Η διατροφολόγος μας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις διατροφής που αφορούν μαμάδες και παιδιά

Η διατροφολόγος μας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις διατροφής που αφορούν μαμάδες και παιδιά

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν μαμάδες και παιδιά

Για μαμάδες

Νιώθω ότι δεν κάνω καύσεις. Ότι ο μεταβολισμός μου είναι “κολλημένος”! Πώς θα ενεργοποιήσω τον οργανισμό μου για να ξεκινήσω να χάνω κιλά;

Πολλά άτομα έχουν την εντύπωση  πώς  ο μεταβολισμός τους έχει αδρανοποιηθεί αυτό συμβαίνει όταν συνήθως προσπαθείτε μονοί σας να χάσετε βάρος και όχι με την βοήθεια ειδικού και παραλείπετε πολλά από τα γεύματα σας και πολύτιμα  σε θρεπτική άξιας  τρόφιμα και φυσικά δεν υπάρχει η φυσική δραστηριότητα . Τρία βασικά βήματα για να ξεκινήσει η απώλεια κιλών  α)Μικρά και τακτικά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ,β) Σωστή επιλογή τροφίμων επιλέγουμε τρόφιμα  με υψηλή θρεπτική άξια από όλες τις ομάδες τροφίμων  όπως φρούτα ,λαχανικά ,γαλακτοκομικά, άσπρο κρέας  και κόκκινο με μέτρο  ,τέλος  αμυλώδη ολικής αλέσεως και αποφυγή τηγανίτων και πολύ λιπαρών τροφίμων .γ) Αρκετή ποσότητα νερού και συστηματική φυσική δραστηριότητα.
Αν  τηρηθούν τα παραπάνω βήματα θα ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και θα ξεκινήσει  η απώλεια των κιλών.

Τώρα που είμαι έγκυος μπορώ να καταναλώνω τροφές με γλυκαντικές ουσίες;

Η ευθύνη για τη ζωή που μεγαλώνει μέσα τους, οδηγεί τις μέλλουσες μητέρες να φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους και να ενημερώνονται συνεχώς για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην διατροφή στην εγκυμοσύνη. Γνωρίζοντας δε, ότι οι γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, η ανάγκη για μια απάντηση γίνεται εντονότερη. Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες εννοούμε: το ακεσουλφαμικό κάλιο, την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη και τη στέβια.
Το ακεσουλφαμικό κάλιο φαίνεται ότι δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην προσδίδει ενέργεια. Θεωρείται ότι η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής, αν και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκυμονούσες είναι σημαντικά περιορισμένες. Γνωρίζουμε ότι διαπερνάει τον πλακούντα και ότι βρίσκεται και στο μητρικό γάλα, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο ή το βρέφος.
Αδιαμφισβήτητα, αυτοί που δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης. Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0-40mg/kg ΣΒ/ημέρα.
Στις παλαιότερες γλυκαντικές ουσίες ανήκει η σακχαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, όμως τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκύους είναι περιορισμένα. Κάποιες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, βρήκαν χαμηλή συσχέτιση της κατανάλωσής της, σε μεγάλες όμως δόσεις, με καρκινογένεση. Ανήκει και αυτή στις γλυκαντικές ουσίες που διαπερνούν το πλακούντα, ενώ έχει επίσης ανεβρεθεί στο μητρικό γάλα.
Ευρείας χρήσης γλυκαντικό είναι και η σουκραλόζη, ουσία που προέρχεται από τη ζάχαρη, αλλά είναι 600 φορές πιο γλυκιά από αυτήν. Αν και ανακαλύφτηκε το 1976, μόλις το 1998 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κατανάλωσή της, τόσο για όλους τους καταναλωτές, όσο για και τις εγκύους. Χαρακτηρίστηκε ως γλυκαντικό «γενικής χρήσης» και χρησιμοποιείται σε πληθώρα τροφίμων και ποτών. Φαίνεται ότι ολόκληρη σχεδόν η προσλαμβανόμενη ποσότητα σουκραλόζης αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ούρων και των κοπράνων.
Η πιο πρόσφατη ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό μέσο είναι η στέβια Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη στέβια ασφαλή για κατανάλωση από εγκύους. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης ούτε την υγεία του εμβρύου.

Μετά από πόσο καιρό αφού γεννήσω μπορώ να ξεκινήσω δίαιτα; Έχω γεννήσει εδώ και 3 μήνες και θηλάζω ακόμη; 

Μια μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να λαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, καθ’ όλη την διάρκεια του θηλασμού, μιας και με τον θηλασμό χάνει περίπου 425-700 θερμίδες ημερησίως. Αυτές τις θερμίδες πρέπει να τις λαμβάνετε τρώγοντας θρεπτικές και υγιεινές τροφές.

Μερικές από τις θερμίδες που απαιτούνται για την παραγωγή γάλακτος παρέχονται από το λίπος που έχετε αποθηκευμένο στο σώμα σας. Καθώς αρχίζετε να απογαλακτίζεται το μωρό σας, η ανάγκη για θερμίδες θα επιστρέψει βαθμιαία στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εγκυμοσύνη.
Όσον αφορά στο πότε ακριβώς μπορείς να ξεκινήσεις δίαιτα, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως η περίοδος θηλασμού είναι πολύ σημαντική για το βρέφος και έτσι πρέπει και εσύ να τρέφεσαι κατάλληλα.

Εάν η δίαιτα που έχεις κατά νου είναι για να χάσεις το βάρος το οποίο απέκτησες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε θα πρέπει να το κάνεις σωστά. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούσαι να χάσεις γύρω στο ¼ – ½ κιλό ανά εβδομάδα.

Σκεφτείτε ότι με τον θηλασμό έχετε ακόμη ένα κίνητρο για να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή που ακολουθήσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επικεντρώστε τη διατροφή σας στην κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως και δημητριακών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, και σίδηρο.

Κάπου διάβασα ότι η διατροφή παίζει ρόλο για τον καθορισμού του φύλου του παιδιού; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες οι οποίες  είναι αμφιλεγόμενες ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε νάτριο  για την απόκτηση αγοριού  όπως χυμούς ντομάτας και λαχανικών, κονσερβοποιημένες τροφές, κατεψυγμένα λαχανικά, καπνιστά κρέατα και ψάρια χωρίς κόκαλα. Ενδείκνυνται, επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως τα φρούτα, οι μπανάνες, τα λαχανικά, καθώς και το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι χωρίς κόκαλα. Ακόμη, το ζευγάρι θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση ξηρών καρπών, οσπρίων και οστρακοειδών.Και για σύλληψη κοριτσιού η διατροφή του ζευγαριού θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη λήψη ασβεστίου και ελαττωμένη λήψη άλατος και καλίου. Δηλαδή, οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να καταναλώνουν σε γενναίες ποσότητες γαλακτοκομικά είδη, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς, ενώ, παράλληλα, να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι ,τις μπανάνες και το μαγειρεμένο κρέας. Το αν ισχύουν τα παραπάνω η όχι πρέπει να γίνουν παραπάνω έρευνες για την πιστοποίηση αυτών των δεδομένων το μονό σίγουρο είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή σίγουρα βοηθάει για την γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

Για παιδιά 

Ο μπαμπάς μας έχει αλλεργία στο αυγό και φοβάμαι να το προσφέρω στον ενός έτους γιο μου. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Παρατηρούμε ανθρώπους στους οποίους τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται σε πολύ μικρή ηλικία, συχνά αμέσως με τη γέννηση, και είναι φανερό ότι αυτοί έχουν κληρονομήσει μια πολύ έντονη αλλεργική προδιάθεση.

Στο 2ο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ξεκινάει η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Οπωσδήποτε κάθε νέο τρόφιμο εισάγεται σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και πάντα σε μικρές ποσότητες. Ο κρόκος του αβγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες, ενώ το ασπράδι μετά τον πρώτο χρόνο. Στην αρχή δίνουμε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι.

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για τις πρώτες του φρουτόκρεμες και γιατί;

Για μεγαλύτερη ασφάλεια ξεκινάμε με μήλο και μπανάνα που έχουμε αλέσει πολύ καλά προσθέτοντας ελάχιστο νερό. Τις νέες γεύσεις τις προσθέτουμε μία-μία και με μεγάλη προσοχή. Κάθε νέο φρούτο που προσθέτουμε το δοκιμάζουμε μόνο του για μερικές ημέρες ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν προκαλεί στο μωρό κάποια αλλεργική αντίδραση ή διάρροια. Το πεπόνι είναι συνήθως βαρύ για το ευαίσθητο στομάχι του, ενώ η  γεύση του καρπουζιού πολύ σπάνια του είναι ευχάριστη.

Άκουσα πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο ύψος που θα πάρουν τα παιδιά. Είναι αλήθεια; Αν ναι, ποιες είναι οι τροφές που «ψηλώνουν»;

Tο ανάστημα διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τους κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή το γενετικό υλικό που έχει κληρονομήσει το παιδί από τους γονείς. Ένα παιδί του οποίου οι γονείς είναι ψηλοί έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ψηλό όταν μεγαλώσει.Oι διατροφικές του συνήθειες: H ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη. Tο παιδί πρέπει να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Tο ασβέστιο είναι πολύτιμο για τα οστά και δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο του παιδιού σας. H κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ευνοεί την ανάπτυξή του, όπως και οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό).

Υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ ζάχαρης και υπερκινητικότητας; Ανησυχώ γιατί η μικρή μου είναι υπερκινητική και τρελαίνεται για γλυκά.

H παιδική υπερκινητικότητα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης μεταξύ των γονιών, καθώς πρόκειται για μία διαταραχή συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο 2-5% των νεαρών παιδιών σχολικής ηλικίας.

Η υπερκινητικότητα κάνει την εμφάνισή της πριν την ηλικία των 7 χρόνων, έχει διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη των 6 μηνών και χαρακτηρίζεται από την εξακριβωμένη απουσία πνευματικής ασθένειας ή καθυστέρησης. Ωστόσο, η μη έγκυρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη του παιδιού καθώς και την ικανότητά του για εκμάθηση. Τα συμπτώματά της συχνά περιγράφονται σαν νευρικότητα, επιθετικότητα, αυθόρμητη συμπεριφορά, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και αυξημένη κινητική δραστηριότητα.

Επειδή δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για την υπερκινητικότητα, στους τρόπους αντιμετώπισης συνήθως περιλαμβάνονται πολλαπλές προσεγγίσεις, όπως συνδυασμός ιατρικής και ψυχολογικής επέμβασης και τροποποίησης του περιβάλλοντος του παιδιού.

Άλλα συστατικά των τροφών που έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν υπερκινητικότητα είναι τα γλυκαντικά, όπως η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες (σακχαρίνη, ασπαρτάμη).  Πολλοί γονείς για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους «βγάζουν» μία ανεξέλεγκτη συμπεριφορά μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
Ωστόσο, αυτή τη θεωρία έχουν απορρίψει πολλοί αρμόδιοι φορείς, όπως ο FDA, ο οποίος το 1986 κατέληξε στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά υγιών παιδιών ή ενήλικων. Επίσης, συνεχείς έρευνες έχουν αποτύχει να δείξουν κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ασπαρτάμης ή σακχαρίνης και την υπερκινητικότητα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) αναφέρει σε γνωστοποίησή της το 2008 ότι οι μελέτες σχετικά με την επίδραση των πρόσθετων τροφίμων στην παιδική υπερκινητικότητα πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά που έπασχαν ήδη από τη συγκεκριμένη διαταραχή, συνεπώς δεν αποτελούσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

Ο γιος μου πηγαίνει Δ δημοτικού και ντρέπεται να παίρνει κολατσιό από το σπίτι -όλοι οι φίλοι του αγοράζουν από το κυλικείο. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα σνακ είναι φορτωμένα με πολλά λιπαρά. Ποιο σνακ θα μπορούσε να  θεωρηθεί «λιγότερο ανθυγιεινό» για να του προτείνω να αγοράζει;

Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, να μην περιέχει πολλά λιπαρά και θα πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Καλές λύσεις και ιδέες για τα παιδιά είναι:

Ένα σάντουιτς ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, μαργαρίνη, ντομάτα, αγγούρι ή μαρούλι που προσφέρει ασβέστιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και εάν το ψωμί είναι ολικής άλεσης προσφέρει και αρκετές φυτικές ίνες.
Ένα κουλούρι σουσαμένιο με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλής ποιότητας λιπαρά από το σουσάμι, το απαραίτητο ασβέστιο και χορταίνει πολύ περισσότερο από ένα κουλούρι σκέτο. Εάν μάλιστα το παιδί καταναλώσει το σνακ αυτό με ένα χυμό φρούτων, προσλαμβάνει και μια πληθώρα από αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
Οι σπιτικές πίτες και κυρίως η χορτόπιτα ή σπανακόπιτα με την προσθήκη τυριού χαμηλού σε λιπαρά είναι εξίσου καλές επιλογές. Τα έτοιμα αρτοσκευάσματα (τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, μπουγάτσες) είναι συνήθως κρυφές πηγές νατρίου (αλάτι) και λιπαρών, που είναι συνήθως κορεσμένα λιπαρά τα οποία βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων..
Εξίσου καλές επιλογές για σνακ είναι οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, που είναι όλες καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία

 

 

 

 

Διατροφή Παιδική διατροφή