Πώς θα περάσετε ξέγνοιαστες διακοπές με παιδιά;

Πώς θα περάσετε ξέγνοιαστες διακοπές με παιδιά;

Οι οικογενειακές διακοπές είναι οι πιο συναρπαστικές στη ζωή ενός παιδιού, γιατί ανακαλύπτει νέους τόπους και ζει πρωτόγνωρες εμπειρίες με τη συντροφιά των γονιών του. Και για τους γονείς είναι μια συναρπαστική περίοδος, η οποία όμως μπορεί να είναι και λίγο κουραστική εκτός και αν έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να περάσετε ξέγνοιαστες και απολαυστικές διακοπές με την οικογένεια σας:

Επιλογή σωστού προορισμού

Τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από άνετους χώρους, οργανωμένες παραλίες και ευκαιρίες για παιχνίδι και ψυχαγωγία. Ιδανική επιλογή είναι οι οργανωμένες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν ελευθερία για παιχνίδι στα παιδιά με ασφάλεια και παράλληλα επιτρέπουν στους γονείς να ξεκουραστούν. Το καλύτερο θα είναι να αποφύγουμε τα πολύ απομακρυσμένα ή δύσβατα μέρη, ενώ μια πολύ συνετή επιλογή θα είναι ένα νησί που να έχει και νοσοκομείο, ώστε να είναι διαθέσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε οργανωμένες εγκαταστάσεις μία καλή λύση είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό μας ή στο σπίτι στο χωριό. Τα παιδιά νοιώθουν οικεία, έρχονται κοντά με ανθρώπους που μπορεί να μη βλέπουν συχνά (παππούδες, γιαγιάδες) και πάντα θα θυμούνται και θα αναπολούν το σπίτι εκείνο που τους προσέφερε διασκέδαση, ανεμελιά και πολύ παιχνίδι.

Για τους πολύ τολμηρούς γονείς – όχι όμως με βρέφη αλλά με λίγο μεγαλύτερα παιδάκια – υπάρχει και η λύση του οργανωμένου camping. Μπορεί να χρειάζεται παραπάνω προετοιμασία, αρκετή οργάνωση και περισσότερη προσοχή, αλλά τελικά η επιλογή σας θα σας αποζημιώσει. Η επαφή με τη φύση και η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν αυτού του είδους οι διακοπές σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους της παρέας.

Πράγματα που πρέπει να έχετε στην βαλίτσα 

  • Ένα οργανωμένο φαρμακείο είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για ό,τι μπορεί να συμβεί.
  • Μην ξεχάσετε τα αξεσουάρ της παραλίας… κουβαδάκια, φτυαράκια, πετσέτες κτλ. Και φυσικά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για την προστασία από τον ήλιο την ώρα του παιχνιδιού, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Βαλίτσα παιδιού: Αλλαξιές ρούχων (υπολογίστε όσες μέρες διακοπών επί δύο), εσώρουχα, πιτζάμες, άνετα και δροσερά παπούτσια, προσωπικά αντικείμενα υγιεινής (σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα), αγαπημένα παιχνίδια και το βιβλιάριο υγείας του.

Προγραμματίστε σωστά τη διατροφή τους

Η διατροφή είναι από τα πιο σημαντικά σημεία των διακοπών που απαιτούν σχεδιασμό. Αν έχετε βρέφος πρέπει να εξασφαλίσετε τον εξοπλισμό για το γάλα ή τα πρώτα του φαγητά. Γι’ αυτό, χρειάζεστε κουζινάκι, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα οικιακά σκεύη (ψυγείο, γκαζάκι, μπρίκι, κατσαρολάκι) και, βέβαια, αποστειρωτή και μπιμπερό. Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, αρκεί να βρείτε ένα αξιόπιστο εστιατόριο που σερβίρει σπιτικά φαγητά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και φρέσκα υλικά εποχής. Φυσικά, δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό γεύμα – το οποίο θα πρέπει να είναι θρεπτικό και ελαφρύ μιας και η επόμενη «στάση» είναι η παραλία. Αν σκοπεύουμε να μείνουμε αρκετή ώρα στη θάλασσα ίσως θα πρέπει να φροντίσουμε για ένα ελαφρύ σνακ και αρκετό νερό ή χυμούς.

Μην παραλείπετε γεύματα και φυσικά φροντίστε για την σωστή ενυδάτωση των παιδιών, μιας και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι πολύ μεγάλος. Έχετε πάντα μαζί σας άφθονο νερό.

Το καλοκαίρι είναι η μοναδική εποχή που μας χαρίζει τόσο νόστιμα λαχανικά και φρούτα σε μεγάλη ποικιλία και είναι μία καλή ευκαιρία για τα παιδιά να αγαπήσουν τα γεύματα που τα περιέχουν.

Ρυθμίστε σωστά τις ανάγκες τους

Είναι απαραίτητο οι γονείς να φτιάξουν ένα «ωράριο διακοπών» το οποίο θα ακολουθούν τα παιδιά, κυρίως σε σχέση με τις βασικές τους ανάγκες όπως είναι το φαγητό και ο ύπνος. Το πόσο καθορισμένο θα είναι το πρόγραμμα αυτό εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών, τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και τον τόπο που βρίσκεται η οικογένεια για καλοκαιρινές διακοπές.Να θυμάστε ότι τα κουρασμένα παιδιά δε συμπεριφέρονται όπως οι κουρασμένοι ενήλικες: γίνονται υπερκινητικά, εκνευρίζονται και προσπαθούν να αποβάλλουν την ενέργειά τους, να εκτονωθούν.

Μία καλή ιδέα τώρα το καλοκαίρι  – κάτι για το οποίο ο χειμώνας δεν προσφέρεται λόγω υποχρεώσεων – είναι ο μεσημεριανός ύπνος. Τα παιδιά μετά από την παραλία και το τόσο παιχνίδι έχουν ανάγκη από ξεκούραση έστω και για μία ώρα. Αμέσως θα νοιώσουν καλύτερα, πιο ξεκούραστα και πιο ήρεμα.

Για τις απογευματινές και βραδινές ώρες να αποφεύγετε όσο μπορείτε την καφεϊνη από τα αναψυκτικά γιατί μπορεί να τους δημιουργήσουν αϋπνία και υπερένταση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται κάθε βράδυ να τρώνε μεγάλα γεύματα, όπως το μεσημεριανό, ειδικά αν έχει προηγηθεί ένα καλό απογευματινό κολατσιό: ένα ποτήρι γάλα με ένα σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα και τυρί light ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ είναι πολύ καλές επιλογές.

Περάστε δημιουργικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί τους

Παράλληλα, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους και να συζητήσουν διάφορα θέματα που ίσως να μην είχαν το χρόνο στην καθημερινότητα. Μαζέψτε κοχύλια, πέτρες ή βότσαλα που μπορεί μετά με αυτά να φτιάξετε ένα κολλάζ, να ζωγραφίσετε πάνω τους ή να διακοσμήσετε το σπίτι. Δώστε τους την φωτογραφική μηχανή και ρόλο “δημοσιογράφου” για να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση. Ξαπλώστε παρέα με το παιδί κάτω από ένα δέντρο και απλώς αφουγκραστείτε τους ήχους. Διαβάστε τους ένα βιβλίο λίγο πριν κοιμηθούν. Καθιερώστε απογευματινούς περιπάτους και συζητήστε διάφορα θέματα ή διηγηθείτε ιστορίες των παιδικών σας χρόνων – στα παιδιά αρέσουν πολύ αυτές οι ιστορίες ειδικά όταν συνειδητοποιούν ότι υπήρξατε και εσείς κάποτε στην ηλικία τους. Παίξτε μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια. Επισκεφτείτε οικογενειακώς τα αξιοθέατα της περιοχής που βρίσκεστε και μάθετε την ιστορία τους. Διοργανώστε βραδιές με τους νέους φίλους που γνωρίζουν στις διακοπές και αφήστε τα στην κουζίνα να σας βοηθήσουν για τις ετοιμασίες – θα εκπλαγείτε από τη φαντασία τους στην ετοιμασία των πιάτων.

Πάνω από όλα, όμως, δώστε τους την δυνατότητα να διασκεδάσουν και διασκεδάστε κι εσείς μαζί τους! Με λίγη σωστή οργάνωση και προετοιμασία θα περάσετε χαρούμενες & ευχάριστες διακοπές με την οικογένεια σας χωρίς άγχος.

Πηγή

Tips