Μαμαδίστικο ραβανί

Μαμαδίστικο ραβανί

Μανούλες πιστεύω να θυμάστε αυτό το παραδοσιακό γλυκό.

Ένα αρωματικό γλυκό,αγαπημένο, των παιδικών μας χρόνων.

Η συνταγή είναι για ένα μέτριο ταψί. Δική σας λοιπόν…..

Υλικά:

8 αυγά
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό (εαν θέλετε μπορείτε να βάλετε και χονδρό αλλά εγώ δεν το προτιμώ)
1 ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
¾ κούπας στραγγιστό γιαούρτι
Σιρόπι 

2 ½ κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
2 ½ κούπες νερό
1 φλούδα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

Πρώτα απ όλα χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Με το μίξερ χειρός κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο.

Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τους κρόκους μας με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε και το γιαούρτι.

Τέλος, βγάζουμε τη μαρέγκα από το ψυγείο και με μία μαρίζ απαλά απαλά ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.

Λίγο πριν βγάλουμε το ραβανί μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά και αφού κόψουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε.

Τιps 

  • Τρώγεται ευχάριστα με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι έτσι παραδοσιακά.
  • Εαν το προτιμάτε πιο αρωματικό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού.

Kαλή σας απόλαυση!!

Σας φιλώ Nadia Markopoulou.

Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε και στο blog της: Spoon ‘n Love.

Ζαχαροπλαστική