Πρόταση σινεμά: Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων

Πρόταση σινεμά: Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων

Πρωτοπόρο στο χώρο του claymation, του stop motion animation με πλαστελίνη, το βρετανικό στούντιο Aardman (με έδρα το Μπρίστολ) έχει διακριθεί σε κάθε εκδοχή της κινούμενης εικόνας. Από διαφημιστικά, βιντεοκλίπ («Sledgehammer» του Πίτερ Γκάμπριελ) και τηλεοπτικές σειρές («Shaun the sheep») μέχρι βραβευμένες με Όσκαρ μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Όσον αφορά τις τελευταίες, μάλιστα, η εταιρεία των Πίτερ Λορντ και Ντέιβιντ Σπρόξτον έχει παραγάγει μόλις έξι, ανάμεσά τους τη μεγάλη εμπορική επιτυχία «Οι Κότες το ’Σκασαν», το οσκαρικό «Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο» και το πρόσφατο «Σον το Πρόβατο: Η Ταινία».

Ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά­ της Aardman είναι ο 60χρονος Νικ Παρκ, δημιουργός της σειράς «Wallace and Gromit». Παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, επιστρέφει τώρα πίσω από την κάμερα για μια προϊστορική περιπέτεια γεμάτη… ποδόσφαιρο κι έξυπνες πολιτικοκοινωνικές αναφορές.

Πρόκειται για τον «Άνθρωπο των Σπηλαίων», ο οποίος μας μεταφέρει σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα της λίθινης εποχής, όπου μια ομάδα πρωτόγονων επιβιώνει ανέμελα κυνηγώντας κουνέλια. Ο ανήσυχος Νταγκ προσπαθεί να πείσει τους υπολοίπους να δοκιμάσουν κάτι τολμηρότερο, όπως το να επιτεθούν σε ένα μαμούθ, αλλά θα μείνει με τις διαθέσεις, καθώς ένα βράδυ εισβάλλουν στην περιοχή τους ο λόρδος Νουρθ και ο σιδερόφρακτος στρατός του. Κατακτώντας την και διώχνοντας από εκεί τους «αυτόχθονες» κατοίκους της, σκοπεύουν να τη μετατρέψουν σε ορυχείο εξόρυξης χαλκού.

Οι αντιαποικιοκρατικές διαθέσεις της ταινίας γίνονται αμέσως σαφείς, καθώς περιγράφει το τέλος μιας «ρομαντικής» εποχής και τον ερχομό μιας άλλης, τεχνολογικά προηγμένης και βασισμένης στην οικονομική απληστία, στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό και την εκμετάλλευση της φύσης. Μια και όλα αυτά συμβαίνουν στην κινηματογραφική οθόνη όμως, οι ξεπερασμένοι από την ιστορία φίλοι μας έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία. Έναν νυν υπέρ πάντων ποδοσφαιρικό αγώνα με την πρωταθλήτρια ομάδα των κατακτητών Χαλκορεάλ (!), αφορμή για μια σειρά από πανέξυπνα, βρετανικού πνεύματος football jokes αλλά και ξεκαρδιστικά σινεφίλ κλεισίματα του ματιού σε αθλητικές «εποποιίες» τύπου «Η Μεγάλη Απόδραση των 11».

Θαυμαστής των κλασικών βρετανικών κωμωδιών των Ealing Studios («Η Συμμορία των Πέντε», «The Lavender Hill Mob», «Ο 13ος Κληρονόμος»), ο Νικ Παρκ γνωρίζει στην εντέλεια πώς να συνδυάσει μια παιχνιδιάρικη πλοκή με γλαφυρούς χαρακτήρες, σπιρτόζικα γκαγκ και διακριτικές, απόλυτα εύστοχες αναφορές στην ποπ κουλτούρα και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Όπως στη βασίλισσα της Αγγλίας, στο Brexit ή στον προπαγανδιστικό ρόλο της κινούμενης εικόνας (ο Νταγκ πείθεται κάποια στιγμή πως το παιχνίδι είναι χαμένο μέσα από τις ζωγραφιές –το σινεμά της εποχής– που του δείχνει ο Νουρθ). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό πάντρεμα διασκέδασης και καλλιτεχνικής κατάθεσης, κινηματογραφικό κομψοτέχνημα για σινεφίλ κάθε ηλικίας. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ODEON.

Δείτε το επίσημο trailer στα ελληνικά

www.athinorama.gr

Διασκέδαση