Συνέντευξη Καλλιόπης Γραμμένου

Συνέντευξη Καλλιόπης Γραμμένου

Την Καλλιόπη Γραμμένου τη γνώρισα μέσω του http://aylogyros.blogspot.gr/ και του συζύγου της συγγραφέα Παύλου Ανδριά. Μου έκανε εντύπωση το όμορφο ξεκάθαρο βλέμμα της και η παιδικότητα που έχει μέσα της. Χαίρομαι πολύ που πριν λίγο καιρό μπήκε και αυτή στον συγγραφικό χώρο με το βιβλίο της «Τα φτερωτά σανδάλια του Παυσανία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιαμβος, και την καλωσορίζω.

  1. Πως είναι για σένα να είσαι Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο;

– Δεν είναι εύκολο άλλα ούτε και δύσκολο. Όταν έχεις το σωστό προγραμματισμό και βοήθεια, γιαγιά- παππού για παράδειγμα, όλα γίνονται. Άμα δεν έχεις, όπως στην περίπτωση μου, είναι δύσκολο. Γυναίκα επιτυχημένη στη δουλειά της και επιτυχημένη μαμά, δεν νομίζω ότι υπάρχει! Πάντα σε κάποιο θα υστερεί… Εγώ επέλεξα να απέχω από το full time working woman για να αφοσιωθώ στα παιδιά μου, για αρκετό χρονικό διάστημα. Αποφάσισα από το σπίτι να αρθρογραφώ όποτε είχα το χρόνο. Μεγαλώνοντας βέβαια τα πιτσιρίκια, έγινε πιο εύκολο, αλλά και πάλι δεν μπορώ να δώσω αυτό που θέλω στα παιδιά ή στη δουλειά μου…

  1. Νοιώθεις ενοχές ότι παραμελείς τα παιδάκια σου όπως οι περισσότερες Working Moms ή νοιώθεις ότι συνδυάζεις αρμονικά δουλειά και παιδιά;

–  Νιώθω ενοχές γιατί παραμελώ τη δουλειά μου… Ακούγεται κάπως, αλλά όπως σου είπα, απείχα από το working mom για αρκετό διάστημα, από επιλογή μου και τώρα που προσπαθώ να μπω δυναμικά σιγά- σιγά και πάλι… μου λείπουν τα χρόνια της δημιουργίας.

  1. Μίλησε μας για τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες!

– Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με την προώθηση του βιβλίου μου, που μόλις κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Τα φτερωτά σανδάλια του μικρού Παυσανία», από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ και παράλληλα αρθρογραφώ στο Aylogyros News.

  1. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

– Ετοιμάζω διαδραστικές παρουσιάσεις του βιβλίου μου σε σχολεία και συλλέγω προσεκτικά το υλικό για το επόμενο βιβλίο.

  1. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που έγινες μαμά;

– Την επαφή μου με τα παιδιά την είχα πάντα, λόγω επαγγέλματος. Οπότε δε μου ήταν βουνό, ούτε μπλόκαρα, αυτό που παθαίνουν οι περισσότερες μαμάδες, με τη ρουτίνα της πάνας, του ταΐσματος , αλλάγματος , παιχνιδιού και τα σχετικά. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι έχασα το χρόνο που αφιέρωνα στον άντρα μου, στους φίλους και στον εαυτό μου.

  1. Τι θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα που τώρα έγινε μαμά;

– Δεν μου αρέσει να δίνω τυποποιημένες συμβουλές, τύπου κλισέ, όπως δε μου αρέσει και να δέχομαι. Ο κάθε άνθρωπος πιστεύω πως έχει μια και μοναδική προσωπικότητα, που όταν σέβεται και αγαπά τον εαυτό του, το ενιστικό του θα τον καθοδηγήσει στο να πράξει το σωστό. Ένα παιδί αλλάζει πολλά πράγματα στη ζωή μιας γυναίκας. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει αυτό που ήταν και να μην επηρεάζεται από κανέναν. Θα βρεθούν πολλοί «ειδικοί» που έχουν μεγαλώσει παιδιά… αλλά το παιδί κάθε μάνας είναι «ένα», «μοναδικό» και «ξεχωριστό» από τ’ άλλα, που η κάθε μαμά το αγαπάει και μόνο αυτή ξέρει τις ανάγκες και τα θέλω του.

Κάκια Ξύδη, συγγραφέας
Συνεντεύξεις