Μαμά ….. γιατί δουλεύεις τόσες ώρες; Μου λείπεις!

Μαμά ….. γιατί δουλεύεις τόσες ώρες; Μου λείπεις!

Και πόσο καταλαβαίνω τα μικρά αυτά πλασματάκια κάθε φορά που ακούω αυτές τις τόσο μικρές και γεμάτες συναίσθημα φράσεις, δεν λέγεται. Ας το παραδεχτούμε …. όλοι οι σημερινοί ενήλικες κατανοούμε τα παιδιά που μας ζητούν να είμαστε περισσότερο μαζί τους. Το ίδιο ζητούσαμε και εμείς από τους δικούς μας γονείς.

Υπάρχει μια φράση (σοφή κατά την ταπεινή μου άποψη) η οποία λέει: «αν θέλεις να υπάρχεις στο μέλλον των παιδιών σου, πρέπει να βρίσκεσαι στο παρόν τους». Και έτσι είναι. Τα παιδιά δεν θα είναι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένα όσα παιχνίδια και αν τους δοθούν, όσα υλικά αγαθά και αν αποκτήσουν. Γιατί, όλος τους ο κόσμος είναι η οικογένεια …. είναι ο μπαμπάς και η μαμά! Η μαμά καλώς ή κακώς είναι εκείνη η οποία αρχικά απουσιάζει περισσότερο από το σπίτι και επίσης οι μικροί μας ήρωες έχουν την αλάνθαστη άποψη πως εκείνη ξέρει τα πάντα!
Ναι ναι …. στα λαμπερά μάτια των μικρών μας, η μαμά είναι η σούπερ ηρωίδα τους, έχει τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματά τους, ξέρει που βρίσκονται όλα τα πράγματα ακόμη και αν το σπίτι μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Με λίγα λόγια, η μαμά είναι σαν μια κινητή εγκυκλοπαίδεια ή σαν ένας μικρός παντογνώστης. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος να μη λείπει στα παιδιά; Να μη τον έχουν ανάγκη στα πρώτα τους κατορθώματα καθώς και στα βήματα που κάνουν για να ανακαλύψουν τη ζωή; Μπορούμε λοιπόν να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό πλάνο δραστηριοτήτων με τα παιδιά μας, προκειμένου να μην υπάρχει συχνά το παράπονο ότι δεν βλέπουν αρκετά τη μαμά!

Αρχικά, βρείτε αν υπάρχουν κάποιες ημέρες οι οποίες είναι λίγο πιο χαλαρές και για εσάς και για τα παιδιά σας και σε αυτές, προσθέστε μια κοινή δραστηριότητα που θα παρακολουθείτε μαζί με το μικρό σας όπως για παράδειγμα, κολυμβητήριο, τρέξιμο σε ένα όμορφο πάρκο ή ακόμη και σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά, λατρεύουν να βοηθούν τους μεγαλύτερους και να συμμετέχουν σε δουλειές που κάνουν μόνο «οι μεγάλοι» θέλοντας να κάνουν τους γονείς περήφανους (ενώ είναι ήδη) και να τους δείξουν ότι μεγάλωσαν. Κάτι που είναι αλήθεια γιατί, τα χρόνια, ειδικά με τα παιδιά, περνούν πολύ πιο γρήγορα οπότε… ναι, αφήστε τα, διότι κατανοώ απόλυτα πως είναι δύσκολη και σκληρή η καθημερινότητά σας, όμως με αυτό το τρόπο σίγουρα η καθημερινότητα μαμάς και παιδιού θα είναι λίγο πιο υποφερτή και γλυκιά. Γιατί; Γιατί θα είστε μαζί! Επίσης, μπορείτε να έχετε έστω και μία φορά το μήνα, ημέρα ταινίας ή θεάτρου είτε στο σπίτι παίζοντας μαζί κουκλοθέατρο, είτε στο σινεμά ή σε εξωτερικό κουκλοθέατρο.

Είναι στο χέρι σας να κάνετε τη δύσκολη καθημερινότητα του παιδιού αλλά και τη δική σας πιο εύκολη, πιο γλυκιά, πιο διασκεδαστική. Θα είναι και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες, θα υπάρχουν λιγότερα παράπονα από τα μικρά σας αγγελούδια και αδιαμφισβήτητα δεν θα χάνετε στιγμές από τη ζωούλα τους. Και να θυμάστε… ακόμη και πρόγραμμα να μην μπορέσετε να δημιουργήσετε με τα παιδιά, δεν υπάρχει τίποτε πιο τονωτικό και ψυχαγωγικό από ένα όμορφο τραγούδι στο CD player, το μικρό σας και εσάς να χορεύετε παντού σε όλο το σπίτι διώχνοντας μακριά όλη την ένταση και την ασχήμια μιας ημέρας που σιγά σιγά τελειώνει.
Γιατί, ό,τι είναι απλό και μας κάνει μα χαμογελάμε, ποτέ δεν είναι λάθος!

Της Ηλιάννας Γκανιάτσα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής

Ανάπτυξη παιδιού Ψυχολογία