Γιατί πρέπει να σεβόμαστε τις μαμάδες;

Γιατί πρέπει να σεβόμαστε τις μαμάδες;

Σας έχω ένα μυστικό. Από την ώρα που μια γυναίκα γίνεται μαμά τα αξεσουάρ της μεταμορφώνονται και από άψυχα σκουλαρίκια, κολιέ και βραχιόλια γίνονται δυο επιπλέον χέρια και πόδια που γυροφέρνουν, αρχικά γύρω από το στήθος της και στην πορεία γύρω από την ίδια!

Ας το σεβαστούμε λίγο αυτό. Ή καλύτερα ας το σεβαστούμε ΠΟΛΥ.

Για κάθε φορά που βλέπουμε μια μαμά στο σουπερμάρκετ να στέκεται μπρος στο έξαλλο παιδί της, την ώρα που αρπάζει αυτό ότι βρίσκει από τα ράφια και το πετάει κάτω.

Για την ώρα εκείνη, που ενώ αμέριμνοι κάποιοι παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο, μια μανούλα παλεύει να περάσει ενδιάμεσα το καρότσι με το παιδί της.
Για το: «όλα καλά;» που πετάμε σε μια μανούλα, προκειμένου να δηλώσουμε την δυσαρέσκεια μας, την ώρα που θέλουμε να απολαύσουμε το καφέ μας και το παιδί της κάνει φασαρία.

Για εκείνες τις στιγμές που βλέπουμε στο δρόμο μια μάνα με ένα καρότσι και ένα επιπλέον παιδί στο πλάι. Σταμάτα το αμάξι να περάσει. Δεν θα πάθεις κάτι. Εκείνη από την άλλη θα γλυτώσει πολλά.

Τα αξεσουάρ μιας μαμάς κρύβουν ιδρώτα, ανησυχία, τρέμουλο, χαρά, νεύρα, αγάπη, θυμό. Έχουν σάρκα και οστά. Έχουν ψυχή που διαμορφώνεται κάθε στιγμή. Το ίδιο όμως και αυτή.

Την ώρα που την βλέπεις να στέκει ατάραχη πάνω από το παιδί της, το οποίο χτυπιέται στο πάτωμα, προσπαθώντας να καταλάβει τι προκάλεσε την ταραχή του θυμήσου πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτήν το αξεσουάρ της. Θέλει να το προστατέψει, να το καταλάβει, να το βοηθήσει. Κι ας καταπνίγει μέσα της την πραγματική ανάγκη του να φωνάξει εκείνη την ώρα. Κρατιέται, γιατί ο θυμός ξέρει πως θα φέρει φόβο και ο φόβος μόνο ζημιές αφήνει στο πέρασμα του. Επομένως άνθρωπε του Θεού, συγκρατήσου. Διώξε αυτή τη ξινίλα από την φάτσα σου και θυμήσου πως κάποτε υπήρξες και εσύ παιδί. Ποιος ξέρει ίσως κάποτε να γίνεις και εσύ ο ίδιος γονιός. Χαμογέλασε στην μάνα και δώσε κουράγιο. Εκείνη παλεύει να μεγαλώσει σωστά έναν άνθρωπο, δημιουργεί το μέλλον. Εσύ τι κάνεις;

της συγγραφέως και στιχουργού Μαρίνα Φραγκεσκίδου
Ακόμα περισσότερες «Σκέψεις» της Μαρίνας μπορείτε να βρείτε στο blog της:
www.marinafragkeskidou.blogspot.gr
Το πρώτο της παραμύθι «Η κουτσή κιθάρα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

Σκέψεις