10 λόγοι που είναι συναρπαστικό να έχεις δυο παιδιά!

10 λόγοι που είναι συναρπαστικό να έχεις δυο παιδιά!

Ούσα μαμά δυο αξιολάτρευτων αγοριών, του Κωνσταντίνου και του Δημήτρη που ήρθαν στη ζωή μου τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον Δεκέμβριο του 2014 αντίστοιχα και άλλαξαν για πάντα τη ζωή μου, θα σου πω 10 λόγους για τους οποίους είναι συναρπαστικό και τέλειο να έχεις δύο παιδιά!!


Όταν ήρθε στον κόσμο ο Κωνσταντίνος μου, σαν νέα μαμά, άπειρη, και επειδή ήταν και δύσκολο μωρό, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ούτε που μου πέρναγε από το μυαλό να κάνω δεύτερο παιδί. Έτσι κι αλλιώς είχα και “χαζές σκέψεις”, όπως πώς θα αγαπήσω άλλον άνθρωπο τόσο πολύ όσο τον Κωνσταντίνο μου.

Βέβαια, όσο περνούσαν τα χρόνια και έβλεπα πόσο αυτοκόλλητος είναι μαζί μου, άρχισα να νιώθω την ανάγκη να κάνω άλλο ένα παιδάκι για να έχει παρέα και για να γίνει πιο ανεξάρτητος.

Και έτσι λοιπόν, μετά από 4 χρόνια ήρθε στη ζωή μας ο δεύτερος λατρεμένος μου, το λουλουδάκι μου το γλυκό, ένα διαφορετικό παιδί, ήσυχο και ήρεμο και ήρθε για να ολοκληρώσει την ευτυχία μας και να μου μάθει πώς είναι να πολλαπλασιάζεται η αγάπη. Εννοείται οι “χαζές σκέψεις” ανήκαν πια στο παρελθόν, αφού τον αγαπάω το ίδιο, ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο όμως!

Ανακάλυψε λοιπόν τους 10 λόγους που είναι συναρπαστικό να έχεις δύο παιδιά!

Δε νοιώθουν ποτέ μοναξιά

Έχουν πάντα συντροφιά όταν τη χρειαστούν! Έχουν συνέχεια παρέα για να παίξουν. Τι πιο υπέροχο από το να έχεις έναν αδερφό, να νιώθεις ασφάλεια, να μοιράζεσαι τις ανησυχίες και τα μυστικά σου;;; Να ξέρεις πως ό,τι και να σου συμβεί στη ζωή, δε θα νιώθεις ποτέ μόνος σου, θα είναι το στήριγμα σου και το σημείο αναφοράς σου;

Γίνονται πιο ανεξάρτητα και όχι κολλημένα επάνω σου

Όπως προανέφερα, ο Κωνσταντίνος μου ήταν πολύ κολλημένος και εξαρτημένος από εμένα πριν να έρθει στον κόσμο ο αδερφός του. Από τότε όμως που ήρθε στη ζωή μας ο Δημήτρης, τον αισθάνομαι ότι νιώθει πιο ανεξάρτητος, ότι είναι πια ο μεγάλος ο αδερφός που του μαθαίνει πράγματα, και μέσα από αυτό, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η καθημερινότητα μαζί τους είναι πάντα συναρπαστική και ποτέ βαρετή

Όταν έχεις μόνο ένα παιδί, τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα. Και σας το λέω από την εμπειρία μου, γιατί εγώ με τον Κωνσταντίνο μου ήμασταν μόνοι για τέσσερα χρόνια. Όσο και να γκρίνιαζε, κάποια στιγμή κοιμόταν. Αντίθετα, όταν έχεις δύο παιδιά, κοιμάται το ένα, ξυπνάει το άλλο. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να ετοιμάζεις δύο παιδιά για το σχολείο, για τις βόλτες και για τις δραστηριότητες, αλλά να είσαι σίγουρη ότι η ζωή σου θα έχει ποικιλία και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πραγματικά η ζωή θα είναι πιο συναρπαστική και η κάθε μέρα θα είναι πιο περιπετειώδης από την άλλη. Δυο διαφορετικές προσωπικότητες είναι μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι η μία!!!

Αγαπάνε το ένα το άλλο

Τα παιδιά δε δείχνουν εύκολα τα συναισθήματά τους. Χθες λοιπόν, ρώτησα τον Κωνσταντίνο μου: “τον αγαπάς καθόλου τον Δημητράκη μας;;” και ακαριαία, χωρίς να το σκεφτεί και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μου απάντησε: “Καλά μαμά είσαι σοβαρή; Τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν τον αγαπάω απλά τον “ζουμερό μας”, τον λατρεύω, είναι όλη μου η ζωή“! Όπως καταλαβαίνετε, με άφησε άφωνη! Σίγουρα ήξερα ότι τον αγαπάει, αλλά η απάντησή του ήταν ομολογουμένως αποστομωτική.

Η αγάπη πολλαπλασιάζεται

Όταν κάνεις το πρώτο παιδί, νομίζεις ότι δε θα μπορέσεις να ξανά αγαπήσεις τόσο πολύ, με τόση δοτικότητα και τόσο ολοκληρωτικά. Όμως έρχεται το δεύτερο και αισθάνεσαι ακριβώς τα ίδια! Η αγάπη πολλαπλασιάζεται και νιώθεις πιο ευτυχισμένη, πιο ολοκληρωμένη, πιο γεμάτη από ποτέ.

Δε νιώθεις ΠΟΤΕ μόνη

Μπορεί τα πρώτα χρόνια που είναι μικρά τα παιδιά να είσαι πολύ κουρασμένη και να ζητάς διακαώς και απεγνωσμένα έστω και μια ωρίτσα να είσαι μόνη σου και να έχεις την ησυχία σου, αλλά όσο μεγαλώνουν και δένεσαι όλο και περισσότερο μαζί τους, η παρέα τους σου γίνεται διακαής πόθος, αναγκαία και απαραίτητη. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Το καλοκαίρι σε ηλικία 7 χρονών έφυγε για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος μου από το σπίτι μας. Πήγε τις πρώτες διακοπές μόνος του, με τη γιαγιά του, στο χωριό. Ήταν η πρώτη φορά που μας αποχωρίστηκε και ήταν κάτι που ήθελα πολύ να γίνει, όχι για να ξεκουραστώ, αλλά για να νιώσει ανεξάρτητος. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την “ενηλικίωσή του”. Εννοείται, όπως καταλαβαίνετε, την άλλη μέρα άρχισε να μου λείπει και να νιώθω περίεργα. Είχα όμως το μικρό μου το λατρεμένο και δεν ένιωσα καθόλου μόνη μου… Είχα πολύ ανάγκη την παρέα του!!!

Είναι πολύ συναρπαστικό, γιατί ενώ τα έχεις μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο, είναι δυο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες.

Τα δικά μου τα παιδιά, όπως φαντάζομαι και των περισσότερων μαμάδων, ενώ τα μεγαλώνω σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είναι δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και προσωπικότητες, και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον.

Έχεις διπλάσιους λόγους στη ζωή σου να αγωνιάς, να καρδιοχτυπάς και να ανησυχείς. Αλλά αν γύριζες τον χρόνο πίσω, πάλι δυο παιδιά θα έκανες!

Μια μαμά επί καθημερινής βάσης είναι μια μηχανή, ένα κουρδισμένο ρομποτάκι. Εγώ προσωπικά, από το πρωί που σηκώνομαι, μέχρι το βράδυ, δε στέκομαι ούτε δευτερόλεπτο. Δουλειά, σπίτι, δουλειές του σπιτιού, διαβάσματα, δραστηριότητες, blog, ένα τρελό και δημιουργικό 24ωρο. Όταν έχεις δύο παιδιά, έχεις διπλές ανησυχίες όταν αρρωστήσουν, χτυπήσουν, απογοητευτούν, ή στεναχωρηθούν. Αλλά εσύ έχεις την ψυχική δύναμη και διαχειρίζεσαι τους φόβους και τις αγωνίες γι’ αυτά τα δυο υπέροχα πλάσματα που έφερες στη ζωή. Όσο απαιτητικό κι αν είναι το 24ωρο μιας Working Mom με δύο παιδιά, αν με ρωτούσατε, πάλι δυο παιδιά θα έκανα!!!!

Μπορείς πιο εύκολα να κάνεις τις δουλειές σου απ’ όταν είχες ένα παιδί

Όταν έχεις μόνο ένα παιδί, πρέπει να ασχολείσαι συνέχεια μαζί του και να παίζετε για να μη βαριέται και να μην γκρινιάζει. Θέλει παρέα, και η μόνη παρέα του είσαι εσύ! Τώρα με τα δύο, παίζουν μεταξύ τους κι εσύ μπορείς να κάνεις με την ησυχία σου τις δουλειές σου, ή ακόμα να χαλαρώσεις και να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί.

Το κάθε 24ωρο είναι διαφορετικό, συναρπαστικό, καθόλου μονότονο και κάθε μέρα νιώθεις ευλογημένη που τα έφερες στον κόσμο και θα έχουν παρέα το ένα το άλλο!!!

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary Σκέψεις