Συνέντευξη του Παναγιώτη Δημητρόπουλου για το νέο του παραμύθι

Συνέντευξη του Παναγιώτη Δημητρόπουλου για το νέο του παραμύθι

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του παραμυθιού “Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι” από την Ελληνοεκδοτική, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος μας παραχώρησε αυτή την όμορφη συνέντευξη και παροτρύνει όλους τους γονείς να “ασχοληθούμε” με τη σωστή διατροφή των παιδιών σας γιατί είναι το θεμέλιο για όλη τους τη ζωή!

“Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι” μας διασκέδασε, μας προβλημάτισε, μας συγκίνησε και μας έδωσε τροφή για σκέψη”.
??????????????????????????????
Μια γευστική ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία τους. Ένα παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, αλλά και στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, όπως η άσκηση, η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση, η αξία της συνεργασίας και η ανεκτίμητη αξία του δεσμού με τον παππού, μιας σχέσης που διέπεται από τη σοφία, την ενθάρρυνση, τη συναισθηματική ασφάλεια.

Ο Κωνσταντίνος μου το αγάπησε πολύ και τον αφύπνισε ώστε να γίνει ακόμα πιο προσεκτικός με την διατροφή του. Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψουν και τα δικά σας τα παιδιά!

Η διατροφή ως θεματική ενότητα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς εκπαιδευτικούς στόχους τόσο στην προσχολική ηλικία όσο και στις πρώτες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, ζούμε στη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην ΕΕ στον ανήλικο πληθυσμό, γεγονός που συνδέεται με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν συνεχώς ότι ο ρόλος της οικογένειας στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτή αποτελεί το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση. Στο νέο παιδικό βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου τη δράση αναλαμβάνουν τα φρούτα!

Η Αγνή αγαπάει πολύ τα γλυκά και δεν τρώει ποτέ φρούτα. Μια μέρα τα φρούτα κάνουν συμβούλιο και αποφασίζουν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, για να σώσουν την υγεία της που βρίσκεται σε κίνδυνο. Πώς, όμως, θα κατορθώσουν να πείσουν τη μικρή Αγνή να αλλάξει γνώμη και να αγαπήσει τα φρούτα; Μια γευστική ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία τους. Ένα παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, αλλά και στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, όπως η άσκηση, η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση, η αξία της συνεργασίας και η ανεκτίμητη αξία του δεσμού με τον παππού, μιας σχέσης που διέπεται από τη σοφία, την ενθάρρυνση, τη συναισθηματική ασφάλεια.

W.M. Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου παραμύθι τι πραγματεύεται και ποιος είναι ο σκοπός του;

Π.Δ. Πρόκειται για μια γευστική ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία τους.

Ένα παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, αλλά και στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, όπως η άσκηση, η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση, η αξία της συνεργασίας και η ανεκτίμητη αξία του δεσμού με τον παππού, μιας σχέσης που διέπεται από τη σοφία, την ενθάρρυνση, τη συναισθηματική ασφάλεια.

W.M. Το “Χρυσαφένιο Κουκούτσι” ασχολείται με την υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία, ένα θέμα καθημερινό βάσανο σχεδόν όλων των μαμάδων. Ορμώμενος από τι εμπνεύστηκες το θέμα του και τι θα ήθελες να αποκομίσουν τα παιδιά διαβάζοντάς το;

Π.Δ. Αφενός η  διατροφή που ως θεματική ενότητα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς εκπαιδευτικούς στόχους τόσο στην προσχολική ηλικία όσο και στις πρώτες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Πληθώρα ερευνών άλλωστε καταδεικνύουν συνεχώς ότι ο ρόλος της οικογένειας στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτή αποτελεί το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση. Αφετέρου η δυσάρεστη πρωτιά που έχουν κατακτήσει τα ελληνόπουλα ανάμεσα σε όλα τα παιδιά της Ε.Ε όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία.

W.M. Γιατί μια μαμά θα έπρεπε να συμπεριλάβει το βιβλίο σου στη παιδική τους βιβλιοθήκη;

Π.Δ. Γιατί σε αυτό θα βρει έναν πιστό σύμμαχο αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο για να μεταδώσει στο παιδί της το θετικό μήνυμα της Υγιεινής Διατροφής.

W.M. Πως ξεκίνησες το όμορφο ταξίδι της συγγραφής;

Π.Δ. Με την σκέψη για προσφορά και αλληλεγγύη στο κίνητρο που δεν είναι άλλο από τα ίδια τα παιδιά, με μέσο ένα παιδικό βιβλίο.

W.M. Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά; Η δική σου κόρη τι σχέση έχει μαζί τους;

Π.Δ. Είναι το παν  διότι είμαστε ότι τρώμε. Ευτυχώς μέχρι ώρας τα πάμε καλά.  Αγαπά τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά!!

W.M. Πως μπορούν τα παιδιά να γνωρίσουν από το κοντά τους ήρωες του νέου σου παραμυθιού; Θα ήθελες να μας πεις για τις παρουσιάσεις που έχεις δρομολογήσει, τι θα περιλαμβάνουν και πότε θα πραγματοποιηθούν;

Π.Δ. Πολλές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Χώρα με πολλές εκπλήξεις και πολλά διαδραστικά παιχνίδια. Έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Δεκέμβρη με την κυκλοφορία του βιβλίου μας. Τα καλύτερα λοιπόν βρίσκονται μπροστά μας!!!

της Έφης Αργυροπούλου
Journalist and blogger of Working Moms

Συνεντεύξεις