Τι όμορφη εικόνα ένα παιδί μ’ ένα βιβλίο στο χέρι και όχι μ’ ένα tablet ή κινητό

Τι όμορφη εικόνα ένα παιδί μ’ ένα βιβλίο στο χέρι και όχι μ’ ένα tablet ή κινητό

Πραγματικά πόσο όμορφη και σπάνια εικόνα στις μέρες μας ένα παιδί μ’ ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζει και όχι να παίζει με ένα κινητό ή ένα τάμπλετ. Πόσες φορές με λύπη μου αντικρίζω παιδιά σε καφετέριες, εστιατόρια, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σε παιδικές χαρές και παιδικά πάρτυ να παίζουν παιχνίδια στο κινητό αντί να απολαμβάνουν το ελεύθερο και ανέμελο παιχνίδι που αρμόζει στην παιδική τους ηλικία. Και αυτό γίνεται γιατί οι γονείς δεν θέλουν να κουράζονται και προτιμούν να απολαμβάνουν ανέμελοι το καφεδάκι τους.

Τα παιδιά όμως χρειάζεται να μάθουν να σκέφτονται χωρίς να εξαρτώνται από μία συσκευή. Χρειάζεται να μπορούν να εξερευνούν την φαντασία τους. Να συγκεντρώνουν το μυαλό τους και να γνωρίζουν ποιοι είναι. Έτσι ώστε μία μέρα να σχηματίσουν μία σχέση με έναν άλλον άνθρωπο, χωρίς τον πανικό της ενδεχόμενης μοναξιάς.

Τα δικά μου τα παιδιά έχουν από μικρή έως ανύπαρκτη σχέση με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι κάτι που ομολογώ ότι το κατάφερα με πολλή κόπο και προσπάθεια, δεν επιτεύχθηκε εύκολα και αβίαστα. Αλλά είμαι πολύ περήφανη όταν πάμε κάπου και έχουν πάντα ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι στο χέρι τους και όχι ένα κινητό. Και πιστεύω ότι είναι μια συνήθεια που θα τους ακολουθεί σ’ όλη τους τη ζωή.

Αντί λοιπόν όταν βγαίνετε βόλτα να τους δίνετε το κινητό για να τα απασχολείτε και να είναι εθισμένα και αποκομμένα από τον γύρω κόσμο, προτιμήστε ένα βιβλίο, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τσέπης ή ταξιδιού, το αγαπημένο τους παιχνίδι που δεν έχει σχέση με ηλεκτρονική συσκευή ή οτιδήποτε μπορεί να τα απασχολήσει δημιουργικά!

Παρακάτω σας προτείνω βιβλία ευανάγνωστα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος που μπορούν να τα συντροφεύσουν στη βόλτα, στη θάλασσα, στις διακοπές, ακόμα και για νανούρισμα πριν κοιμηθούν.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Η μικρή Μαντλίν θέλει οπωσδήποτε να αποκτήσει ένα χρυσό αστέρι στην ανάγνωση, αλλά δυσκολεύεται. Τα αστέρια είναι για όσους διαβάζουν καλά και δεν φοβούνται να κάνουν λάθος…

Μήπως όμως αρκεί ο κατάλληλος ακροατής για να γίνει το διάβασμα πραγματικά διασκεδαστικό;

Η ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΤΡΟΝΙ

Ένα μικρό κορίτσι ζητάει επίμονα ένα κατοικίδιο ζώο. Όταν έρχονται τα γενέθλιά της, αντί για σκύλο, γάτα ή χάμστερ, λαμβάνει ως δώρο ένα… κοτρόνι!

Μα, αυτό το κατοικίδιο δεν μπορεί ούτε να το χαϊδέψει ούτε να του ζητήσει να της φέρει πίσω το μπαλάκι. Ωστόσο, τίποτα δεν την εμποδίζει από το να το αγαπήσει σαν να ήταν ένα ζωντανό πλάσμα.

Τι κρίμα που δεν μπορεί να την αγαπήσει και κείνο… Ή μήπως μπορεί;

ΖΑΧΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΣ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ

Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος.

Δύο παιδιά αντικριστά.

Δύο ζωές με λόγια κοινά.

Δύο δρόμοι παράλληλοι…
…που θα τα οδηγήσουν κοντά.

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ

Πόσο να αντέξει πια η Μπερνίς σε αυτό το απαίσιο πάρτι;
Για πόσο ακόμα θα παίρνει ό,τι περισσέψει;

Με το που εμφανίζεται λοιπόν η ευκαιρία, η Μπερνίς την αρπάζει:
Όλα τα μπαλόνια είναι τώρα δικά της!

Είναι άραγε καλύτερα έτσι;

ΤΟ ΠΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗΣ

Μήπως γνωρίζεις τι είναι το πλαγιαντζούρι;

Τι είναι το μπιφτεσκότο;

Από πού μπορεί να προήλθαν άραγε τούτες οι λέξεις και τι ιστορίες μπορείς να πλάσεις με αυτές;

Το Πλεξικό της Φανταστικής είναι ένα πρωτότυπο εγχειρίδιο δημιουργικής σκέψης και γραφής, το οποίο έχει την καινοτομία να αλλάζει ανάλογα με τον άνθρωπο που το κρατάει στα χέρια του. Βασισμένο στις αρχές της διαφοροποίησης, «γνωρίζει» τις ανάγκες του κάθε παιδιού!

Το Πλεξικό της Φανταστικής αποτελεί μια μοναδική πρόταση για όλα τα παιδιά, τόσο για αυτά που αγαπούν όσο και για εκείνα που μισούν να γράφουν!

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΠΡΩΝ

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο ή μήπως το πράσινο;

Όποιο και να είναι πάντως, σίγουρα δεν θα σας άρεσε καθόλου να κολυμπάτε μέσα σε αυτό ή να το βρίσκετε πασαλειμμένο πάνω στα μαλλιά, στα ρούχα και στα παπούτσια σας, όπως ακριβώς συνέβη εκείνη τη μέρα στον μικρό Κοπέρνικο και την παρέα του!

Απευθύνονται σε ηλικίες από 3 έως 10 ετών.

Αναζητήστε τα σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.epbooks.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Βιβλία