Μαμαδίστικα κρουασάν

Μαμαδίστικα κρουασάν

Kάπου έπεσε στα χέρια μου μία συνταγή του Pierre Herme για κρουασάν. Τελευταία έχω κάνει πολλές συνταγές προσπαθώντας να αποφύγω τα συντηρητικά ως γνωστόν.

Η συγκεκριμένη μάλλον, με τη μικρή μου εμπειρία, θα θεωρήσω ότι είναι η καλύτερη. Να ξέρετε (εκ τω προτέρων το αναφέρω) ότι τα κρουασάν θέλουν υπομονή και χρόνο. Όπου δείτε συνταγή για γρήγορα κρουασάν…..καλύτερα μην την φτιάξετε.

Για εσάς λοιπόν που είστε αποφασισμένες να αφιερώσετε χρόνο στην κουζίνα σας. Πιστέψτε με θα βγείτε ασπροπρόσωπες και κυρίως τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν. Ξεκινάμε λοιπόν……

Υλικά:

12 γρ. ξηρή μαγιά
100 γρ. χλιαρό γάλα
145 γρ. χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. ανθό αλατιού ή απλό αλάτι
75 γρ. ζάχαρη
35 γρ. βούτυρο ανάλατο
325 γρ. βούτυρο κρύο (η συνταγή έλεγε και 1 κουταλιά γάλα σε σκόνη αλλά δεν έβαλα εγώ)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το νερό με τη γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά χωρίς το κρύο βούτυρο και χτυπάμε στο μίξερ ελαφρώς μέχρι να γίνει μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και τοποθετούμε 3 ώρες στην κατάψυξη. Ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο και ξαναβάζουμε με μεμβράνη για 1 ώρα στο ψυγείο.

Παίρνουμε τη ζύμη μας και ανοίγουμε σε ορθογώνιο μακρόστενο σχήμα πάχους 1-2 εκατοστών σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, τοποθετούμε το βούτυρο μας και διπλώνουμε τις δύο άκρες να συναντηθούν στη μέση. Ξαναδιπλώνουμε (τώρα έχουμε 4 στρώσεις ζύμης).

Παίρνουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε ανάμεσα σε μεμβράνη. Το χτυπάμε με τον πλάστη να γίνει σχεδόν επίπεδο (όχι τελείως γιατί θα κολλήσει στη μεμβράνη και δε θα βγαίνει) και το αφήνουμε στην άκρη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε 2 ώρες στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 1 εκατοστό περίπου, τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Αλείφουμε με αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας μπορείτε να ψήσετε 10 λεπτά στους 200 και τα υπόλοιπα 10 στους 180). Ίσως και να σας κούρασα διαβάζοντας την, μπορεί να με βρίζετε κιόλας, αλλά για να πω την αλήθεια αξίζει τον κόπο να τα φτιάξετε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμη ανά 2 ώρες.

Τέλος, ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα καλά καλά, σε πάχος 1 εκατοστό και κόβουμε σε τρίγωνα. Εάν θέλουμε τα αφήνουμε ως έχουν (εγώ συνήθως βάζω ένα stick μαύρης σοκολάτας), τυλίγουμε και τοποθετούμε μέσα στο φούρνο για 1 ακόμη (τελευταία ώρα).

Καλή επιτυχία και Καλή απόλαυση.
Σας φιλώ Nadina Markopoulou
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Nadina θα τις βρείτε και στο blog της: spoonlove.gr

Ζαχαροπλαστική