Χριστούγεννα με φαντασία και έμπνευση χωρίς απαραίτητα έξοδα και άγχος

Χριστούγεννα με φαντασία και έμπνευση χωρίς απαραίτητα έξοδα και άγχος

Tα Χριστούγεννα για τον καθένα από εμάς έχουν μια διαφορετική και ξεχωριστή σημασία. Άλλοι περιμένουν με αγωνία τις γιορτές πλημμυρισμένοι από συναισθήματα ευφορίας και αισιοδοξίας για να ανταλλάξουν δώρα, να βγουν βόλτες με φίλους, να κάνουν εκδρομές ενώ για άλλους σηματοδοτεί την εμφάνιση μελαγχολίας και άγχους ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Η καταθλιπτική και αγχώδη συμπτωματολογία έρχεται με την μορφή της καταναλωτικής μανίας για ακριβά δώρα, ρούχα και χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις δίνοντας μια ουτοπική αίσθηση της ικανοποίησης.

Συχνά, πίσω από την καταναλωτική μανία υποβόσκουν βαθύτερα συναισθηματικά κενά, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και αίσθηση ανεπάρκειας και ανασφάλειας. Οι ακατάπαυστες αγορές, συνήθως, λειτουργούν ως μέθοδος αντιστάθμισης έντονων και αρνητικών συναισθημάτων, καθώς το άτομο νιώθει βραχυπρόθεσμα μια αίσθηση πληρότητας και ευφορίας που όμως τελικά, μακροπρόθεσμα, το εγκλωβίζει σε ένα βασανιστικό ατελείωτο φαύλο κύκλο επανάληψης.

Πως μπορούμε να ισορροπήσουμε και να αντικαταστήσουμε το αίσθημα αυτό; Ας θυμηθούμε τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων. Ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε ξανά μια ξεχασμένη αίσθηση παιδικής ανεμελιάς επαναλαμβάνοντας μοτίβα προσαρμοσμένα στην ενήλικη ζωή μας. Φαντασία και έμπνευση λοιπόν και όχι απαραίτητα έξοδα και άγχος….

Καιρός να διδάξουμε στις νεότερες γενιές και να θυμηθούν οι παλιοί τι σημαίνει Χριστούγεννα και ποιο είναι το πραγματικό νόημα των ημερών. Αντικαθιστούμε τα δώρα με χαρά, ευγνωμοσύνη, ευγένεια ψυχής, χρόνου και αφήνουμε τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Λίγος χρόνος “μοναξιάς” φαίνεται μια καλή ευκαιρία να  αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας. Με λίγα λόγια επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας. Παραμερίζουμε τα κοινωνικά “πρέπει”  και δίνουμε χώρο στα προσωπικά “θέλω” και “επιλογές”, διαχειριζόμαστε καλύτερα το χρόνο μας, θέτουμε ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους και αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες μας.

Μοιράζουμε χαμόγελα παντού. Χαμογελώντας, ο οργανισμός αυτόματα ανακουφίζεται από το στρες και να ελαφρύνει τα έντονα συναισθήματα λύπης. Κρύβει δόσεις νεότητας και μακροζωίας. Σύμφωνα με μελέτες, το χαμόγελο μπορεί να προσφέρει ακόμα και 7 χρόνια ζωής στον άνθρωπο. Μαζί με τις ευχές, χαμογελάμε σε φίλους, γνωστούς ακόμα και σε αγνώστους.

Τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να είναι διασκεδαστικά και συναρπαστικά για τα παιδιά μας αν εμείς οι ίδιοι είμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά ακόμα και αν τους δώσουμε 100 δώρα! Αν είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι και  δημιουργικοί, θα θυμούνται να κάνουν ευτυχισμένες αναμνήσεις ως οικογένεια ανεξάρτητα από τα δώρα που θα λάβουν.

Φτιάχνοντας χειροποίητα γλυκίσματα με τα παιδιά ή με φίλους. Τα παιδιά λατρεύουν να ανακατεύονται με τις ζύμες και τις σοκολάτες. Αντί λοιπόν, να αγοράσουμε τα εδέσματα μπαίνουμε στην κουζίνα και αφήνουμε τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές να πλημμυρίσουν το σπίτι μας και την δημιουργικότητα μας ελεύθερη και τα προσφέρουμε σαν δώρο σε χειροποίητη συσκευασία.

Ανακαλώντας τις παιδικές μας αναμνήσεις δεν λείπει το τραγούδι. Σιγοψιθυρίζουμε ή τραγουδάμε δυνατά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μεταδίδουμε την γιορτινή διάθεση και στους γύρω μας. Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια στα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα.

Στην Ελλάδα οι παραδόσεις λειτουργούν ως τελετουργικό συμβολικό τρόπο επικοινωνίας και  διατήρηση της ομαδικής αίσθησης και του δεσμού μεταξύ των μελών της οικογένειας, η οποία ονομάζεται οικογενειακή ταυτότητα. Τα οικογενειακά τραπεζώματα είναι μια παράδοση στην ελληνική οικογένεια, με όμορφες στιγμές που όλοι θυμόμαστε από μυρωδιές φαγητών, τραγούδια και πειράγματα. Καλέστε κόσμο στο σπίτι και απολαύστε το.

Χειροποίητα στολίδια και κάρτες από όλη την οικογένεια. Μια καλή ιδέα είναι να μαζέψουμε την οικογένεια, να αυτοσχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε στολίδια και ευχετήριες κάρτες με υλικά από την φύση ή ότι έχουμε στο σπίτι τα οποία θα διακοσμήσουμε αλλά και θα χαρίσουμε. Πολλές φανταστικές ιδέες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που σίγουρα μπορούμε να αναπαράξουμε.

Μπορούμε να εκτυπώνουμε φωτογραφίες από τα πιο σημαντικά ταξίδια/εξορμήσεις/στιγμές του τρέχοντος έτους και να τις κρεμάσουμε με μια χειροποίητη κορνίζα απο χαρτόνι στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.

Ξεκαθάρισμα ντουλάπας και αποθήκης. Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος προσφοράς για μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά όμως πολύ περισσότερο γι’ αυτόν το λόγο, αξίζει να χαρίσουμε παλιά παιχνίδια, ρούχα και βιβλία, που δεν χρειαζόμαστε πια, σε διάφορους οργανισμούς, νοσοκομεία κ.λ.π που ασχολούνται με παιδιά.

Δίνουμε εθελοντισμό παίρνουμε ενέργεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσφορά, αυξάνει την ενσυναίσθηση -η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο- που μας κάνει να εκτιμάμε όσα έχουμε στη ζωή μας και συνεπώς να νιώθουμε πιο ευτυχείς. Εκτός από τις υλικές προσφορές μπορούμε να χαρίσουμε κάτι από εμάς και τον χρόνο μας. Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας που σώζει τη ζωή περισσότερων του ενός ασθενών. Η συνδρομή σε μια Οικολογική Οργάνωση θα ξυπνήσει την συνείδηση μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτές τις ημέρες αρκετοί δήμοι, κοινωφελή ιδρύματα,  μη κερδοσκοπικοί φορείς και σχολεία διοργανώνουν διάφορα bazaar, όπου σίγουρα θα χρειάζονται χείρα βοηθείας.  Ή διοργανώνουμε το δικό μας bazaar με χειροποίητα κουλουράκια, αντικείμενα ή βρίσκουμε χορηγούς και καλούμε φίλους και συγγενείς ώστε τα έσοδα που θα μαζέψουμε να τα διαθέσουμε όπου πιστεύουμε ότι τα έχουν ανάγκη.

Μπορεί να ξεκίνησε το κρύο αλλά πάντα είναι μια καλή ευκαιρία για περπάτημα. Μπορούμε να χαζέψουμε την στολισμένη πόλη μας και τις στολισμένες βιτρίνες. Να επωφεληθούμε επίσης, τις ελεύθερες εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους  την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, 25 Δεκεμβρίου και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων 26 Δεκεμβρίου.

Τίνα Γιάκα BSc, M.Ed.
Ψυχολόγος

Χριστούγεννα Ψυχολογία