Τα οφέλη του θηλασμού δεν περιορίζονται στη δυάδα μητέρα-βρέφος.

Αντίθετα επεκτείνονται επηρεάζοντας το κοινωνικό σύνολο σε σημαντικούς τομείς :

  • Οικολογία – Ο μητρικός θηλασμός είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Σ’ αντίθεση με τα επεξεργασμένα βρεφικά γάλατα, το μητρικό γάλα δεν είναι ενεργοβόρο ούτε κατά την παραγωγή ούτε κατά την προετοιμασία του. Επίσης, δεν δημιουργεί σκουπίδια από μέταλλο, πλαστικό και χαρτί.
  • Προαγωγή δημόσιας υγείας – Μείωση της παιδικής θνησιμότητας και θνητότητας παγκοσμίωςΜείωση της νοσηρότητας.
  • Οικονομία – Μείωση εξόδων φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
    Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει έμμεσο οικονομικό όφελος στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ έχει φανεί ότι για κάθε βρέφος που δεν θήλασε, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται για νοσηλείες και αγορά φαρμάκων κατά 1.400 δολάρια. Επίσης, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μόνο από τη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας, της γαστρεντερίτιδας και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας στη βρεφική ηλικία, εάν τουλάχιστον το 75% των Αμερικανίδων ξεκινούσε το θηλασμό και το 50% τον συνέχιζε για 6 μήνες.
    Το 1995 στην Αγγλία και την Ουαλία υπολογίστηκε ότι εξαιτίας της βρεφικής διατροφής με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, δαπανώνται £35 εκατομμύρια το χρόνο μόνο για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας. Επιπλέον, η μέση αύξηση του μητρικού θηλασμού κατά 1%, μέσα σε 13 εβδομάδες, υπολογίστηκε ότι θα εξοικονομούσε £650.000 το χρόνο μόνο απ’ τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
  • Εργασία – Μείωση ημερών απουσίας των γονέων από την εργασία τους λόγω ασθένειας των παιδιών τους.

 

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc,
Κιν : 6932298061
E-mail : bettychav@yahoo.gr
Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.