H συναναστροφή με τα ζώα συμβάλλει στην καλή υγεία και μάθηση

H συναναστροφή με τα ζώα συμβάλλει στην καλή υγεία και μάθηση

«Μέχρι κάποιος να αγαπήσει ένα ζώο, ένα μέρος της ψυχή του παραμένει κοιμισμένο» λέει ο Anatole France. Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουμε υιοθετήσει ένα ρητό του Ανατόλ Φρανς (1844-1924), το οποίο αντικατοπτρίζει  τα συναισθήματα μας και εκφράζει τον στόχο μας: να παρέχουμε στις πολλές οικογένειες που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο αλληλεπιδράσεις με τα ζώα, οι οποίες να έχουν πραγματικό νόημα και αξία.

Αλλά πώς μπορεί κανείς ν’ αγαπήσει ένα ζώο; Ακούγεται σαν κάτι εύκολο, κάτι που θα μπορούσαμε να αισθανθούμε αγναντεύοντας στα απύθμενα ήρεμα μάτια ενός ζώου, κάτι που ισοδυναμεί με μια ιερή και βαθιά σχέση με τη Μητέρα Φύση. Τελικώς, το να καταφέρνει κανείς αυτό το υπέροχο συναίσθημα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, αλλά και σε αυτή των  παιδιών μας.

Ο εγκέφαλός μας παραμένει προγραμματισμένος στο να θέλει να ανταποκριθεί  και να επικοινωνήσει με τα ζώα. Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο να τα αγνοήσουμε. Υπήρξαν πάντα τόσο σημαντικά στη δική μας εξελικτική πορεία, που το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την ευχαρίστηση, τον πόνο, τον φόβο και την ανταμοιβή, ενεργοποιείται αμέσως με το που τα αντικρίζουμε. Το να παρατηρούμε τα ζώα σε ένα ήρεμο περιβάλλον έχει μία ηρεμιστική επίδραση στη συμπεριφορά μας και ένα θετικό αντίκτυπο στον ψυχισμό μας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας σε αυτή την περίπτωση να βιώνει κυρίως την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής.

Η σχέση μας με άλλα είδη του Ζωικού Βασιλείου μπορεί να εκπληρώσει τις ανάγκες αυτές του ανθρώπου που ξεπερνούν απλές οικονομικές ανάγκες. Ένα πλήθος επιστημονικών ευρημάτων ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα καταδεικνύουν ότι η αλληλεπίδραση με ζώα μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση  των παιδιών, στην ανάπτυξη της υπευθυνότητάς  τους, της προστασίας και της φροντίδας. Υπάρχει ένα πλήθος ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα ζώα μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και να αποτελέσουν μια ζώνη προστασίας από το άγχος.
Ακόμα και ο ίδιος ο Φρόιντ είχε το κατοικίδιο chow-chow του δίπλα του σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας, αναφέροντας ότι η παρουσία του του παρείχε μια αίσθηση ασφάλειας.

Τα ζώα μπορεί να παρέχουν μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής μας από τις ασθένειες. Η απόλυτη επικύρωση του γεγονότος ότι τα φιλικά ζώα κάνουν καλό σε εμάς ήρθε στους τομείς της ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς.  Επιστήμονες,  χρησιμοποιώντας μετρήσεις ζωτικών σημείων, έδειξαν πως ένα άτομο που έχει έρθει σε επαφή ή ακόμα και απλώς εκτεθεί στην παρουσία ενός φιλικού ζώου, είχε άμεσα οφέλη στην αναπνοή του, τους χτύπους της καρδιάς του, στους μύες του και στη δραστηριότητα του νευρικού συστήματός του. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ιππασία και η περιποίηση αλόγων βελτιώνει τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα των αυτιστικών παιδιών.

Τα καλά Ζωολογικά Πάρκα σε όλο τον κόσμο, όπως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, παρέχουν ένα ήρεμο φυσικό περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες για ασφαλή  και θετική αλληλεπίδραση ανθρώπων και ζώων. Είμαστε, μεταξύ άλλων,  μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων  και Ενυδρείων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θαλάσσια  Θηλαστικά, της Διεθνούς Ένωσης Εκπαιδευτικών Ζωολογικών Πάρκων , παρέχοντας υψηλής ποιότητας συναισθηματικές εμπειρίες για τους επισκέπτες μας.

Μελέτη για τα Ζωολογικά Πάρκα έδειξε, ότι όσοι τα επισκέπτονται  θεωρούν ότι βιώνουν μια ισχυρότερη σχέση με τη Φύση ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψής τους. Γνωρίζουμε, ότι η πρόσβαση στη Φύση και την άγρια ζωή βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και βοηθά να διαμορφώσουμε μια βάση για την ανάπτυξη μιας υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία μας και, κατ’ επέκταση, για την υγεία της κοινωνίας και του Πλανήτη μας.

Μία επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά σας!

Ένα άρθρο αφιερωμένο στα Ζώα όλου του κόσμου.
Από την Τζωρτζίνα Σπύρη – Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ψυχολογία