Τα μεγαλύτερα μαθήματα μας τα δίδαξαν τα παιδιά

Τα μεγαλύτερα μαθήματα μας τα δίδαξαν τα παιδιά

“Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σ’ έναν ενήλικα τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς κανέναν προφανή λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει πως να απαιτήσει με όλη του τη δύναμη αυτό που επιθυμεί” Paulo Celho

Κάθε παιδί είναι ένα ξεχωριστό θαύμα από μόνο του. Αυτά τα μικρά πλάσματα έρχονται στον κόσμο με μία ψυχή αμόλυντη και γεμάτη αθωότητα και ομορφαίνουν τη ζωή σου, της δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα, που ποτέ δεν ήξερες ότι σου λείπει, γιατί δεν έτυχε ποτέ να ζήσεις κάτι παρόμοιο. Κάθε παιδί έχει κάτι να σου διδάξει και όλα όσα πρόκειται να μάθεις από αυτό, δεν μπορεί να σου το δείξει κανένας άλλος. Τουλάχιστον, όχι με τον αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο.

Τα παιδιά σου μαθαίνουν να γελάς. Ναι, το κάνεις κι εσύ αυτό, μεγάλε άνθρωπε, αλλά σπάνια με την ίδια ένταση και αυθεντικότητα. Όταν τα παιδιά γελούν, πρώτα έχει γλυκαθεί και γελάσει η ψυχή τους. Γελάει και χαίρεται όλο τους το είναι, γιατί βρίσκουν αξία σε κάθε μικρό πράγμα, που εσύ προσπερνάς ως αδιάφορο. Δε το διδάχθηκαν από κανέναν, ούτε καν από εσένα που είσαι ο γονιός τους. Παρατηρούν τη ζωή, αλλά δε μένουν απλοί παρατηρητές. Τη ζουν στο εδώ και τώρα, γιατί αυτό είναι το μόνο που βλέπουν και γνωρίζουν. Δεν τους ενδιαφέρει τί θα γίνει μετά, γιατί αγνοούν παντελώς την έννοια του χρόνου. Ανακαλύπτουν θησαυρούς στην καθημερινότητά τους, γεύονται κάθε μικρή τους επιτυχία και απορρίπτουν απόλυτα οτιδήποτε περιορίζει τη φαντασία τους.

Ένα παιδί σου μαθαίνει να πιστεύεις στον εαυτό σου, γιατί πώς περιμένεις να πιστέψουν οι άλλοι σε εσένα, όταν εσύ μονίμως σε αμφισβητείς; Τα παιδιά έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Για την ακρίβεια, νιώθουν έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο ολάκερο, δοκιμάζουν διαρκώς νέα πράγματα και αδιαφορούν τελείως για το αν αποτύχουν. Γιατί, αν τυχόν συναντήσουν οποιαδήποτε δυσκολία, σηκώνονται ξανά στα δυο μικρά τους πόδια και ξεκινάνε πάλι από την αρχή. Γιατί όχι κι εσύ;

Ένα παιδί θα σου μάθει να ενεργοποιείς τη φαντασία σου και, πίστεψέ με, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον από αυτό. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από πληροφορίες, αλλά τελείως κενός από έμπνευση. Άκου τις ιστορίες που σου διηγείται κάθε φορά που ξαπλώνετε στο κρεβάτι και σκέψου σε πόσα μαγικά μέρη μπορείς να ταξιδέψεις μονάχα με τη φαντασία σου. Αφέσου στη μαγεία που δημιουργεί το παιδικό μυαλό, μιμήσου την ελευθερία του, άδειασέ τον σκληρό σου δίσκο από σκόρπιες και κούφιες πληροφορίες και μπες ολοκληρωτικά στο παιχνίδι της φαντασίας.

Ένα παιδί θα σου δείξει το δρόμο της συγχώρεσης. Για εκείνα είναι κάτι παραπάνω από απλό. Το θεωρούν δεδομένο. Τα παιδιά νευριάζουν και την αμέσως επόμενη στιγμή το έχουν ξεχάσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα μαλώνεις. Έρχονται αμέσως κοντά σου, σε παίρνουν μια δυνατή αγκαλιά, που σε κάνει να νιώσεις τόση δα, μια σταλίτσα και σε συγχωρούν πριν ακόμη προλάβεις να το ζητήσεις. Ναι, η συγχώρεση είναι η απάντηση στο όνειρό του παιδιού για ένα θαύμα, με το οποίο ό,τι έχει σπάσει μαγικά γίνεται ολόκληρο ξανά.

Ένα παιδί θα σου μάθει να δίνεσαι ολοκληρωτικά. Όλα είναι όμορφα, όταν τα μοιράζεσαι και αξίζουν λίγο περισσότερο από το να τα βιώνεις μόνος σου. Οι χαρές μετατρέπονται σε γιορτή και πανηγυρισμούς και οι λύπες ξεπερνιούνται πιο ανώδυνα, όταν τις εκφράζεις. Γι’ αυτό άφησε ελεύθερο τον εσωτερικό σου κόσμο, ξεδίπλωσε άφοβα όλες τις πτυχές του εαυτού σου και αποδεσμεύσου τελείως από ότι σε κρατάει χαμηλά. Αν θέλεις να κλάψεις, κλάψε. Ποιος νοιάζεται για το τί θα πουν οι άλλοι; Μαν αν πρόκειται να γελάσεις, να ξέρεις πως με παρέα έχει μεγαλύτερη πλάκα.

Ένα παιδί θα σου μάθει να είσαι γενναίος και να διώχνεις όλους τους φόβους σου. Φτάνει μόνο να σκεφτείς πόσες φορές το δικό σου παιδί παραμέρισε το φόβο για να πετύχει όλα αυτά μικρά (για εμάς τους μεγάλους) πράγματα. Πάτησε τον φόβο την ημέρα που σηκώθηκε στα δυο του πόδια, του έβγαλε τη γλώσσα όταν σε αποχωρίστηκε την πρώτη του μέρα στον παιδικό και συνεχίζει να τον αντιμετωπίζει με θάρρος, κάθε φορά που προσπαθεί να πηδήξει από το πιο ψηλό σκαλοπάτι. Φοβάσαι εσύ;

Ένα παιδί θα σου μάθει πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Έχεις παρατηρήσει ποτέ τον ενθουσιασμό που υπάρχει στα μάτια τους κάθε φορά που σε κοιτούν; Αυτή η σπίθα… Παρατηρούν τους ανθρώπους με αυτά τα αθώα και όμορφα μάτια τους και θεωρούν τον κάθε άνθρωπο μοναδικό, όπως ακριβώς είμαστε, άλλωστε!Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τους δικούς μας θολωμένους φακούς, που μας εμποδίζουν να δούμε τόσο καθαρά όσο τα παιδιά.

Το παιδί θα σου μάθει να ονειρεύεσαι και να μη χάνεις την ελπίδα σου. Γιατί, τίποτα στ’ αλήθεια δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν το θελήσεις τόσο πολύ, ώστε να αρχίσεις να το ονειρεύεσαι. Αν πάρουμε πίσω τα όνειρά μας, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όσα κάποτε απορρίψαμε και θα είμαστε σε θέση να πλάσουμε τον κόσμο στον οποίο θα θέλαμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Ονειρέψου, λοιπόν, με γεμάτη αγκαλιά και ελεύθερο μυαλό.

της Περσεφόνης Χρυσαφίδου

Όλες τις μοναδικές σκέψεις της Περσεφόνης που αξίζει να τις διαβάσετε, μπορείτε να τις ανακαλύψετε στο www.onceuponamam.blogspot.gr.

Σκέψεις