Home > Παιδική διατροφή > Ποιες τροφές προστατεύουν το παιδί μας από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα;

Ποιες τροφές προστατεύουν το παιδί μας από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα;

Γνέφουμε αντίο σε ιώσεις και κρυολογήματα… τρώγοντας!

Τώρα που η θερμοκρασία σιγά-σιγά πέφτει και περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε και πάλι να ανησυχούμε μήπως μας χτυπήσουν την πόρτα οι γνωστοί χειμερινοί επισκέπτες! Υπάρχει άραγε τρόπος να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας; Υπάρχει μας απαντούν οι ειδικοί. Πώς;

Εντάσσοντας στο διαιτολόγιό τους τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αμύγδαλα
Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχουν, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από ιούς και βακτήρια που μπορεί να… γλυκοκοιτάξουν το παιδί μας.

Snack για το διάλειμμα: Σε ένα σακουλάκι αναμειγνύουμε αμύγδαλα με κορινθιακές σταφίδες -γνωστές για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και σίδηρο. Το παιδί μας θα το λατρέψει!

Πιπεριές στο κόκκινο
Αλλά και στο πράσινο και στο πορτοκαλί και στο κίτρινο! Οι αγαπημένες μας πιπεριές, εκτός από το χρώμα που δίνουν στα φαγητά μας, είναι και πολύτιμοι σύμμαχοι υγείας: Περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα γνωστά μας εσπεριδοειδή καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν αποτελεσματικά τη φυσική άμυνα του παιδικού οργανισμού.

Ψάξε, ψάξε δε θα τη βρεις! Αν στο μικρό μας δεν αρέσουν οι πιπεριές, υπάρχει τρόπος να τις φάει: τις τρίβουμε και τις βάζουμε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή στα μπιφτέκια.

Γιαουρτάκι κανείς;
Πρόκειται για μια ακόμα τροφή που ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής άμυνας του παιδιού μας και γι αυτό δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διατροφικό του πρόγραμμα. Το γιαούρτι λοιπόν, το εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος αλλά και προβιοτικά. Ένας από τους στόχους των τελευταίων είναι να εξουδετερώσουν πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με το γούστο του. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του μικρού μας, είτε το συνοδεύουμε με μέλι, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. είτε του το προσφέρουμε στη γεύση που του αρέσει.

Μανιτάρι, το μαγικό!
Σε σούπες, σάλτσες, πίτσες ή αλλού, τα λευκά μανιτάρια εκτός από υπέροχη γεύση, μας προσφέρουν και αποτελεσματική προστασία από τους ιούς: Αυξάνουν την παραγωγή των λευκοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που έχουν στόχο να καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς όταν αυτοί εισβάλλουν στο σώμα μας.

Το ξέρατε; Τα μανιτάρια έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με αυτές του κρέατος και πολύ λίγες θερμίδες: 150γρ. μας «επιβαρύνουν» μόνο με 32 θερμίδες.

Όταν η βρώμη κρύφτηκε στο ψωμί
Από τις πιο αγαπημένες τροφές των παιδιών μας, το ψωμί παίζει και αυτό με τη σειρά του καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά των ιώσεων του σχολείου και όχι μόνο! Πιο συγκεκριμένα, το ψωμί από αλεύρι βρώμης ή κριθαριού, περιέχει μια ειδική κατηγορία φυτικών ινών (β-γλυκάνη) με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Η βρώμη αλλά και το κριθάρι, είναι από τις τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών.

Θα γλύφει τα δάχτυλά του! Τα cookies με νιφάδες βρώμης και κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή η κρέπα με σοκολάτα, φρέσκα φρούτα κ.λπ. από αλεύρι βρώμης είναι δυο λαχταριστές  επιλογές που έχουμε για να γλυκάνουμε υγιεινά το παιδί.

Απ’ τη γλυκοπατάτα με αγάπη
Ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α και β καροτένια, είναι μια τροφή που ενισχύει και αυτή, τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά που περιέχει, «φροντίζει» για την καλή υγεία της επιδερμίδας και έτσι προστατευόμαστε από  ανεπιθύμητους εισβολείς (ιούς, μικρόβια, βακτήρια) που θα μπορούσαν να μας ταλαιπωρήσουν. Δυο ακόμα τροφές που «στοχεύουν» στην υγεία του δέρματος είναι τα καρότα και η κίτρινη κολοκύθα (σε πίτα είναι σίγουρο πως θα τη λατρέψει!).

Αποφεύγουμε το τηγάνι. Αντί να τηγανίσουμε τις γλυκοπατάτες που θα αγοράσουμε, τις κόβουμε σε φέτες και τις ψήνουμε σε λαδόκολλα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Στη σαρδέλα λέμε «Ναι»
Και όχι μόνο στη σαρδέλα αλλά και στο σκουμπρί και στον κολιό και στη ρέγκα και γενικώς σε όλα τα θαλασσινά! Ο λόγος είναι ότι μας προσφέρουν μεταξύ άλλων, ψευδάργυρο ο οποίος ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια ίωση. Επίσης, ο ψευδάργυρος παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

Δεν ξεχνάμε: Εκτός από τα θαλασσινά, τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε και στο κρέας, κόκκινο και λευκό. Προσφέρουμε στο παιδί μας 2 φορές την εβδομάδα κρέας και άλλες τόσες ψάρι.

Ελαιόλαδο, το ευεργετικό
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της διατροφής μας. Τα πολύτιμα στοιχεία που συναντούμε στη σύνθεσή του, ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας μας να παραμένουμε υγιείς.

Και κάτι ακόμα: Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του και της καλής κυκλοφορίας αίματος που μας εξασφαλίζει.

Γλυκό σαν μέλι!
Ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, το μέλι, μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να… αντιστεκόμαστε στις ιώσεις του χειμώνα. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Για ακόμα πιο γερό οργανισμό: Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μας προσφέρουν μια πραγματικά αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της υγείας μας.

«Μυρωδάτη» προστασία»!
Παρά την έντονη μυρωδιά τους (που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια ολόκληρη ημέρα), τονώνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας  σύστημα, οπότε καλά θα κάνουμε να μην τα αποφεύγουμε.

Ο λόγος για… το σκόρδο: Γνωστό για την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του δράση, είναι ενδεχομένως το νούμερο ένα αντιβιοτικό που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Το μυστικό είναι βέβαια να το καταναλώνουμε ωμό (π.χ. στο τζατζίκι) ή ελάχιστα μαγειρεμένο.

… και το κρεμμύδι: Ο βασιλιάς στη σαλάτα και στα φαγητά μας, μας προσφέρει (χάρη στην ουσία «κερκετίνη») ισχυρή προστασία από στις ιώσεις, κρυολογήματα και αλλεργίες. Διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.

3 φαγητά θησαυροί
Επειδή τα περισσότερα παιδάκια δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα των λαχανικών, σας προτείνουμε τρία φαγητά που περιέχουν τρία πολύτιμα λαχανικά, ιδιαίτερα ωφέλημα για την καλή τους υγεία.

Σπανακόπιτα: Μπορεί να έχει λίγο κόπο παραπάνω για εμάς (ή τη γιαγιά), το μικρό μας όμως σίγουρα θα προτιμήσει αυτή τη συνταγή με σπανάκι από το κλασσικό σπανακόρυζο.

Το σπανάκι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενισχύει τη φυσική άμυνα του παιδικού οργανισμού.

Κεφτέδες μπρόκολου με παρμεζάνα. Τέλεια ιδέα για τα παιδιά που αποφεύγουν το συγκεκριμένο λαχανικό αφού μαζί με την παρμεζάνα, αποκτά φανταστική γεύση!

Εκτός από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, β-καροτένιο, βιταμίνη C, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Spring rolls με λάχανο. Από τις νοστιμότερες συνταγές με λάχανο –τα πιο πολλά παιδιά το αποφεύγουν στο γνωστό μας λαχανόριζο αλλά και όταν το βλέπουν ωμό στη σαλάτα.

Χάρη στην ένωση «γλουταθειόνη» που περιέχει, το λάχανο δυναμώνει τον οργανισμό εμποδίζοντας το δρόμο στις ιώσεις.

Τα παραπάνω κιλά «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό!

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, είναι πιο ευάλωτα σε ιώσεις από τα παιδιά που η διατροφή τους περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

«Να του δίνω βιταμίνες;»
Ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί μας, λαμβάνοντας υπόψη του τις διατροφικές του συνήθειες και τις καθημερινές του ανάγκες, θα μας πει αν είναι απαραίτητο να του δίνουμε συμπληρώματα διατροφής.

Και δεν ξεχνάμε!
Το γάλα είναι ακόμα ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας σωστής ανάπτυξης. Εκτός από το ασβέστιο που χαρίζοντας στο παιδί μας γερά κόκαλα και δόντια, περιέχει και σίδηρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιπλέον, είναι  άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών (Α, C, σύμπλεγμα B κ.λπ.) λιπιδίων και ινχοστοιχείων.

Οι κρέμες που δίνουμε στο μικρότερο παιδάκι μας εκτός από υπέροχη γεύση, τονώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού του προστατεύοντάς το από πιθανά κρυολογήματα. Χάρη στην ειδική σύνθεσή τους με σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος άλλων πολύτιμων συστατικών είναι ότι καλύτερο για εκείνο.

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Έφης Δέδε
Λογώ Διατροφής Άνω- Λιοσίων Δέδε Ευθυμία

Δείτε επίσης
Πως να προλάβετε τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά σχολικής ηλικίας
Μαμά μην μου θυμώνεις, απλά θέλω το χρόνο μου…
«Ταξιδιώτες στο χρόνο», η παράσταση που θα μάθει στα παιδιά μας να λένε πάντα την αλήθεια
Καλός γονιός στο “παρά πέντε”

Αφήστε απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή σχολίου, αποδέχεστε την Πολιτική απορρήτου.
*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το workingmoms.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του workingmoms.gr