“Έχω κολλήσει στα 70 κιλά και θέλω να χάσω άλλα 5, τι να κάνω”;

“Έχω κολλήσει στα 70 κιλά και θέλω να χάσω άλλα 5, τι να κάνω”;

Η ερώτηση που ακολουθεί είναι από αναγνώστρια του Working Moms.

Αναγνώστρια: 
Μέσα στο χειμώνα έκανα μια μεγάλη προσπάθεια και έχασα από μόνη μου 15 κιλά! Τώρα έχω φτάσει 70 κιλά αλλά δεν μπορώ να χάσω άλλα 5 κιλά που θέλω, έχω κολλήσει. Γιατί έχω κολλήσει; Επίσης μου σπάνε και μου ξεφλουδίζουν τα νύχια μου όπως επίσης μου πέφτουν και τα μαλλιά μου! Μήπως χρειάζομαι κάποια βιταμίνη; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την συνεργασία σας με το Working Moms!!

Healthy insideout:
Αγαπητή μου αναγνώστρια αρχικά σε ευχαριστώ για την ερώτησή σου.

Από το αυτά που μου γράφεις καταλαβαίνω ότι η διαδικασία μείωσης βάρους ήταν μία μοναχική διαδικασία για σένα και με κόπο έφτασες μέχρι εδώ και συγχαρητήρια για την επιμονή και τη θέλησή σου. Παράλληλα φαίνεται από τα αποτελέσματα (το ξεφλούδισμα των νυχιών και τη τριχόπτωση) ο τρόπος με τον οποίος μείωσες το βάρος να μην έγινε με πολύ συμπάθεια ως προς το σώμα σου… Μάλλον η διατροφή σου είχε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Δε ξέρω αν προτείνοντάς σου βιταμίνες θα λυνόταν το πρόβλημα… Και τι εννοώ; Είναι σημαντικό για σένα όχι μόνο να μειώσεις το βάρος με οποιοδήποτε τρόπο… αλλά με τρόπο που εμπεριέχει φροντίδα για το σώμα σου και κατ’επέκταση για σένα! Θα σε συμβούλευα λοιπόν φίλη μου, να επισκεφτείς έναν διατροφολόγο και να φτιάξετε μαζί μία διατροφή για τις δικές σου ανάγκες. Το ταξίδι της μείωσης βάρους πολλές φορές έχει δυσκολίες που καλό είναι να τις μοιράζεσαι με έναν ειδικό ώστε να γίνει ευκολότερο.Το γεγονός τώρα ότι «έχει κολλήσει» η ζυγαριά θα σου πω, πως συμβαίνει. Σχεδόν πάντα συμβαίνει. Μπορεί να είναι μία περίοδος για σένα που μπορεί να μην είσαι αρκετά ενυδατωμένη. Ένα αφυδατωμένο σώμα δε μπορεί να αποδώσει τη μείωση βάρους που θα μπορούσε.

Ενδεχομένως το βάρος των 70 κιλών που έχεις κολλήσει, να είναι το βάρος set point. Set point θεωρείται το βάρος το οποίο είναι εύκολο να διατηρηθεί και οποιαδήποτε μεταβολή του προκαλεί μεταβολικές προσαρμογές (μείωση ή αύξηση του μεταβολισμού) ώστε να επανακτηθεί. Αυτό το «προεπιλεγμένο» βάρος φαίνεται να μπορεί να μεταβληθεί σε άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε κάποια βαρϊατρική επέμβαση, αλλά όχι σε άτομα που έχουν χάσει τα περιττά κιλά τους μέσω δίαιτας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε θα ξανά μειωθεί το βάρος σου ποτέ! Χρειάζεται απλώς (αλλά όχι απλά…) να συνεχίσεις να έχεις επιμονή και υπομονή.

Καλή συνέχεια στη δρόμο αυτοβελτίωσης που έχεις επιλέξει…
Εύα Λεουνάκη
Healthy insideout

Διατροφή