«Stollen» το γερμανικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

«Stollen» το γερμανικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

Υλικά:
500 γρ. σταφίδα ξανθιά
100 γρ. σταφίδα κορινθιακή
200 γρ. Φρουι-γλασέ ή ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού νεραντζάκι ή περγαμόντο
250 γρ. κοπανισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα 2-3 βανίλιες
6 κ.σ. καφετί ρούμι
400 γρ. βούτυρο
12 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου 1 κιλό αλεύρι 75 γρ. φρέσκια μαγιά 150 γρ. ζάχαρη 1/4 λιτρ. Γάλα150 γρ. αχνοζάχαρη
2 κροκάδια αυγού και για το τέλος…150 γρ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:
Τα 2 είδη σταφίδας, φρουί-γλασέ, αμύγδαλα, βανίλιες, ρούμι και πικραμύγδαλο, όλα μαζί ανακατεμένα και σκεπασμένα, τα αφήνουμε 6 ώρες να ησυχάσουν. Πού και πού ανακατεύουμε. Το αλεύρι σε μια μεγάλη σουπιέρα/λεκάνη. Ένα ”πηγάδι” στη μέση του και εκεί μέσα ρίχνουμε τη μαγιά θρυμματισμένη, 1 κ.σ. ζάχαρη, το γάλα χλιαρό και με λίγο αλεύρι κάνουμε ένα προζύμι. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15′. Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα κροκάδια και το βούτυρο και τα δουλεύουμε όλα μαζί να γίνουν μια λεία κι όμορφη ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει, σε μια ζεστή γωνιά για 30′. Απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο όσο για να βάλουμε μέσα τα φρούτα και το αμύγδαλο. Και ζυμώνουμε ξανά. Και αφήνουμε και πάλι τη ζύμη για 30′ να φουσκώσει. Και ξαναζυμώνουμε για λίγο πάλι. Κι έτσι ήρθε η ώρα να δώσουμε σχήμα στο Χριστόψωμο: απλώνουμε τη ζύμη σ’ ένα οβάλ φύλλο 3-4 εκ. παχύ. Με την κόψη του χεριού, πιέζουμε στο κέντρο του φύλλου. Φέρνουμε το ένα μισό πάνω απ’ το άλλο και σχηματίζουμε ένα Στόλλεν μεγάλο ή δυο μικρά. (θα μπορούσαμε να δώσουμε κι απλά τη φόρμα ενός ψωμιού).

Τοποθετούμε το Χριστόψωμο σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε για ακόμα 15′ να ξεκουραστεί. Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 175 βαθμούς στο κάτω μέρος του φούρνου, για 70′-90′. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις βγει το γλυκό απ’ το φούρνο, το τρυπάμε πολλές φορές μ’ ένα ξυλάκι από σουβλάκι και το αλείφουμε με το μισό βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με τη μισή αχνοζάχαρη. Περιμένουμε 5′ και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο/ζάχαρη. Όταν κρυώσει πολύ πολύ καλά, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και απόλαυση!

Γλυκιές δημιουργίες by Andriana

Ζαχαροπλαστική