Όταν το παιδί δεν τρώει

Όταν το παιδί δεν τρώει

Η ώρα του φαγητού. Η ευκαιρία της οικογένειας να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι και να απολαύσει ένα υψηλής διατροφικής αξίας γεύμα σε μια αψεγάδιαστη κουζίνα όπου όλοι χαμογελούν. Τα παιδιά σπεύδουν να σας βοηθήσουν ενώ αμέσως μετά το γεύμα τους γεύονται χωρίς καμία αντίρρηση.

Θα ήταν το ιδανικό, σωστά;

Η πραγματικότητα, όπως κάθε γονέας γνωρίζει, είναι εντελώς διαφορετική. Το φαγητό προετοιμάζεται γρήγορα καθώς δεν υπάρχει χρόνος, τα παιδιά είναι άτακτα ενώ η κουζίνα δεν είναι και τόσο καθαρή. Τα παιδιά είναι μάλλον κολλημένα στην οθόνη του κινητού τους ενώ τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα αντιστέκονται σθεναρά στις υγιεινές επιλογές που κάνατε για το φαγητό τους.

Τα καλά νέα είναι πως δεν είστε η μόνη που το περνάει. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις κατά τις οποίες δεν δέχονται κάποια φαγητά ή αρνούνται εν γένει το φαγητό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για έναν συνδυασμό ελέγχου των ορίων που τους θέτετε, καθώς είναι σε φάση που αναγνωρίζουν τη δύναμη που κατέχουν, και εξερεύνησης των γευστικών κάλυκών τους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε…

Μάθετέ τα από μικρά
Μόλις το παιδϊ απογαλακτιστεί, θα πρέπει να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή του. Παίξτε με τα φρούτα, τα λαχανικά και τις υφές στο διαιτολόγιό του. Όσο περισσότερο συνηθίσει τις διαφορετικές γεύσεις, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να τις απορρίψει μελλοντικά. Θυμηθείτε πως στα παιδιά αρέσει να τρώνε με τα χέρια γι’ αυτό μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση στην τροφή εύκολα προσφέροντάς τους καρότα σε στικάκια, φέτες μήλου ή και καλαμπόκι.

Σκεφτείτε έξυπνα
Κατά κανόνα, τα παιδιά δεν παραπονιούνται για κάτι που δεν μπορούν να δουν. Μάθετε την τέχνη της ανάμειξης. Αναμείξτε πράσινα λαχανικά και φυτικές ίνες μέσα σε νόστιμες σάλτσες.

Επικεντρωθείτε στα θετικά
Ξεκινήστε από τα φαγητό που αρέσουν στα παιδιά και εμπλουτίστε τα. Αν τους αρέσει για παράδειγμα το γάλα, προσθέστε μέσα λίγα φρούτα του δάσους. Αν τους αρέσουν τα ζυμαρικά, μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά με σπανάκι. Έτσι, θα μπορέσετε να διευρύνετε τους γευστικούς τους ορίζοντες αργά και σταθερά. Ακόμα καλύτερα θα ήταν, αν μπορέσετε να τα εμπλέξετε στη διαδικασία της προετοιμασίας. Τα μικρά παιδιά νιώθουν σημαντικά όταν γίνονται οι μικροί βοηθοί σας στην κουζίνα. Αν θεωρήσουν πως είναι οι σεφ του γεύματος, θα θέλουν σίγουρα να το δοκιμάσουν.

Αποφύγετε το junk food
Αυτό είναι πολύ σημαντικό στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού όταν οι γευστικοί κάλυκες και η όρεξη του παιδιού βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Δεν θα τους λείψει, αν δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ και δεν θα χρειαστεί να παραγγέλνετε απέξω ενώ θα πετάτε στα σκουπίδια το σπιτικό φαγητό σας. Φροντίστε τα ενδιάμεσα σνακ να είναι υγιεινά (φρούτα, γιαούρτι και κρακεράκια).

Μην μετατρέπετε την ώρα του φαγητού σε ώρα για μάχη
Μπορεί να μοιάζει δύσκολο αρκετές φορές αλλά είναι πολύ σημαντικό. Μην επιτρέψετε στα παιδιά να σας δουν εκνευρισμένη ή ανυπόμονη. Όσο περισσότερη ένταση δημιουργηθεί για κάποιο φαγητό που αρνούνται να φάνε, τόσο λιγότερο θα θέλουν να το δοκιμάσουν στο μέλλον.

Πηγή

Παιδική διατροφή