Τροφές που μας κρατάνε ενυδατωμένους

Τροφές που μας κρατάνε ενυδατωμένους

Σύμφωνα με ένα παλιό κανόνα θα έπρεπε να πίνουμε καθημερινά 8 ποτήρια νερό.

Επειδή αυτό ακούγεται υπερβολικό για μερικούς, στη πραγματικότητα δεν χρειάζονται 8 ποτήρια νερού αφού το 20% των ημερήσιων αναγκών μπορούμε να το προσλάβουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ορίστε οι 12 σούπερ ενυδατικές τροφές που 90% και πάνω αποτελούνται από νερό !!
  1.  Αγγούρι: 96.7%. Έχει το υψηλότερο ποσοστό νερού από κάθε άλλη τροφή.
  2. Μαρούλι ( iceberg ): 95,6%. Αυτό τραγανό είδος μαρουλιού περιέχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό οπό ότι η λάλα και τα άλλα είδη μαρουλιού.
  3. Σέλερι: 95,4%. Το σέλερι περιέχει μόλις 6 θερμίδες η μια φύτρα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει βιταμίνη Α, C και Κ.
  4. Ραπανάκια: 95,3% νερό. Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως κατεχίνες που βρίσκονται επίσης και στο πράσινο τσάι.
  5. Ντομάτα: 94,5 % νερό. Το καλύτερο συνοδευτικό σνακ πλούσιο σε νερό και λικοπένιο.
  6. Πιπεριές: 93,9% νερό. Όλα τα είδη πιπεριάς είναι πλούσια σε νερό και αντιοξειδωτικά.
  7. Κουνουπίδι: 92,1% νερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθάνε στη μείωση της χοληστερόλης καθώς και περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
  8. Καρπούζι: 91,5% νερό. Το καρπούζι όπως και το πεπόνι είναι πλούσια σε νερό, λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά. Το καρπούζι για τη ακρίβεια περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από ότι η ντομάτα! Μια φέτα καρπούζι περιέχει 12 mg ενώ μια μέτρια ντομάτα  3mg λικοπένιο.
  9. Σπανάκι: 91,4%. Το σπανάκι, εκτός από νερό, είναι επίσης πλούσιο σε λουτεϊνη, κάλιο, φυτικές ίνες και φολικό οξύ καθώς και μια μόλις κούπα σπανάκι περιέχει το 15% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε η οποία είναι απαραίτητη για τη καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
  10. Φράουλες; 91% νερό. Oι φράουλες είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες! Αποτελούν το ιδανικό φυσικό  γλυκαντικό  που προστίθεται  στο γιαούρτι για ένα απολαυστικό και υγιεινό  σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.
  11. Μπρόκολο: 90, 7% νερό. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και είναι σημαντική πηγή σουλφοραφάνης, ένωση που προλαμβάνει τον καρκίνο.
  12. Γκρέιπφρουτ: 90,5% νερό. Το γκρείπφρουτ μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθάει στη απώλεια βάρους επιταχύνοντάς την καύση του λίπους,  καθώς και βοηθάει στη εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Νάσια Μπούνταλη Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

 

Διατροφή