7 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί με ευαισθησία στους ήχους

7 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί με ευαισθησία στους ήχους

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αισθητηριακές δυσκολίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο θόρυβο. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε, όταν κάνετε ψώνια,  στο σχολείο ή όταν ακούγεται η σειρήνα από τα οχήματα άμεσης ανάγκης. Οι θεραπευτές του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά εδώ είναι μερικοί  τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ευαισθησία στο θόρυβο.

Προειδοποιήστε το παιδί εκ των προτέρων

Εάν υπάρχουν δυνατοί ήχοι που ξέρετε ότι θα ακουστούν, ενημερώστε το παιδί σας να ξέρει τι θα ακούσει. Για παράδειγμα, θυμίστε του τον ήχο που θα ακουστεί από τη συσκευή για το στέγνωμα των χεριών σε μια δημόσια τουαλέτα. Βοηθήστε το να βρει μια θέση πιο μακριά από το θόρυβο, αν είναι δυνατόν.

Καλύψτε τους ήχους

Χρησιμοποιήστε ακουστικά, ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή ωτοασπίδες. Μπορούν να παρέχουν κάποια προστασία από τον  θόρυβο που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Μπορεί να χρειαστεί  να πειραματιστείτε με αυτά  για να διαπιστώστε ποιο λειτουργεί  καλύτερα και ταιριάζει στο παιδί σας. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά που έχουν απτική ευαισθησία μπορεί να νιώσουν άβολα με τις ωτασπίδες. Και βεβαιωθείτε ότι η προστασία των αυτιών απομονώνει μόνο τον ήχο.

Αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας.

Αν η ευαισθησία του παιδιού σας καθιστά δύσκολο για αυτό να φιλτράρει τους ασήμαντους  ήχους, δεν θα μπορούσε να είναι όπως είναι σε θέση να συντονιστεί με τους σημαντικούς. Αυτοί που θα μπορούσαν  να περιλαμβάνουν  προειδοποιήσεις για την ασφάλεια, όπως σειρήνες ή συναγερμοί. Ή θα μπορούσε να προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτούς τους θορύβους γρήγορα χωρίς να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του.

Ενθαρρύνετε το παιδί  να δώσει προσοχή σε ό, τι έχει βλέπει  και να πει σε κάποιον ενήλικο αν χρειάζεται να φύγει μακριά. Μπορείτε να εξασκηθείτε στο πώς να ανταποκρίνεται σε αυτές τις καταστάσεις.

Επίλυση προβλημάτων με τους άλλους.

Μιλήστε με το δάσκαλο του παιδιού σας και με τους θεραπευτές του σχετικά με τις προγραμματισμένες  ασκήσεις πυρκαγιάς. Μιλήστε επίσης για τις στρατηγικές, όπως να αφήσει το παιδί σας να καθίσει κοντά σε μια πόρτα κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων, ώστε να μπορεί να βγει έξω, αν ο θόρυβος γίνεται συντριπτικός. Δημιουργήστε ένα σχέδιο ασφαλείας για το παιδί σας, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τι να περιμένουν και τι πρέπει να κάνουν. Μπορεί επίσης να βοηθήσει αν ο δάσκαλος μπορεί να αναθέσει ένα συμμαθητή να είναι ένας «φίλος της ασφάλειας». Αυτός ο μαθητής μπορεί να μιλήσει στο παιδί σας σε περίπτωση ανάγκης.

Δοκιμάστε νέες εμπειρίες σιγά – σιγά

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε μέρη που πυροδοτούν την ευαισθησία του θορύβου του παιδιού σας. Θα μπορούσε να βοηθήσει αν του παρουσιάσετε νέα μέρη σιγά – σιγά  και σε πιο ήσυχες στιγμές. Αν χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας στο νέο μέγα-σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, καλέστε το κατάστημα για να μάθετε πότε είναι λιγότερο απασχολημένο. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε νέα μέρη, χωρίς το παιδί σας, ώστε να μπορείτε να του πείτε τι να περιμένει.

Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει όρια

Οι ήχοι ενός  βίντεο γεμάτο δράση  ή ενός παιχνιδιού  μπορεί να είναι ένας παράγοντας άγχους για τα παιδιά με ευαισθησία στο θόρυβο. Διδάξτε στο παιδί σας ότι είναι ΟΚ για να ρυθμίζει  τα όρια με τους φίλους του. Μπορείτε να τον βοηθήσει να προγραμματίζει τι να πει. Για παράδειγμα, «Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, αλλά ο ήχος του με ενοχλεί. Μπορούμε να χαμηλώσουμε τον ήχο; Ή να παίξουμε κάποιο που δε θα έχει ενοχλητικό ήχο;»

Χρησιμοποιήστε λευκό θόρυβο

Για κάποια παιδιά, ο λευκός θόρυβος στο υπόβαθρο βοηθά στην απάλυνση των επιπτώσεων των ενοχλητικών ήχων. Ένας ανεμιστήρας ή μια μηχανή θορύβου στο δωμάτιο του παιδιού σας μπορεί να τον βοηθήσει να κοιμηθεί ή να μελετήσει καλύτερα. Όταν είναι σε δημόσιο χώρο, ας προσπαθήσει να ακούσει απαλούς ήχους χρησιμοποιώντας ακουστικά.

Μαρία Γκουγκούμη –  Ειδική Παιδαγωγός

Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

www.grafwnimata.gr

Ανάπτυξη παιδιού