Νέοι γονείς σε κατάσταση πανικού

Νέοι γονείς σε κατάσταση πανικού

Ήρθε το νέο μέλος… και τώρα; Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να δημιουργούν δυο νέοι άνθρωποι το δικό τους θαύμα, τη δική τους οικογένεια. Μετά την πρώτη χαρά που δέχεται το ζευγάρι βλέποντας τη ροζ γραμμούλα στο τεστ εγκυμοσύνης, (και φυσικά αφού επιβεβαιωθεί από τον αρμόδιο γιατρό) οι μελλοντικοί γονείς πλέουν σε πελάγη ευτυχίας!

Και οι επόμενοι βέβαια μήνες που θα ακολουθήσουν τους βρίσκουν στην ίδια κατάσταση μιας και προετοιμάζονται για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με το νέο μέλος να έρχεται. Οι προετοιμασίες είναι πολλές, η χαρά μεγάλη και όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού το άγχος μεγαλύτερο. Έχουν ακουστεί πάρα πολλά από γονείς όπως το ότι έχουν πάρει συμβουλές από συγγενείς και από άλλα φιλικά ζευγάρια που έχουν αποκτήσει πρόσφατα παιδιά, όμως ένα είναι το σίγουρο… όσες συμβουλές και αν πάρουν οι νέοι γονείς από άλλους, το πρόγραμμα και ό,τι άλλο αφορά το παιδί, θα το βρουν μόνοι τους, σαν οικογένεια! Φτιάχνεται το δικό σας πρόγραμμα, τη δική σας ομάδα στον κόσμο και όπως όλοι γνωρίζουν ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς! Έτσι γίνεται και με την οικογένεια, έχει τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες!

Όλες οι συμβουλές είναι καλοδεχούμενες, καλές και οι ερωτήσεις ναι, όμως το κάθε ζευγάρι και το κάθε σπίτι διαφέρουν με τα υπόλοιπα. Όσα λοιπόν και αν ακούσετε, περιμένετε να τα ζήσετε εσείς οι ίδιοι. Χαρείτε την προετοιμασία, τις αγορές που θα κάνετε για το μικρό σας αγγελούδι και όλα τα άλλα θα τα αντιμετωπίσετε στην ώρα τους. Και έτσι ξαφνικά, έρχεται η ώρα του τοκετού. Για αυτή την ώρα επίσης, έχουν ακουστεί ουκ ολίγα τα οποία (εμένα προσωπικά) θυμίζουν σενάρια ταινιών. Η αγωνία, η ένταση της στιγμής και φυσικά το πρώτο ραντεβού στο οποίο γνωρίζεις πως θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά αυτό το ξεχωριστό και νέο ανθρωπάκι που ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του! Φωνές, δάκρυα χαράς, ώρες ατελείωτες μέσα και έξω από την αίθουσα τοκετού, ώσπου… όλα αυτά τελειώνουν με ένα δυνατό κλάμα από ένα τόσο μικρό πλασματάκι!

Ήρθε, είναι εδώ, σε γεμίζει ευτυχία, αγάπη και άλλα τόσα συναισθήματα που ούτε καν φανταζόσουν πως θα τα ένιωθες ποτέ τόσο έντονα. Και τώρα, έτοιμοι για το σπίτι! Όχι μόνοι, όχι δυο πλέον αλλά τρεις! Μαζί! Μπορεί να μην έχω ζήσει προσωπικά αυτή την εμπειρία και αυτή τη στιγμή να σας αναφέρω ιστορίες που μόνο έχω ακούσει από συναδέλφους και φίλους όμως ένα είναι σίγουρο…. όσα ξενύχτια, όση κούραση, όσο άγχος και αν έρθει, έχουν τόση γλύκα που θα τα ξεχνάτε αμέσως. Οι ρυθμοί σας θα βρεθούν και όλα θα μπουν σε τάξη… Άλλωστε κάθε τι όμορφο χρειάζεται δουλειά, χρόνο και το κυριότερο; Αγάπη! Καλή εβδομάδα σε όλους!

Της Ηλιάννας Γκανιάτσα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής

Ψυχολογία