Στο Μουσείο με το παιδί…Οδηγός επιβίωσης!

Στο Μουσείο με το παιδί…Οδηγός επιβίωσης!

Οι περισσότεροι γονείς είναι διστακτικοί όταν τους παροτρύνω να επισκέπτονται τα Μουσεία με τα παιδιά τους όσο πιο νωρίς γίνεται…ακόμη και από την ηλικία των τριών ετών.

Το θεωρούν τρομακτικό εγχείρημα καθώς υποστηρίζουν ότι θα είναι κουραστικό, βαρετό και θα προτιμούσαν κάτι πιο ”ανάλαφρο” για τις Κυριακάτικες εξορμήσεις τους. Και αν σας έλεγα ότι αυτές οι επισκέψεις μπορούν να γίνουν διασκεδαστικές και να προσφέρουν στα παιδιά σας μια πολύτιμη εμπειρία. Συνταγή; Φαντασία, κέφι, λίγη οργάνωση….και φύγαμε!!!!!!

Πριν την επίσκεψη προετοιμάζουμε το παιδί κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του. Επιλέγουμε το Μουσείο και στη συνέχεια στο διαδίκτυο ή σε βιβλία βρίσκουμε πληροφορίες και φωτογραφίες από τα εκθέματα.Θα είναι πολύ πιο εύκολο γα τον μικρό επισκέπτη να εντοπίσει στον χώρο ήδη γνωστές εικόνες. Του λέτε ότι στο μουσείο υπάρχουν όλα αυτά τα αντικείμενα και ότι μαζί θα τα αναζητήσετε για να τα βγάλετε φωτογραφία….όπως ακριβώς στο κυνήγι του θησαυρού!!!!! Και έφτασε η μεγάλη στιγμή! Μπαίνοντας στο Μουσείο αφήστε το να κινηθεί στο χώρο, να τον εξερευνήσει και να δείξει από μόνο του ενδιαφέρον. Και να που σταματάει μπροστά σε ένα άγαλμα. Πείτε του να σας περιγράψει τι βλέπει, αν του αρέσει και να του υποσχεθείτε ότι θα φτιάξετε μαζί στο σπίτι το δικό σας αγαλματάκι από πηλό ή πλαστελίνη. Οι πίνακες ζωγραφικής είναι συνήθως από τους αγαπημένους τους. Τα χρώματα και τα σχήματα καθηλώνουν το βλέμμα κι εσείς βρίσκετε την ευκαιρία να φτιάξετε μαζί του μια ιστορία και να ταξιδέψετε στον κόσμο της φαντασίας. Αν υπάρχουν πολλοί πίνακες μπορείτε να του ζητήσετε να κάνει συγκρίσεις.Ποιόν προτιμάει, ποιος δεν του αρέσει, τι χρώματα θα έβαζε αν ήταν εκείνος ο ζωγράφος. Φυσικά αν ξέρει ότι στο σπίτι θα φτιάξετε τα δικά σας μικρά έργα τέχνης να είστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον του θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αν είστε τυχεροί και το Μουσείο έχει στα εκθέματα του παιχνίδια της Αρχαιότητας όπως πήλινες σβούρες ή κουδουνίστρες το μικρό σας θα ενθουσιαστεί! Πόσο διαφορετικά τα παιχνίδια τότε και τώρα!Και κάπου εκεί η επίσκεψη τελειώνει.

Λίγο πριν αναχωρήσουμε αγοράζουμε κάποιο αναμνηστικό,ενθύμιο αυτής της επίσκεψης μας. Επιστρέφοντας πλέον σπίτι αποτυπώνουμε αυτά που είδαμε είτε στο χαρτί ζωγραφίζοντας, είτε στον πηλό σχηματίζοντας. Μόλις έχουμε τις φωτογραφίες της επίσκεψης μας φτιάχνουμε το άλμπουμ τον αναμνήσεων. Θα γεμίσει σύντομα με πολλές ακόμα….

Δεν υπάρχει λοιπόν κατάλληλη ηλικία για να επισκεφτεί ένα παιδί το Μουσείο. Άλλωστε αν θέλουμε να αγαπήσει κάτι στο μέλλον,πρέπει πρώτα να το εκτιμήσει στο παρόν.

Καλές ξεναγήσεις λοιπόν….
της Ειρήνη Πάχου Μόφορη

Ανάπτυξη παιδιού