Τι είναι η Νόσος Κοξάκι και ποια τα συμπτώματά της;

Τι είναι η Νόσος Κοξάκι και ποια τα συμπτώματά της;

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών που ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί από το ένα παιδί στο άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί από άπλυτα χέρια και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα (πρωκτο-στοματική οδός μετάδοσης). Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων κάθε φορά που κάποιος ασθενής βήχει ή φτερνίζεται.

Συμπτώματα
Άλλα παιδιά εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακό άλγος ή ναυτία.

Χαρακτηριστικό είναι οι επώδυνες φλύκταινες με κόκκινο χρώμα στον λαιμό, στην γλώσσα, τα ούλα, στο εσωτερικό από τα μάγουλα, καθώς και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Έχει παρατηρηθεί εξάνθημα επίσης στην γεννητική περιοχή και στους γλουτούς.

Μπορεί επιπλέον να παρουσιάσουν αιμορραγική επιπεφυκίτιδα: Μια λοίμωξη που επηρεάζει το λευκό τμήμα των ματιών. Η αιμορραγική επιπεφυκίτιδα αρχίζει συνήθως ως πόνος του οφθαλμού, που ακολουθείται γρήγορα από κόκκινα, υγρά μάτια με οίδημα, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.

Τα παιδιά επωάζουν τον ιό 1-3 ημέρες ενώ τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν 7-10 ημέρες. Τα παιδιά όταν αναρρώσουν αποκτούν τα αντισώματα έναντι του στελέχους του εντεροϊού που τους προκάλεσε την νόσο. Παράλληλα κατά την διάρκεια που τα παιδιά  εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να μεταδίδουν την ίωση.

Πολύ σπάνια η νόσος μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν οι έγκυες, που θα πρέπει να med-blog.com την επαφή με ασθενείς με την νόσο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Coxsackie.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία απλά υποστηρικτική των συμπτωμάτων της ίωσης. Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρηγορητική τοπική θεραπεία των ελκωτικών βλαβών του στόματος και βεβαίως πολύ καλή ενυδάτωση και ξεκούραση.

Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία και γενικότερα αυστηροί κανόνες υγιεινής τόσο από την πλευρά των παιδιών όσο και τον γονέων – φροντιστών.

Τριανταφυλλιά Σδόγγου MD, Ph.D.
Παιδίατρος – Επιμελήτρια “ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ”
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσ. Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Από το www.childrencare.gr

Το childrencare.gr είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) για να καλύψει τις ανάγκες πληροφόρησης των γονέων σε θέματα σχετικά με την πρόληψη, τον εμβολιασμό και την υγιή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων.

Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των γονιών σχετικά με την υγεία των παιδιών τους, οδήγησε τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατρους Αττικής να δημιουργήσουν έναν δίαυλο άμεση επικοινωνίας, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά μέσα που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Υγεία