Οι πράκτορες του πλανήτη “Τα τέρατα των Ωκεανών”

Οι πράκτορες του πλανήτη “Τα τέρατα των Ωκεανών”

Ο Ωκεανός το 2017 έχει την τιμητική του. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει το 2017 «Έτος Ωκεανών» με σύνθημα «Οι ωκεανοί μας, το μέλλον μας». Παράλληλα, κάθε χρόνο από το 1992 γιορτάζεται στις 8 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, όπως θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη Γη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου εκατόν πένητα ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 της επιφάνειας της Γης και αποτελούν τα θεμέλια της ζωής. Παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, απορροφούν σημαντικό ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχουν τροφή, ρυθμίζουν το κλίμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις χώρες που βασίζουν τα έσοδά τους στον τουρισμό, το ψάρεμα και άλλους θαλάσσιους πόρους και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου.

Δυστυχώς όμως οι ανθρώπινες πρακτικές επιβαρύνουν σημαντικά τις θάλασσες και τους ωκεανούς με την υπερεκμετάλλευση, την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, τις μη βιώσιμες πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας, τη θαλάσσια ρύπανση, την καταστροφή της βιοποικιλότητας κ.λπ.

Και ποιος ενδιαφέρεται πιο πολύ για τη Γη και τους ωκεανούς της;
Μα φυσικά οι Πράκτορες του Πλανήτη.
Η Ελένη Ανδρεάδη (κείμενο) και ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος (εικόνες), για ακόμα μία φορά αναλαμβάνουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά μυώντας τους στα μυστικά της προστασίας της Γης. Αυτή τη φορά στρέφουν τα μάτια τους στο νερό. Έτσι, στο τρίτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Τα τέρατα των ωκεανών, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι αναγνώστες, παρέα με τους μυστικούς Πράκτορες του Πλανήτη Ιάσονα, Ανίτα, Μπεν και Μαρί Λουίζ, πρέπει να σώσουν τη θάλασσα μέχρι την επόμενη πανσέληνο!

Σε μονάχα 48 ώρες τα παιδιά θα πρέπει να βρουν και να αντιμετωπίσουν τα τέσσερα τέρατα που ο δαιμόνιος Ιβάν Φον Βαμπ έχει εξαπολύσει για να καταστρέψουν τους ωκεανούς της Γης. Σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, γεμάτο εκπλήξεις, νερο-βαμπιράκια, υποβρύχιες καταδύσεις και θαλασσινά βασίλεια, οι μικροί Πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ θα πέσουν με αλεξίπτωτο από ένα υποβρύχιο αεροπλάνο πάνω από τον Ειρηνικό, θα παλέψουν μ’ ένα πράσινο τέρας στον κόλπο του Μεξικού, θα εισβάλουν σε μια υποβρύχια βάση στο Αιγαίο, θα ταξιδέψουν δηλαδή τον κόσμο ολόκληρο, μαθαίνοντας τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα.

Οι μάχες για τη σωτηρία του πλανήτη δεν σταματούν ποτέ. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε συμβουλές και μυστικά για να πετύχετε την πολυπόθητη νίκη. Πατήστε ΕΔΩ και τυπώστε όμορφους σελιδοδείκτες για να μοιράσετε στους υποψήφιους μικρούς πράκτορες με  μερικές ακόμα αποστολές και χρήσιμες οδηγίες.
Απολαύστε ΕΔΩ ένα ωραίο βίντεο για το νέο βιβλίο.

Τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη “Γίνε πράκτορας του πλανήτη”, “Η εκδίκηση του Πουφ” και το ολοκαίνουργιο “Τα τέρατα των ωκεανών” καλούν τους μικρούς αναγνώστες να συμμετέχουν ενεργά στην πλοκή. Στοιχεία της επιτυχίας τους είναι η μοντέρνα εικονογράφηση και τα έξυπνα οικολογικά εκπαιδευτικά μηνύματα, ενώ οι περιπέτειες των πρακτόρων συνεχίζουν να ενθουσιάζουν τα παιδιά εντός και εκτός τάξης!

Μέσα από το έξυπνο κείμενο της Ελένης Ανδρεάδη και την ιδιαίτερη εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου,θίγονται με παιγνιώδη τρόπο, άφθονο χιούμορ και μυστηριώδες ύφος σημαντικά οικολογικά ζητήματα, όπως οι καθαρές πηγές ενέργειας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η σπατάλη του νερού και η μόλυνση των υδάτων, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση. Επιπλέον, η συγγραφέας σε όλα τα βιβλία χρησιμοποιεί ως έξτρα εργαλείο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Έτσι, και στο τελευταίο οι μικροί αναγνώστες-πράκτορες μπορούν να βρουν έξτρα πρακτορικά στοιχεία, κρυμμένα σε ηλεκτρονικούς κωδικούς, τα οποία μπορούν να διαβάσουν με τη βοήθεια του smartphone των γονιών τους ή του tablet τους. Και φυσικά να μπουν στο www.planetagents.org/myprofile, για να αποκτήσουν τη δική τους πρακτορική ταυτότητα!

Για όσους δεν τους ξέρετε ακόμη, οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι οι μοναδικοί τέσσερις:
Πράκτορας Ιάσονας: Είναι από την Τήνο και λατρεύει την περιπέτεια και το σερφ! Χάρη στη φοβερή του ακοή, μπορεί να εντοπίσει κάθε βρύση που στάζει… ευτυχώς, επειδή είναι ειδικός στην προστασία του νερού!
Πράκτορας Ανίτα: κατάγεται από το Μπαγκλαντές της Ασίας με μια αδυναμία στη ζεστή λιωμένη σοκολάτα! Είναι ειδική σε όλα τα θέματα ενέργειας, με μια μυστική υπερδύναμη που εξουδετερώνει τα βαμπίρ ενέργειας αστραπιαία.
Πράκτορας Μπεν: Μας έρχεται από την Αμερική και εκτός από την ανακύκλωση των σκουπιδιών ειδικεύεται και στα στιχάκια, για να προωθήσει καλύτερα το μήνυμά του: «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω».
Πράκτορας Μαρί-Λουίζ: Αν τη ρωτήσεις από πού είναι θα σου πει: «Μα από το Παγίσι βέβαια!». Εκτός από το στιλ της, φροντίζει πολύ και το περιβάλλον: μαζί με το σκουληκάκι που τη βοηθά, καταφέρνουν να πετύχουν οποιαδήποτε συνταγή κομποστοποίησης δοκιμάσουν.

Λίγα λόγια για την Ελένη Ανδρεάδη που εμπνεύστηκε τους Πράκτορες του Πλανήτη.


Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη». Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του «Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ»), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της.
Το πρώτο βιβλίο της με τίτλο Γίνε πράκτορας του πλανήτη απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και στην Αίγυπτο.

Λίγα λόγια για τη μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία «Πράκτορες του Πλανήτη»
Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Τα σχολικά προγράμματα της οργάνωσης, όπως οι Αποστολές «Τέλος στα Απορρίμματα με Τρεις Λέξεις», «Σταματήστε τη Σπατάλη Ενέργειας» και «Σώστε το Δάσος»,έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Οι Πράκτορες του Πλανήτη έχουν βραβευτεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας. Τα έσοδα από τη βραβευμένη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» ενισχύουν τη δράση της οργάνωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στα σχολικά προγράμματα μπορείτε να επισκεφτείτε το www.planetagents.org

Βιβλία