Τι σημαίνει ο φόβος αποχωρισμού στα παιδιά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενήλικη ζωή του;

Τι σημαίνει ο φόβος αποχωρισμού στα παιδιά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενήλικη ζωή του;

Αυτό μπορεί να συμβεί από την αδιαφορία ενός γονέα για το παιδί του ενώ τον χρειάζεται ή ζητά την βοήθειά του σε κάτι,  με αποτέλεσμα η συνεχής μη ανταπόκριση του γονέα να δημιουργεί στο παιδί ένα αίσθημα εγκατάλειψης.

Επιπλέον, σε μια βρεφική ηλικία, η εξαφάνιση του γονέα από το πεδίο του παιδιού, αλλάζει δωμάτιο, φεύγει από το οπτικό του πεδίο και δεν μπορεί να τον ακολουθήσει, το παιδί κάνει ό,τι μπορεί για να τον φέρει κοντά του, μπορεί να το αναστατώσει και να κλαίει και είναι και αυτός ένας παράγοντας που αν τον βιώσει το παιδί δυσάρεστα μπορεί να του αφήσει αυτό το αίσθημα και να το ακολουθεί. Είναι βιώματα από 10-18 μηνών και υφίστανται έως και τα 2-4 χρόνια του παιδιού.

Τι κάνει αν αισθανθεί έτσι το παιδί και σε αυτές τις περιπτώσεις; Χρησιμοποιεί το κλάμα ή τις φωνές για να τραβήξει την προσοχή του γονέα του και ειδικά της μητέρας του. Έπειτα, μπορεί να σταματήσει να προσπαθεί όμως θα σταματήσει να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.

Είναι μια διαδικασία όπου πρέπει το παιδί και γονέας να την περάσουν για να αναπτύξουν μια ισχυρή και διαχρονική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης.

Είναι μια απαιτητική διαδικασία και αρκετά κουραστική για τον γονέα ο οποίος είναι σημαντικό να διατηρήσει την υπομονή και την ψυχραιμία του.

Σε μικρότερη ηλικία εκφράζεται ως άγχος για τα ξένα πρόσωπα και ανησυχία μην φύγει η μητέρα του μακριά, μεγαλώνοντας και στην είσοδο του παιδικού σταθμού που είναι ίσως και η πρώτη σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός παιδιού όπου θα πρέπει να παραμείνει πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, το παιδί ενδέχεται να εκφράσει κάποια ανησυχία.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Είναι σημαντικό να ανταποκριθούν οι γονείς στην ανάγκη του παιδιού επιβεβαιώνοντας την παρουσία τους προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα σιγουριάς κι εμπιστοσύνης στο παιδί μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χαμογελάμε συχνά στο παιδί μας, να το παίρνουμε αγκαλιά και να του μιλάμε βοηθώντας το να ηρεμήσει. Μπορούμε να του μιλάμε ακόμη και εξ αποστάσεως προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είμαστε στον χώρο.

Εάν οι γονείς πρέπει υποχρεωτικά να αφήνουν το παιδί για κάποιες ώρες με άλλο άτομο, πρέπει το άτομο αυτό να έρχεται στον χώρο μισή ώρα πριν φύγουν οι γονείς προκειμένου να εξοικειωθεί με την αποχώρηση του γονέα.

Δημιουργώντας το αίσθημα ασφάλειας στο παιδί μας, βοηθάμε στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, μεγαλώνοντας σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς.

Εκτός από φροντίδα και αγάπη στην ζωή μας σε κάθε ηλικιακή φάση έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς μέσα από την σταθερότητα.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Τηλ. 6983433267
aggelikikavallieratoy@gmail.com
www.aggelikikavallieratou.com

Ανάπτυξη παιδιού