Πώς γίνεται ο αποθηλασμός;

Πώς γίνεται ο αποθηλασμός;

Γράφει η Μπέττυ Χαβέλα.

Πόσο θα θηλάσεις εξαρτάται από εσένα και το μωρό σου και είναι μια απόφαση εντελώς προσωπική!

Είναι πολύ σημαντικό η διακοπή να γίνει αργά και σταδιακά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ανάγκες του μωρού.
Γενικά, σπάνια ένα μωρό διακόπτει από μόνο του το θηλασμό πριν τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ζωής του. Μετά την εισαγωγή όμως των στερεών τροφών στον 6ο μήνα, τα γεύματα στο στήθος μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις φυσικά και αργά τον απογαλακτισμό με το να μην προσφέρεις από μόνη σου το στήθος στο μωρό, αλλά να περιμένεις μέχρι εκείνο να το ζητήσει. Θα δεις ότι με τον καιρό, το μωρό έχει όλο και λιγότερο την ανάγκη αυτή.

Αραίωσε τους θηλασμούς σε 2 φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, και σταδιακά μόνο το βράδυ, αντικαθιστώντας τα υπόλοιπα γεύματα στο στήθος με μπιμπερό ή με εκπαιδευτικό κυπελλάκι. Καλύτερα είναι να δίνει ο πατέρας ή κάποιο άλλο πρόσωπο το γάλα στο μωρό.

Σημαντικό είναι επίσης, κατά την περίοδο του απογαλακτισμού, να διατηρείς αμείωτη τη σωματική επαφή με το μωρό σου, ενώ καλύτερα να αναβάλλεται για αργότερα σε περιόδους ασθένειας του βρέφους ή προσπάθειάς του να προσαρμοστεί σε κάποια άλλη δύσκολη κατάσταση.

Στο ενδιάμεσο,εάν το στήθος βαραίνει , χρειάζεται να βγάλεις πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος με το χέρι ή με το θήλαστρο, μέχρι να ανακουφιστείς.
Προσοχή: Η χρήση φαρμάκων και η απότομη διακοπή του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στον οργανισμό της μαμάς και στο στήθος, γι’ αυτό δεν ενδείκνυνται!

Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061
Fb : Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Site : www.symvoulosthilasmou.gr

Θηλασμός