο
μισή κουταλιά κανέλα
1 kg μπανάνες
4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

της Βιολέτας Στεφανάτου, μαγείρισσα και food blogger.

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;