Η σύσταση του Μητρικού Γάλακτος

Η σύσταση του Μητρικού Γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός και αποτελεί τη φυσική συνέχεια από την ενδομήτριο ζωή στην εξωμήτρια υποστήριξη του νεογνού από τη μητέρα του. Περιέχει κύτταρα, αντισώματα, ορμόνες, ένζυμα, αυξητικούς παράγοντες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και πολλά άλλα πολύτιμα συστατικά που συνεχίζουν να δρουν για ώρες ή και μέρες μετά τη λήψη του, ενισχύοντας τα ανώριμα συστήματα του νεογέννητου και παρέχοντας μακροπρόθεσμα οφέλη στη δυάδα μητέρας- παιδιού.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε κυβικό εκατοστό του μητρικού γάλακτος περιέχονται 4.000 ζωντανά κύτταρα που αλληλεπιδρούν και επιτελούν ποικίλες λειτουργίες τις οποίες κανένα ξένο γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στο ξένο γάλα τα συστατικά μπορεί να βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τις περισσότερες φορές δεν απορροφώνται από τον οργανισμό του βρέφους.

Αναλυτικότερα, το μητρικό γάλα περιέχει νερό και

  • Υδατάνθρακες είτε ελεύθερους είτε συνδυασμένους με αμινοξέα και πρωτεΐνες. Το 15% είναι ολιγοσακχαρίτες, γλυκοπεπτίδια, γλυκόζη και γαλακτόζη και το 85% λακτόζη.
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χλώριο, χρώμιο, κοβάλτιο, σίδηρο, ιώδιο, φθόριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο.
  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ινοσιτόλη, χολίνη. Στο λιπόφιλο τμήμα, βιταμίνη Α, καροτένιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ.
  • Πρωτεΐνες, όπως α-λακταλβουμίνη και λακτοφερίνη.
  • 40 τουλάχιστον ένζυμα που προάγουν την πέψη, την απορρόφηση της τροφής, την αντιμετώπιση των μικροβίων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βρέφους.
  • Αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν την ανάπτυξη και ωρίμανση των συστημάτων και των οργάνων του βρέφους.
  • Ορμόνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού και καταπολεμούν τον πόνο, τη φλεγμονή, την αλλεργική αντίδραση και άλλες παθολογικές διεργασίες.
  • Ανοσολογικούς παράγοντες που έχει φανεί ότι προλαμβάνουν πλήθος νοσημάτων της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον οργανισμό του παιδιού.

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr
Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Πηγή πρώτης δημοσίευσης

Θηλασμός