Οι καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας

Οι καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας

Δοκίμασε χωρίς να φοβάσαι.
Δοκίμασε να κάνεις καινούργια πράγματα που θα σου κάνουν καλό, θα σε βοηθήσουν, θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, θα σου δώσουν ικανότητες και χρήσιμη εμπειρία. Μη φοβάσαι και μη μπλοκάρεις τον εαυτό σου λέγοντας «και αν δεν πετύχω;». Επιτυχία είναι και η προσπάθεια, επειδή μέσα από αυτή μαθαίνεις πολύτιμα μαθήματα που θα τα αξιοποιήσει αργότερα.

Μη φρενάρεις τον εαυτό σου με αρνητικές σκέψεις που σε κάνουν να αδρανείς: «Αυτό δε μπορώ να το κάνω, είναι δύσκολο, θα αποτύχω» είναι μερικές τυπικές φράσεις που λέει ακόμα και ένα παιδί στον εαυτό του, όταν βρεθεί απέναντι σε κάτι που είναι ένα  –ή πολλά κλικ- πέρα από αυτή τη ζώνη στην οποία νιώθει άνετα. Όταν κάνουμε αρνητικές προβλέψεις και κρίνουμε τον εαυτό μας ανίκανο, θα καταβάλλουμε και τη μικρότερη προσπάθεια, οπότε πράγματι θα αποτύχουμε. Αλλά τελικά θα αποτύχουμε όχι επειδή αυτό που είχαμε μπροστά μας ήταν αντικειμενικά δύσκολο, αλλά επειδή έτσι αποφασίσαμε ότι είναι και φερθήκαμε ανάλογα.

Να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος/η από μέσα σου.
Δυσκολάκι αυτό, το ξέρω. Αλλά στη δουλειά μου βλέπω τόσα πολλά νέα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, νέα άτομα που πειραματίζονται με ουσίες, ψάχνοντας να βρουν την ευτυχία κάπου αλλού, εκεί έξω.. Βρες την προσωπική σου ισορροπία, ξεκινώντας με το να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, αλλά και να βρίσκεις νόημα και χαρά στα μικρά πράγματα. Αν έχεις καλοσύνη, αν αποδέχεσαι τους άλλους, αν νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα υπάρχουν στη ζωή σου, τότε δημιουργείς μέσα σου μια πηγή χαράς.

Μάθε να αντέχεις έναν βαθμό ζορίσματος. Η ζωή δεν σου έρχεται πάντα όπως τη θέλεις ή όπως τη σχεδιάζεις. Μάθε λοιπόν να μπορείς να ανεχτείς έναν βαθμό ζορίσματος χωρίς να δυσανασχετείς ή να λυγίζεις και θα δεις τεράστια διαφορά στην ποιότητα της ζωής σου. Μην προσπαθείς να αποφύγεις τα δύσκολα ή το ζόρι. Αντιμετώπισε ή απλώς άντεξε την κατάσταση, και κάνε το καλύτερο που μπορείς.

Μη φοβάσαι την αλλαγή. Είναι ωραίο και βολικό να δρούμε μέσα σε μια ζώνη του οικείου και της ασφάλειας που αυτό μας προσφέρει, αλλά στην πραγματική ζωή υπάρχουν πολλές αλλαγές, σε διάφορα επίπεδα. Κάποιες αλλαγές τις ορίζουμε, κάποιες είναι αναπόφευκτες, κάποιες άλλες μας συμβαίνουν χωρίς να το επιδιώκουμε. Το βασικό είναι να μπορούμε να αγκαλιάζουμε την αλλαγή, να προσαρμοζόμαστε και να συνεχίζουμε με χαμόγελο.

Να ξέρεις ότι η προσωπική δουλειά και η δική σου εμπειρία είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι. Χωρίς προσωπική δουλειά και κόπο δε μπορείς να χαράξεις τον δρόμο σου και να δημιουργήσεις κάτι που θα κρατήσει.

Να θυμάσαι ότι τα λεφτά δεν είναι το παν. Αλλά τα χρήματα πάνε και έρχονται και μπορεί να είσαι πετυχημένος  χωρίς λεφτά ή να έχεις χρήματα αλλά να μην είσαι πετυχημένος σαν άνθρωπος. Σίγουρα πάντως η ευτυχία δε σχετίζεται με τα λεφτά. Οπότε μάθε να τα διαχειρίζεσαι, να μη χρωστάς, να μη σπαταλάς και, όταν μπορείς, να βάζεις κάτι στην άκρη, όσο λίγο και αν σου φαίνεται.

Μάθε να διαχειρίζεσαι το στρες σου. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν αισθάνεται ότι απειλείται. Το στρες μπορεί να είναι αντικειμενικό (π.χ., απολύθηκα, δεν έχω εισόδημα) ή υποκειμενικό (φοβάμαι ότι θα απολυθώ). Το στρες είναι κακός σύμβουλος μακροπρόθεσμα, αφού δε σε αφήνει να πάρεις καλές αποφάσεις και υπονομεύει την ψυχική και σωματική σου υγεία, καθώς και την ποιότητα ζωής σου. Διάλεξε κάποια μέθοδο διαχείρισης του στρες που σου ταιριάζει και άρχισε να την εξασκείς τακτικά.

Εξάσκησε τον μυ της συμπόνιας. Μάθε να συμπονάς τον ίδιο σου τον εαυτό, να του μιλάς όμορφα και να μην τον κακομεταχειρίζεσαι. Προσπάθησε να δείξεις κατανόηση και συμπόνια για τους άλλους, ειδικά αυτούς οι οποίοι σε ζορίζουν ή δεν καταλαβαίνεις την οπτική τους γωνία.

Να αγαπάς τη γνώση και πάντα να μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Όσο μαθαίνεις τόσο βελτιώνεσαι, ακόμα και αν είναι κάτι μικρό. Όσο μαθαίνεις μένεις νέος στην ψυχή!

Μάθε να αγαπάς το υγιεινό φαγητό. Στην αρχή δεν είναι εύκολο, θα πρέπει να επανεκπαιδεύσεις τον οργανισμό σου, αλλά καθώς τρέφεσαι σωστά θα δεις τη διάθεση σου να βελτιώνεται, την ενέργεια σου να αυξάνεται και την ποιότητα της ζωή σου να καλυτερεύει.

Μάθε να κινείσαι, να αθλείσαι και να μη κάνεις καθιστική ζωή. Η φυσική κίνηση, ξεκινώντας από το απλό περπάτημα μέχρι τον αθλητισμό, προσφέρει  τεράστια οφέλη στο σώμα, την υγεία, τον εγκέφαλο και την ψυχή. Βάζοντας κίνηση στη ζωή σου προσθέτεις χρόνια, ποιότητα αλλά και χαρά στη ζωή σου.

Καλλιέργησε τις φιλίες σου με θετικούς ανθρώπους. Βγάλε τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, τα άτομα που σου ρουφάνε την ενέργεια, σε ζηλεύουν ή απλώς δεν έχουν τίποτα θετικό να προσφέρουν πέρα από αρνητισμό. Να είσαι κι εσύ θετικός άνθρωπος και καλός φίλος.

Μάθε να απολαμβάνεις το παρόν σου. Δώσε προσοχή στο τι γίνεται αυτή τη στιγμή, στο πώς είναι η ζωή σου τώρα και ζήσε την, απόλαυσε τα καλά της στοιχεία και νιώσε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν, ακόμα και αν θεωρείς ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα και θα έπρεπε να γίνουν πολλές αλλαγές. Μάθε να εκτιμάς και να χαίρεσαι με τα μικροπράγματα. Αυτά μετράνε!

Βάλε την αγάπη στη ζωή σου και κάνε την οδηγό. Να αγαπάς τον εαυτό σου, τους δικούς σου ανθρώπους, τους  φίλους και τους γνωστούς σου. Να αγαπάς τη φύση, τα ζώα, τα φυτά, το περιβάλλον, να νοιάζεσαι για τους γύρω σου και να μην εστιάζεις όλη την ώρα στον εαυτούλη σου. Δώσε απλόχερα αγάπη και δέξου την αγάπη που σου δίνουν.

Γιατί εστιάζω τόσο πολύ στην αγάπη; Επειδή όταν τα τέσσερα παιδιά μου ήρθαν στη ζωή μου, αυτή η απέραντη, ατελείωτη, άνευ όρων αγάπη προς αυτά με άλλαξε  σαν άνθρωπο και έκανε τη ζωή μου καλύτερη (παρά τις όποιες πρακτικές δυσκολίες) σε βαθμό που δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

της Δρ Λίζας Βάρβογλη
www.varvogli.gr

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 2 βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Mamaya από τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ

Ψυχολογία