Μήπως το παιδί σας φοβάται τον γιατρό; Τι να κάνετε;

Μήπως το παιδί σας φοβάται τον γιατρό; Τι να κάνετε;

Πολλά παιδιά, ειδικά μικρής ηλικίας, βρίσκουν δυσάρεστη μια επίσκεψη στον γιατρό. Αντιδρούν να μπουν στο ιατρείο, μπορεί να φοβούνται μόλις τον δουν και όταν έρθει η ώρα για το εμβόλιο, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Η δημιουργία θετικών εμπειριών σε μικρή ηλικία θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει υγιή νοοτροπία και συνήθειες για την ιατρική περίθαλψη, που θα το συντροφεύουν μέχρι την ενηλικίωσή του. Πώς μπορείτε εσείς, να καθησυχάσετε το παιδί σας, να το προετοιμάσετε και τελικά η επίσκεψη στον γιατρό να πάψει να είναι μια τρομακτική εμπειρία γι αυτά;

Μιλήστε με το παιδί σας νωρίτερα
Μην περιμένετε να φθάσει η ημέρα του ραντεβού με τον γιατρό ή να είστε στο κατώφλι του ιατρείου του για να του πείτε πως σε λίγα λεπτά θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κύριο ή την κυρία με την άσπρη μπλούζα. Συζητήστε πολύ νωρίτερα με το παιδί σας για την επικείμενη επίσκεψή σας στο ιατρείο, μια ή δυο μέρες πριν. Για ένα παιδί που ήδη έχει μια δυσάρεστη εμπειρία, ίσως πρέπει να το προετοιμάσετε ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να έχει χρόνο να το επεξεργαστεί και να σας θέσει όλα τα ερωτήματα που πιθανόν το απασχολούν.

Μιλήστε με τον γιατρό σας
Όταν θα κλείσετε το ραντεβού με τον γιατρό, ζητήστε από τον ίδιο να σας πει τι πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή του πιθανού εμβολιασμού. Ρωτήστε τον αν το συγκεκριμένο εμβόλιο πονάει για να ξέρετε τι θα πείτε στο παιδί σας, γιατί το πιο βασικό είναι να είστε ειλικρινείς με το παιδί. Να του μεταφέρετε όλα όσα θα πείτε με τον γιατρό για να είναι ενήμερο για το τι πρόκειται να συμβεί.

Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας
Βρείτε ένα χώρο του σπιτιού όπου το παιδί αισθάνεται ηρεμία κι ασφάλεια και μιλήστε του για την επικείμενη επίσκεψή σας στον γιατρό. Μιλήστε στη γλώσσα του, με τρόπο που καταλαβαίνει και μπείτε σε λεπτομέρειες εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψης, της εξέτασης ή του εμβολιασμού. Πείτε γιατί πρέπει να γίνουν όλ΄αυτά όπως για παράδειγμα «για να είσαι υγιής, να μην αρρωστήσεις». Γίνετε συγκεκριμένοι για το τι θα νιώσει «θα νιώσεις ένα μικρό τσίμπημα για δυο δευτερόλεπτα» και για το τι πρέπει εκείνο να κάνει «το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μείνεις ακίνητος/ακίνητη».

Κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια
Πείτε του πως είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθει αναστατωμένο ή να θέλει να κλάψει όμως αυτό θα περάσει. Επίσης, συζητήστε μαζί του τρόπους για να νιώσει καλύτερα. Όπως για παράδειγμα «καταλαβαίνω πως νιώθεις, γι αυτό ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πριν και μετά για να αισθανθείς καλύτερα.

Στο σαλόνι του γιατρού
Μιλήστε στο παιδί σας για τον χρόνο αναμονής στο ιατρείο, ζητώντας του να πάρει μαζί του βιβλία ή παιχνίδια που το ευχαριστούν για να περάσει πιο διασκεδαστικά η ώρα του. Επιτρέψτε του να δει βίντεο ή φωτογραφίες από το κινητό σας, όση ώρα περιμένετε.

Τι φοβούνται τα παιδιά όταν πηγαίνουν στον γιατρό:
Το άγνωστο
– Μια επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως μια χειρουργική επέμβαση ή μια θεραπεία αν έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.
Μήπως μείνει μόνο του – Το να το αφήσετε μόνο του με τον γιατρό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναστατώνει το παιδί.
Πόνος – Ειδικά στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας υπάρχει η ανησυχία πως θα πονέσουν σε κάποιο μέρος της εξέτασης ή κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού.
Ο ίδιος ο γιατρός – Η προσωπικότητα και η στάση του γιατρού μπορεί να μην είναι φιλική προς το παιδί κι αυτό να το τρομάζει.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς:

  • Να είστε θετικοί, ήρεμοι και χωρίς άγχος.
  • Να έχετε προγραμματίσει νωρίτερα το ραντεβού σας σε χρόνο που βολεύει και το ίδιο το παιδί. Κάποια παιδιά λειτουργούν καλύτερα το πρωί, άλλα το βράδυ.
  • Δημιουργήστε μια καλή σχέση με τον γιατρό σας, ώστε να μην τον θεωρεί άγνωστο.
  • Ρωτήστε το ίδιο αν θέλει να μείνετε μαζί του κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή όχι, ώστε να νιώθει πως εκείνο αποφασίζει γι αυτό.
  • Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα όσο περιμένετε, έχοντας μαζί σας βιβλία και αντικείμενα που ευχαριστούν το παιδί.
  • Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο γιατρό με κάτι διασκεδαστικό, όπως μια βόλτα στο πάρκο αμέσως μετά, ή για φαγητό στο αγαπημένο του εστιατόριο.

Τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

  • Δώστε του επιλογή και αφήστε το παιδί σας να κοιτάζει αν θέλει ή όχι, την ώρα που ο γιατρός θα του κάνει εμβόλιο.
  • Μην φωνάζετε αν αρχίσει να κλαίει ή ν΄αντιδρά.
  • Αγκαλιάστε το και πείτε του πως είστε εκεί και το αγαπάτε πολύ.
  • Να είστε οι ίδιοι χαλαροί και να μην φοβάστε όταν κάνει το παιδί το εμβόλιο.
  • Ρωτήστε το σε ποια θέση το βολεύει να κάθεται ή σε ποιο χεράκι θέλει να γίνει το εμβόλιο.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν καθίσει ακίνητο ή παίρνει βαθιές αναπνοές που το χαλαρώνουν.

Πηγή: www.childrencare.gr

Υγεία