Συνέντευξη της μαχήτριας Διονυσίας Χατζηαντωνίου

Συνέντευξη της μαχήτριας Διονυσίας Χατζηαντωνίου

Τη Διονυσία Χατζηαντωνίου την γνώρισα μέσα από τα social media και μου τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον για το θάρρος και την τόλμη που αντιμετώπισε την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι ένα πολύ αισιόδοξο κορίτσι, έχει ξεπεράσει αυτή την άσχημη περιπέτεια και την έχει αφήσει πλέον στο παρελθόν.

Μέσα από αυτή την συνέντευξη μας εξιστορεί την περιπέτεια της και πόσο σημαντικό είναι όλες οι γυναίκες να κάνουμε προληπτικά μια φορά το χρόνο μαστογραφία. Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!!!

W.M. Διονυσία πότε νόσησες με καρκίνο του μαστού και ποια ήταν τα συμπτώματα;

Δ.Χ. Νόσησα τον Δεκέμβριο του 2010. Βασικά τότε έγινε η βιοψία. Το μόνο σύμπτωμα που είχα ήταν λίγο υγρό από την θηλή λίγες ημέρες πριν αδιαθετήσω. Αυτό όμως δεν είχε σχέση με τις συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις που βρέθηκαν μετά την ψηφιακή μαστογραφία.

W.M. Περιέγραψέ μας την περιπέτεια αυτή της υγείας σου, πως τη βίωσες και ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν το έμαθες;

Δ.Χ. Όταν πήγα στην γιατρό μου και μου είπε ότι πρέπει να γίνει βιοψία λέω ναι να δούμε τι είναι, τι έχω. Δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν καρκίνωμα. Θυμάμαι όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και της τηλεφώνησα και μου λέει πρέπει να έρθεις να μιλήσουμε εκεί μου κόπηκαν τα πόδια. Όταν πήγα στο νοσοκομείο και μου εξήγησε έκλαιγα γιατί η πρώτη μου σκέψη ήταν δεν θέλω να πεθάνω. Είναι το αρχικό σοκ, που λες θα πεθάνω, γιατί σε μένα, αυτό ήταν τελείωσα. Όμως μέχρι εκεί. Έδωσα στον εαυτό μου το διάστημα που χρειαζόταν για να το χωνέψει και μετά είπα ότι θα κάνω ό,τι πρέπει για να ζήσω. Έτσι αποφασίσαμε μαζί με την γιατρό μου να προχωρήσω σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή (το άλλο στήθος το έκανα προληπτικά). Δεν το διαπραγματευόμουν και δεν ήθελα να περιμένω κι άλλο. Μετά από άλλο ένα χειρουργείο τον Ιανουάριο ακολούθησε η μαστεκτομή τον Μάρτιο του 2011 και η αποκατάσταση τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου.

W.M. Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει σχεδόν ποτέ εξέταση μαστών και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για σένα;

Δ.Χ. Οπωσδήποτε να κάνουν ψηλάφηση από μόνες τους, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να ρωτούν για κάθε απορία που μπορεί να έχουν. Το πότε θα κάνει μία γυναίκα μαστογραφία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και γω υποτίθεται ότι ήμουν μικρή για μαστογραφία αλλά αν δεν επέμενα λόγω ενστίκτου δεν ξέρω τι θα γινόταν. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα. Ενημερωθείτε, διαβάστε, μιλήστε και προπάντων μοιραστείτε την εμπειρία σας. Βοηθήστε κι άλλες γυναίκες μέσα από την δική σας περιπέτεια.

W.M. Πως είναι η ζωή σου μετά την μαστεκτομή;

Δ.Χ. Είμαι καλά, εργάζομαι, σπουδάζω και γενικώς δεν αφήνω λεπτό να πάει χαμένο. Όταν περνάς ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας αναθεωρείς τα πάντα και εκτιμούμε τι πραγματικά έχει αξία στην ζωή μας και γενικώς στην ζωή. Από ανθρώπους που μας στάθηκαν μέχρι πράγματα και καθημερινές καταστάσεις που πριν τις αντιμετώπιζες διαφορετικά.

W.M. Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Δ.Χ. Να έχω την υγεία μου εγώ και η οικογένειά μου! Αυτό μόνο! Και όσο μπορώ μέσα από την εργασία μου σαν ολιστική αισθητικός να προσφέρω λίγη διαφορετικότητα και φροντίδα στους ανθρώπους που νοσούν και νοσηλεύονται. Ήδη η αρχή έγινε από το Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι στην Κηφισιά μέσω της ΜΚΟ Πάμεμμαζί. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ που με δέχτηκαν, όπως ευχαριστώ και τον εργοδότη μου κ. Λιάτσικο Κωνσταντίνο που αφιλοκερδώς προσφέρει τα προϊόντα περιποίησης Vrossis για την περιποίηση των ασθενών που κάνω τις θεραπείες. Επιθυμία μου είναι να μπορέσω να επισκεφθώ όλα τα Ογκολογικά Νοσοκομεία.

της Έφης Αργυροπούλου
Journalist and blogger of Working Moms

Συνεντεύξεις