Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν…

Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν…

Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα από τους μεγάλους. Μέσα από το “Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν” ένα μικρό παιδί ανοίγει την ψυχή του και μοιράζεται μαζί μας προβληματισμούς αγάπης που σχετίζονται με την κακή αυτή συνήθεια και τα αποτελέσματά της.

Ένα βιβλίο που θα μιλήσει στην ψυχή σας και ίσως… όλα αλλάξουν!

Είμαι και εγώ ένα από αυτά τα παιδιά που είχα υποστεί τον καπνό των γονιών μου χωρίς να το θέλω για πολλά χρόνια, υπέφερα, καταπιεζόμουν, τους παρακαλούσα ότι δεν θέλω να καπνίζουν κοντά μου αλλά με αγνοούσαν. Ίσως γι’ αυτό έχω γίνει φανατική αντικαπνίστρια και γι΄αυτό το λόγο προστατεύω τα παιδιά μου από οποιαδήποτε επαφή με τον καπνό.

Εάν είστε καπνιστής ή καπνίστρια και δεν μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα, προσπαθήστε:

  • Να καπνίζετε έξω από το σπίτι και να αλλάζετε ρούχα όταν μπαίνετε στο σπίτι σας όπου υπάρχουν παιδιά.
  • Να μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά.
  • Να μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο αν βρίσκονται μαζί σας παιδιά.

Θυμηθείτε: αν καπνίζετε κοντά σε παιδιά, τα παιδιά καπνίζουν κι αυτά!

Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα είναι γενικά γνωστοί, δεν είναι όμως αρκετά γνωστό ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να τα προφυλάσσουν αποτελεσματικά και ανυποχώρητα. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι κίνδυνοι και πού κρύβονται;

Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από μη καπνιστή. Ο καπνός μπορεί να μπαίνει στους πνεύμονες είτε άμεσα, όπως στον καπνιστή που το ρουφάει, είτε έμμεσα, όπως ο καπνός που παράγεται στην άκρη του τσιγάρου και ει- σέρχεται στους πνεύμονες των ατόμων που βρίσκονται κοντά στον καπνιστή. Τη δεύτερη περίπτωση τη χαρακτηρίζουμε και παράλληλο κάπνισμα.

Τα 4/5 του καπνού που βρίσκεται σε δωμάτιο καπνιστή είναι καπνός της άκρης του τσιγάρου. Ο καπνός, εκτός από τη γνωστή για τη βλαβερή της δράση νικοτίνη, περιέχει και άλλες τοξικές ουσίες, όπως μονοξείδιο του άνθρακα (που εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα), πίσσα, αμμωνία, αρσενικό, φορμαλδεΰδη, βενζοπυράνιο, κυάνιο και άλλες περίπου 4.000 ουσίες, οι οποίες συνιστούν συνολικά ένα κοκτέιλ τοξικών αερίων. Πολλά από τα δυνητικά τοξικά αέρια του καπνού βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στον καπνό της άκρης του τσιγάρου απ’ ό,τι στον καπνό που εισπνέει άμεσα ο καπνιστής. Προϊόντα καπνού έχουν ανιχνευτεί και σε χώρους μη καπνιζόντων στους οποίους μεταφέρονται από καπνιστές.

Ο καπνιστής, ακόμα και αν καπνίζει εκτός σπιτιού, μεταφέρει με τα ρούχα και τα μαλλιά του προϊόντα καπνού, τα οποία, με τη σειρά τους, διαχέονται στον αέρα του σπιτιού και στην οικιακή σκόνη και μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και ύστερα από μήνες πάνω σε μοκέτες, κλινοσκεπάσματα ή και στα παιχνίδια των παιδιών.

Ένα απόσπασμα του βιβλίου που με συγκλόνισε είναι το εξής: “Θέλω να ακούω την καρδιά σου δυνατή. Θέλω να τρέχουμε, χωρίς να λαχανιάζεις και θέλω να με κρατάς με το ένα σου χέρι και με το άλλο να μην κρατάς ΤΙΠΟΤΕ.

Αυτό το αξιόλογο βιβλίο που θα αφυπνίσει τους γονείς που καπνίζουν κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και οφείλετε να το διαβάσετε για να νιώσετε έστω και λίγο όπως νιώθουν τα παιδιά σας!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Βιβλία